Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Звіт заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дроздової Марії про роботу за 2022 рік
AA

Звіт заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дроздової Марії про роботу за 2022 рік

Згідно з рішенням міської ради VІІІ скликання від 18 лютого 2021 року мене було обрано заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів  ради. Спрямування та пріоритетні напрями діяльності на посаді заступника міського голови визначаються міським головою. До своїх обов’язків приступила згідно з  розпорядженням міського голови про розподіл обов’язків між секретарем Южноукраїнської міської ради та заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Звітуючи я намагатимусь  зупинитись на основних та найважливіших аспектах діяльності заступника міського голови.

Основні мої обов’язки - це координація та організація роботи щодо здійснення державної політики  та повноважень органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту населення, охорони здоров'я, культури, спорту, захисту прав дітей.

Тому з повною відповідальністю скажу, що предмет моєї діяльності – це щоденна праця над поліпшенням умов проживання мешканців громади та розв’язання їх проблем.

Спрямовую та контролюю діяльність:

служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради;

управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради;

управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради;

управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради;

Южноукраїнського міського центру соціальних служб.

Спрямовую та координую діяльність комунальних закладів, що підпорядковані вищезазначеними управлінням та службам:

- Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська;

- Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради;

- Южноукраїнська міська бібліотека і структурні підрозділи:

- Іванівська бібліотека-філія;

- Костянтинівська бібліотека-філія; 

- Панкратівський бібліотечний пункт;

- Южноукраїнський  міський центр культури та дозвілля і структурні підрозділи:

- Іванівський сільський клуб;

- Панкратівський сільський клуб ;

- Костянтинівський селищний клуб;

- Южноукраїнська мистецька школа;

- Міська бібліотека для дітей;

- Южноукраїнська дитячо-юнацька спортивна школа;

- Южноукраїнський міський історичний музей.

Некомерційні комунальні підприємства:

- «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»; - «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

З 28.03.2022 згідно з розпорядженням міського голови №66-р «Про заходи щодо забезпечення продовольчих, соціальних та гуманітарних потреб в умовах воєнного стану» забезпечувала:

- організацію роботи з розселення, побутового обслуговування внутрішньо переміщених осіб на базі комунальних та інших підприємств і організацій, розміщених на території Южноукраїнської міської територіальної громади;

- організацію роботи зі створення запасу лікарських засобів, виробів медичного призначення, для забезпечення потреб військовослужбовців Збройних Сил України, добровольчого формування Южноукраїнської міської територіальної громади, розміщених в місцях дислокації за межами міста Южноукраїнська за рахунок гуманітарної допомоги, благодійних внесків, коштів державного, обласного, районного та міського бюджетів, або інших не заборонених діючим законодавством джерел;

- організацію роботи зі створення запасу лікарських засобів, виробів медичного призначення, дитячих та дорослих засобів гігієни, дитячого харчування тощо для забезпечення потреб населення Южноукраїнської міської територіальної громади та внутрішньо переміщених осіб за рахунок гуманітарної допомоги, благодійних внесків, коштів державного, обласного, районного та міського бюджетів, інших не заборонених діючим законодавством джерел.

- організацію роботи зі здійснення видачі гуманітарної допомоги у вигляді лікарських засобів, виробів медичного призначення, дитячих та дорослих засобів гігієни, дитячого харчування отриманих виконавчими органами Южноукраїнської міської територіальної громади та її виконавчого комітету з документальним оформленням та погодженням з першим заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Майбородою О.А.;

- організацію перевезень переселенців в більш безпечні регіони України автобусним та залізничним транспортом.

Згідно з розпорядженням міського голови від 11.08.2022 №208  «Про  подальшу  координацію дій щодо життєдіяльності Южноукраїнської міської територіальної громади в умовах воєнного стану» продовжую здійснювати заходи щодо  розселення, побутового обслуговування, харчування внутрішньо переміщених осіб, контролю за надходженням та використанням гуманітарної допомоги.

Робота заступника міського голови з гуманітарних питань є різноплановою, охоплює майже усі сфери життя громади та стосується всіх вікових категорій мешканців міста, від найменших вихованців дитячих закладів до громадян похилого віку.

Структурними підрозділами, діяльність яких спрямовується та контролюється мною, як заступником міського голови, протягом року реалізовувалися  програми соціального захисту населення, підтримки культури та спорту, у галузі охорони здоров’я та захисту прав дітей. Як правило ці програми є комплексними та виконуються декількома виконавцями (управління, відділи, служби) виконавчих органів ради, а також іншими установами та організаціями міста.

Тому, для успішної реалізації цих програм потрібна злагоджена робота всіх виконавців, що потребує організації та координації на всіх стадіях.

Реалізація значної кількісті повноважень, делегованих державою та власних повноважень місцевого самоврядування здійснюються шляхом організації та взаємодії державних органів та органів місцевого самоврядування  в комісійній формі.

Не буду зупинятися на кожній комісії, їх повноваженнях  та на кількості проведених засідань кожної з них. Але хочеться заначити, що значну кількість робочого часу займає саме комісійна робота.

Всі комісії збираються в міру необхідності або мають чітко встановлений періодичний характер.

Загалом в 2022 році (беручи до уваги, що в лютому – травні більшість засідань комісій, що координують діяльність органів місцевого самоврядування в мирний час не збирались)  відбулося 129 засідань комісій.

Перелік постійно діючих комісій, робочих груп, ініціативних груп заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Марії Дроздової (додаток №1 до Звіту)

Також, організовую та беру участь у щотижневих нарадах керівників сфери, що мені підконтрольна, на яких плануємо діяльність та перевіряємо виконання наданих доручень.

Постійно беру участь у щомісячних підсумкових нарадах керівників виконавчих органів ради та щотижневих комунальних днях (за потреби).

Постійно беру участь в онлайн нарадах з профільними міністерствами України, Миколаївською обласною державною адміністрацією, Вознесенською районною військовою адміністрацією для звітування або отримання завдань.

За 2022 рік взяла участь в 20-ти засіданнях виконавчого комітету, членом якого є.

Також, беру участь в сесіях міської ради та у засіданнях постійних комісій міської ради (за потреби).

Враховуючи,  що в лютому 2022 почалося повномасштабне вторгнення до якого ані держава, ані органи місцевого самоврядування не були готові в повній мірі, окрім повноважень визначених вищезазначеними розпорядженнями міського голови:

- координувала діяльність виконавчого комітету з перших днів війни з питань своєчасного оповіщення населення, створення гарячої лінії виконкому для цілодобового реагування на звернення мешканців, видачі перепусток, організації груп цілодобового чергування у виконкомі, організації навчань працівників виконавчих органів ради з надання медичної допомоги, формуванні груп мешканців для відправлення до евакуаційних електричок в м. Вознесенськ і т.п.

- брала участь у створенні добровольчого формування №1, представником від органів місцевого самоврядування;

- координую діяльність органів місцевого самоврядування, державних структур та волонтерських організацій з питань отримання та вручення сповіщень про смерть загиблих військовослужбовців, організації почесних поховань на території громади.

- координую діяльність органів місцевого самоврядування з питань вшанування та увіковічнення пам’яті військовослужбовців, які загинули під час війни;

- - комунікую та організовую зустрічіна території нашої громади з координаційними штабами, правозахисними організаціями з питань консультування та допомоги внутрішньо-переміщеним особам, сім’ям військовополонених, зниклих безвісті військових.

- комунікую та організовуюзустрічіна території нашої громадиз представниками українських та міжнародних благодійних організації з питань співпраці з нашою громадою:

  • Благодійна організація "Siobhans Trust"
  • Всесвітня Продовольча Програма Організації Об’єднаних Націй.
  • Благодійний фонд «Збережи Україну» 
  • Міжнародна гуманітарна організація INTERSOS.
  • Громадська організація «Десяте квітня» 
  • Благодійна організація «БУДЖАК РЕЛІФ»
  • ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада»
  • Благодійна організація «Благодійний фонд «Право на захист» та інші.

З метою впорядкування взаємодії волонтерських громадських, благодійних та інших організації, що надають та організовують надання допомоги населенню громади, військовим та іншим категоріям мешканців нашої громади і України під час військового стану,веду роботу з налагодження співпраці цих організацій між собою та з органами місцевого самоврядування.

З практично всіма організаціями, що здійснюють свою діяльність на території нашої громади укладенімеморандуми про співпрацю у проведенні спільних заходів з метою забезпечення потреб цивільного населення ЮМТГ, яке потрапило в скрутні життєві обставини (втратили житло, не мають матеріальних засобів для існування, відносяться до пільгової категорії, внутрішньо переміщені особи, тощо); забезпечення членів добровольчих формувань територіальних громад, підрозділів Збройних Сил України, правоохоронних органів, служб з питань надзвичайних ситуацій.  Найбільш актуальними питаннями в роботі з такими організаціями є:

  • допомога у пошуку приміщень для їх розміщення та для складування отриманої ними гуманітарної допомоги;
  • сприяння у проведенні благодійних заходів, ярмарок;
  • оповіщення  та підбір категорій отримувачів гуманітарної допомоги на території громади.

Так, під час військового стану виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради укладено 13 меморандумів про співпрацю з волонтерськими громадськими та благодійними організаціями, що діють на території нашої громади, а саме:

1) Громадська організація «БУГОГАРДОВА СІЧ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА»

2) Благодійна організація «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НЕЗЛАМНІ ВОЛОНТЕРИ»

3) Миколаївська обласна організація ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА УКРАЇНИ

4) Громадська організація «Щира справа»

5) Відокремлений підрозділ громадської організації «ВСЕУКРАЇНСЬКА СПІЛКА УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ В АТО «ПОБРАТИМИ УКРАЇНИ» В М.ЮЖНОУКРАЇНСЬК МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

6) Благодійна організація «Благодійний фонд «Южноукраїнці разом із ЗСУ»

7) Громадська організація «ЧЕРВОНА КАЛИНА ПІВДНЯ»

8) Благодійної організації «Мальтійська Служба Допомоги» Южноукраїнський осередок Мальтійської служби допомоги волонтерів-рятувальників;

9) Благодійна організація «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «БЕРЕГИНЯ ПІВДЕНЬ»

10) Міжнародна громадська організація «Українське козацтво»

11) Громадська організація «Волонтери Буго-Гарду»

12) Благодійна організація «Благодійний фонд Серце в дії»

Спільно з відділом інвестицій управління економіки Южноукраїнської міської ради в 2022 році посилена роботащодо участі органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств, роботу яких я координую, в грантових і інвестиційних програмах та проектах розвитку і підтримки місцевого самоврядування (додаток № 2 до цього Звіту).

Особисто беру участь в грантових програмах та проектах. В 2022 році взяла участь в 5 грантових програмах щодо жіночих ініціатив та ініціатив громадських діячок громад – дві з яких ще на стадії визначення переможців.

В одній з них в листопаді 2022 році відібрана на освітню грантову програму підтримки жіночих ініціатив СИЛА ЖІНОК з можливістю участі в основній програмі (освітня програма, експертна підтримка, можливість отримати фінансування до 100 тис грн).

За результатами другого відбору мій проект вибраний для фінансування та профінансований.  

Проект «Облаштування прихистку  ВПО меблями» реалізовано у січні 2023 року (виготовлено меблі: ліжка – 11 шт., тумби – 11 шт., шафи – 2 шт., стіл – 3 шт., вішаки – 4 шт.), які передані на баланс управлінню соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради. Меблями облаштовано приміщення для тимчасового перебування ВПО, розташоване за адресою пр. Миру, 9.

У 2022 році поновлено зв'язок з містом-побратимом Белхатув, який було втрачено протягом останніх 5 років.

В рамках співпраці на запрошення міста-побратима Белхатув республіки Польщабуло організовано 14 денний безкоштовний відпочинок дітей нашого міста (батьками самостійно була організована дорога).

11-12 жовтня в місті Белхатув (Польща) за ініціативи міського голови Белхатува Маріоли Чеховської відбувся економічний форум з містами-побратимами Южноукраїнськом та Новоград-Волинським.

Відповідно до розпорядження міського голови від 05.10.2022 № 267-р «Про направлення делегації до міста-побратима Белхатув (Польща)» у форумі взяла участь делегація з міста Южноукраїнська на чолі зі мною.

До складу делегації увійшли депутати міської ради, представники комунальної, соціальної, культурної, туристичної сфер діяльності виконавчих органів та представники бізнесу. 

За результатами поїздки та після неї були досягнуті домовленості з містом-побратимом  Белхатув щодо підтримки нашої громади під час війни (готовність приймати наших дітей, спортсменів, мешканців громади у разі екстреної евакуації), налагоджується співпраця між органами місцевого самоврядування Южноукраїнської міської територіальної громади та містом-побратимом Белхатув у сферах соціального захисту, розвитку туристичного потенціалу,  плануються заходи у сфері житлово-комунального господарства, економічного розвитку нашої громади.

З метою налагодження співпраці та набуття нового європейського досвіду у галузі культури та спорту, у 2023 році делегація тренерів та вихованців Южноукраїнської дитячо – юнацької спортивної школи відвідали місто – побратим Белхатув у Польщі.  Планується продовження співпраці із закладами культури.

  • Після звільнення заступника міського голови Сіроуха Ю.М. з 11.08.2022 року на мене покладено обов’язки по координації  залучення, обліку, доставки, та  отримання гуманітарної допомоги нашою громадою.

З цього часу облік всієї гуманітарної допомоги, що надходить в громаду ведеться відділом бухгалтерського обліку та господарського забезпечення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради.

Заявки на отримання такої допомоги громадою, формуються управлінням економіки виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради на підставі потреби  управління соціального захисту населення або за результатами переговорів з донорами, які готові надати таку допомогу.

Для доставки великих гуманітарних вантажів по Україні управлінням житлово-комунального господарства укладені договори на транспортні послуги вантажним транспортом. Доставка здійснюється за заявкою виконавчого комітету.

Виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради укладено договір оренди складського приміщення за адресою: Європейська, 6 на якому приймається гуманітарна допомога. В інших місцях гуманітарна допомога отримана громадою не зберігається.

Для прозорого та контрольованого процесу отримання та розподілу гуманітарної допомоги було розроблено та прийнято рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 28.09.2022 №277 «Про затвердження Порядку передачі на території Южноукраїнської міської територіальної громади гуманітарної допомоги, наданої донорами, в умовах воєнного стану в Україні», яким  визначені чіткі умови, порядок отримання та розподіл гуманітарної допомоги, склад комісії з питань передачі на території Южноукраїнської міської територіальної громади гуманітарної допомоги, наданої донорами, в умовах воєнного стану в Україні. Порядком передбачено розподіл допомоги виключно для потреб цивільного населення та військових.

Основним завданням комісії є розгляд заявок на отримання гуманітарної допомоги, розподіл гуманітарної допомоги.

Рішення комісії оформлюється у вигляді протоколів, на підставі яких готуються розпорядчі документи щодо передачі, використання гуманітарної допомоги за видами та напрямками, визначними вищевказаним Порядком.

Основна частина гуманітарної допомоги, що отримує громада призначена для чітко визначених донорами отримувачів – соціально незахищених верств населення, ВПО та передається КЗ «ТЦСО» для організації її видачі.

Інформація щодо кількості виданої гуманітарної допомоги з 30.09.2022 по 01.05.2023

Працівниками господарського відділу виконавчого комітету здійснюється організація прийому та видачі гуманітарної допомоги на підставі актів приймання-передачі. Складські робітники, вантажники  на роботу не приймались. До розвантажувальних робіт залучаються працівники комунальних підприємств міста, Територіального центру та мешканці громади з числа отримувачів такої допомоги.

Для доставки гуманітарної допомоги в громаду в межах області та по населеним пунктам громади виконавчим комітетом ЮМР украдено договір на надання транспортних послуг малогабаритним вантажним транспортом для доставки допомоги з Вознесенської районної адміністрації, по місту або в сільську місцевість громади.

 А з початку дії воєнного стану в Україні Южноукраїнська міська територіальна громада отримала 438 тонн гуманітарної допомоги, з якої видано 419 тонн.

На сьогоднішній день з усіх громад Вознесеньского району наша громада отримала найбільше гуманітарної допомоги, що зокрема, пов’язано із тим що органи місцевого самоврядування співпрацюють з різними благодійними фондами та додатково залучають у громаду гуманітарну допомогу, крім гуманітарної допомоги, що розподіляється на державному рівні.

Так, завдяки такій співпраці, зокрема, для мешканців Костянтинівського та Іванівського старостинських округів залучено гуманітарну допомогу 68 тонн паливних брикетів, 160 буржуйок.

  • Постійно вдосконалюю свої  знання та навички з питань організації діяльності  ОМС, в тому числі під час військового стану.

Беру участь у тренінгах, вебінарах  та навчаннях. Всі знання отримані під час навчання впроваджую в своїй роботі та залучаю до навчань представників напрямків, що я координую.

В 2022 році, беручи до уваги, що вільного часу практично не було пройшла навчання за темами:

*Діяльність ОМС під час військового стану.

*Налагодження взаємодії між ОМС та волонтерськими об’єднаннями у громаді: інструменти та практики.

* Відбудова України після війни. Хто, як, за які кошти.

* Соціальні послуги під час війни. Особливості.

*Адвокація та належне врядування. Налагодження взаємодії громадянського суспільства з місцевою владою, бізнесом, міжнародними донорами.

* Партнерство: влада-бізнес-громада-міжнародні донори.

* Стратегічний менеджмент та управління публічними фінансами.

Веду особистий прийом громадян з різних питань, надаючи консультативну та практичну допомогу.

Жодне звернення, яке надходило до мене, не залишається без розгляду і ті питання, які неможливо вирішити одразу, залишаються на контролі до остаточного вирішення по суті, враховуючи те, що за кожним зверненням є людська доля.

Вирішую, за дорученням секретаря міської ради й інші питання, пов’язані з діяльністю виконавчого комітету та органів місцевого самоврядування.

Протягом 2022 року в сферах діяльність яких я координую була проведена наступна робота:

Соціальна сфера

Соціальний захист – це найбільш об’ємна за кількістю напрямків роботи з людьми сфера нашої діяльності.  Це праця і зарплата, допомоги, це інваліди і пенсіонери і багато інших напрямків.

Це ті соціальні питання, на яких базується державна політика. І це найбільш фінансово затратний механізм, коштів для забезпечення зобов’язань за якими в повному обсязі не вистачить ніколи. Тому це ще один з пріоритетних напрямків нашої громади. Бо він пов'язаний з доходами і витратами кожної сім’ї.

Тому і була прийнята та  продовжує діяти програма Турбота, яка охоплює  найбільш незахищені верстви населення.

Хочу проінформувати, що більшість з цих виплат здійснюються тільки в нашому місті. Решта громадян України, які проживають на інших територіях, про таку допомогу навіть не мріють.

Під час війни кожен з нас виконує свій обов'язок перед Україною на своєму місці. На соціальну сферу припало одне з найбільших навантажень.

Соціальна сфера громади вистояла, відкоригувалась та  по сьогоднішній день  діє у надскладних обставинах.

Зберігати стандартні соціальні послуги (розвивати нові соціальні послуги), забезпечувати своєчасні виплати за всіма напрямками соціальної підтримки мешканців громади, реагувати на нові реалії -  зустрічати та підтримувати ВПО, членів сімей військовослужбовців та загиблих героїв, забезпечення населення громади гуманітарною допомогою, активна психологічна та соціальна підтримка мешканців нашої громади.

З 24 лютого по кінець червня соціальна сфера працювала у надважкому режимі.

З початку вторгнення тисячі мешканців нашої громади телефонували не розуміючі як їм жити і діяти далі.

Мешканці Херсонської області, Миколаївщини та  Вознесенська, які почали тікати від реальної загрози війни хто в чому почали прибувати в наше місто, деякі без будь-якої можливості до існування … роздіті … без грошей і документів.

На гарячу лінію виконкому поступали сотні дзвінків від людей яким було потрібно хоча б місце де переночувати та поїхати далі або  залишитися в нашій громаді, деяких забирали з блокпостів.

Соціальними службами громади спільно з управлінням освіти, депутатами міської ради та з волонтерами міста були облаштовані всім необхідним приміщення для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб із зони бойових дій або з окупованих територій.

В нашій громаді місця для тимчасового перебування ВПО, де  переселенці могли прийти до тями від пережитого, відпочити та прийняти рішення, що робити в подальшому  були розгорнуті на базі:

  • дошкільного навчального закладу № 2 «Ромашка»;
  • відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади».
  • Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради.
  • приміщення комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об’єднання» № 103, 139 та 158 за адресою: вул. Миру (функціонує і на сьогоднішній день)
  • квартира №155-156 за адресою вул. Миру, буд. 12 (функціонуєі  на сьогоднішній день).

Южноукраїнський міський центр соціальних служб постійно проводив роботу щодо визначення потреб внутрішньо переміщених осіб та надавав психологічну допомогу в цих закладах.

Управління охорони здоров’я та НКП «ЮУ МЦПМСД» забезпечили первинний медичний огляд та супровід внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово перебували в закладах.

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради постійно надавало гуманітарну допомогу всім прибулим внутрішньо переміщеним особам першочергово.

Южноукраїнська міська територіальна громада прихистила майже 4000 внутрішньо переміщених осіб. Показник по кількості внутрішньо переміщених осіб найбільший у Вознесенському районі.

У 2022 році допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам з державного бюджету України надано в сумі 52744387,47 грн..

Розроблено механізм харчування внутрішньо переміщених осіб, які не мали можливості самостійно приготувати їжу.

Розроблені дорожні карти для ВПО, що прибули в нашу громаду.

Створено міський штаб з питань пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення  бойових дій. Затверджено заходи, які виконані в повному обсязі.

Постійно проводяться заходи та інформаційні кампанії для ВПО.

Постійно проводиться робота з українськими і міжнародними організаціями з питань гуманітарного забезпечення ВПО.

Внесені зміни в міську програму Турбота, згідно з якими ВПО можуть користуватися соціальними гарантіями нарівні з  мешканцями нашої громади.

Надається допомога ВПО у пошуках житла (квартири, гуртожитки,  будинки, дачні будинки).

Ми допомагали почати впорядковувати життя. 

Наступна та не менш важлива задача, яка виконувалася всіма управліннями та закладами соціального спрямування - допомогти соціалізуватися переселенцям, які приймуть рішення залишитися в нашій громаді. Таким переселенцям працівники соціальної сфери разом з волонтерами допомагали у вирішенні особистих соціальних, економічних, правових, психологічних та інших питань,  сприяли у встановленні або відновленні необхідних соціальних відносин, документів, виплат, в пошуках тимчасового житла в комунальних гуртожитках, в приватних квартирах, в готелях тощо. 

Доречі, соціальні служби громади вдячні депутатам міської ради, підприємцям, волонтерам та небайдужим мешканцям міста, від яких постійно надходили пропозиції щодо пільгового або безкоштовного житла, яке вони можуть допомогти орендувати,  оплатити оренду або надати для проживання, допомоги в облаштуванні меблями, побутовими приладами та речами помешкань переселенців, допомога в працевлаштуванні на території нашої громади.

Також, в місті були розгорнуті пункти видачі гуманітарної допомоги для жителів громади, які надають допомогу вразливим верствам населення до безперебійної роботи яких були залучені працівники Територіального центру, управління соціального захисту населення, управління культури, управління освіти, Центру соціальних служб, служби у справах дітей  та інші.

  1. Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради (б-р Цвіточний, 4) кабінет №3.
  2. Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради (вул.Молодіжна, 5-а) кабінет №1
  3. БУВШИЙ КАФЕ  «СТАРИЙ ДРУЖЕ»
  4. БУДИНОК ПОБУТУ «ЧАЙКА»;
  5. Будівля Костянтинівського старостівського округу;
  6. Будівля Іванівського старостівського округу;
  7. Пункт прийому та видачі речей, що були у вжитку комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»  (будинок побуту «Чайка», другий поверх)

Спільно з Южноукраїнським осередком Мальтійської служби допомоги волонтерів-рятувальників Благодійної організації «Мальтійська Служба Допомоги» створено запас продуктів харчування та виділено приміщення для зберігання на території міста (територія Критого ринку) обладнання для розгортання польових кухонь для приготування гарячої їжі для потреб соціальних служб та лікарні міста у разі настання надзвичайної ситуації або відключення світла.

І весь цей час працівники соціальної сфери  територіальної громади на жоден день не залишали без уваги свою основну роботу виконання заходів по забезпеченню державної та місцевої політики в сфері соціального захисту населення  та своїх підопічних – соціально незахищені верстви населення,  в тому числі одиноких безпомічних людей похилого віку та сім’ї, які перебувають  під соціальним супроводом.

За рахунок коштів бюджету територіальної громади управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради профінансовано у 2022 році на загальну суму 31027 тис. грн. (Комплексна програма соціального захисту населення «Турбота» на 2021-2023 роки - 8629 тис. грн.; Комплексна соціальна програма підтримки учасників АТО, учасників ООС та членів їх сімей – 1033 тис. грн.; за Програмою щодо організації мобілізаційної підготовки та територіальної оборони в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки 19885 тис. грн.; за Програмою «Фонд міської ради на виконання депутатських повноважень» на 2021-2025 роки 1480 тис. грн.)

За кошти територіальної громади отримали послугу соціального характеру 7 тис. сімей на суму 26942 тис. грн.. (одноразова матеріальна допомога малозабезпеченим сім’ям, які перебувають в у складних життєвих обставинах, соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, пільговий проїзд автомобільним та залізничним транспортом на міських та приміських маршрутах, одноразова допомога громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, учасникам бойових дій та членам сімей загиблих (померлих), реабілітація дітей з інвалідністю, матеріальна допомога членам добровольчого формування, матеріальна допомога на поховання та інші).

На виконання заходів у сфері соціального захисту за рахунок коштів обласного бюджету за 2022 рік виплачено соціальних гарантій жителям громади  на 821 тис.грн., (відшкодування витрат на поховання УБД та інвалідів війни, щомісячна матеріальна допомога дітям військовослужбовців, які загинули або померлі внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, під час участі в АТО на сході України, та інші).

Також, за 2022 рік на заходи у сфері соціального захисту, які фінансуються з Державного бюджету профінансовано 62765 тис. грн. на: пільги та житлову субсидію – 7798 тис. грн.; державні соціальні допомоги – 49941 тис. грн.; щомісячна допомога на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 4258 тис. грн.; адресна допомога ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на житлово-комунальні послуги – 282 тис.грн.; інші види допомоги – 486 тис.грн. Всього з бюджетів усіх рівнів призначено, виплачено, відшкодовано соціальних гарантій жителям громади, установам та організаціям на загальну суму 94613 тис. грн..

У звітному періоді запроваджено нову послугу, а саме розроблено та затверджено Порядок призначення помічника повнолітній дієздатній особі.

У 2022 році на засіданні опікунської ради з питань захисту прав повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки було прийнято перші протокольні рішення та призначено двох помічників особам, яким це було необхідно за станом здоров’я.

У зв’язку з багаточисленними зверненнями законних представників дітей з інвалідністю щодо проходження реабілітації дітей з інвалідністю було прийнято рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 09.02.2022 №50 «Про затвердження Порядку забезпечення реабілітацією дітей з інвалідністю» відповідно до Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота» на 2021-2023 роки. В 2022 році реабілітацію пройшла одна дитина з інвалідністю в Одеському обласному благодійному фонді реабілітації дітей-інвалідів «Майбутнє» в період з 14.11.2022 по 25.11.2022 на суму 25000,00 грн.

Придбано продукти харчування для організації харчування під час особливого періоду, задоволення потреб населення територіальної громади під час особливого періоду відповідно до Програми щодо організації мобілізаційної підготовки та територіальної оборони Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки на суму 3,155 млн. грн..

Управлінням соціального захисту здійснюється виплата матеріальної допомоги членам добровольчого формування Южноукраїнської міської територіальної громади №1, які беруть участь в територіальній обороні території Южноукраїнської міської територіальної громади. За весь період профінансовано цей напрямок на суму 16,5 млн. грн.

В Южноукраїнській міській територіальній громаді створено 7  Пунктів Незламності. Проведено роботу з облаштування та налагодження функціонування Пунктів Незламності.

Весь 2022 рік в повному об’ємі здійснювались превентивні верифікації для призначення всіх видів соціальних допомог; колдоговірна робота; моніторинг своєчасної виплати заробітної плати та дотримання державних мінімальних гарантій; легалізація зайнятості; атестація робочих місць та питання охорони праці; проходження альтернативної служби; заходи з  запобігання домашньому насильству та протидія торгівлі людьми;  встановлення статусу багатодітної сім’ї;  забезпечена робота спостережної комісії; опіка та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена; соціальний захист осіб з інвалідністю та осіб звільнених з місць позбавлення волі; дотримання пенсійного законодавства  та інші поточні питання.

Комунальний заклад «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» (далі – КЗ «ТЦСО») працює на повну потужність та впроваджує нові послуги для населення громади.

У складі територіального центру функціонує 4 відділення: відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг, відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.

У 2022 році виявлено 14288 осіб, які потребували соціального обслуговування.

Усім громадянам надано різні види соціальних послуг.

Відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг.  

За рік відділення відвідало 272 особи (6 осіб – мешканці сіл), з них за оплату – 167 осіб. У відділенні надано 5540 послуг, у тому числі 29 осіб отримали 504 разових послуг.

Відділення надає послуги громадянам незалежно від їх сімейного стану, які не мають медичних протипоказань для перебування в колективі та потребують оздоровчо-реабілітаційних послуг з метою запобігання виникненню та розвитку органічних розладів особи, підтримки її здоров’я.

Всі процедури надавалися за направленням лікаря та відпускалися за графіком.

Для відпочивальників було організовано триразове збалансоване харчування (145,0 грн. на 1 особу на день).

Під час заїзду відпочивальникам проводилися заняття з психологом, теоретичні та практичні заняття з лікарем, з фахівцями КЗ «ТЦСО»  роз’яснювальна робота щодо різних соціальних послуг, заходи до свят, лекції на різноманітні теми, перукарські послуги та інше. Протягом заїзду відпочивальники мали можливість відвідувати культурні та інші розважальні заклади в межах Южноукраїнської міської територіальної громади.

У звітному році відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг стало прихистком для переселених громадян. Так, в період з 04.03.2022 по 01.02.2022 у відділенні перебували 82 особи, у т.ч. 17 з них діти віком від 4 до 16 років. За час перебування їх забезпечено дворазовим гарячим харчуванням, психологічною підтримкою та забезпечено одягом і засобами гігієни. 

У відділенні соціальної допомоги вдома на надомному обслуговуванні перебувала 151 особа похилого віку та осіб з інвалідністю, з них за оплату - 49 осіб. У звітному періоді осіб, яких звільнено від оплати, небуло. З початку 2022 року на обслуговуванні перебувало 186 осіб, з них за оплату – 52 осіб. У сільській місцевості на обслуговуванні перебувало 36 осіб, з них за оплату - 17.

У  відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю  реабілітаційними послугами охоплено 63 дитини. В число реабілітантів установи входять діти, яким встановлено інвалідність; діти віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо встановлення інвалідності; діти віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання реабілітаційних послуг.

Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради розширено вікову категорію отримувачів реабілітаційних послуг, а саме затверджено Порядок надання реабілітаційних послуг дітям віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для реабілітації.

58 дітей проживають в м.Южноукраїнськ (з них 5 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб), а також 3 дітей проживають в с.Іванівка, 2 дитини – в смт Костянтинівка.

З 01.09.2022 відновлено надання реабілітаційних послуг дітям за індивідуальним графіком. За індивідуальним графіком з дітьми працюють вчитель – логопед, практичний психолог, вчитель-реабілітолог та фахівець із фізичної реабілітації.

Вихователь групи денного догляду та помічник вихователя проводять заняття у формі малих підгруп (2-3 дитини) та індивідуально.

Робота груп денного догляду та короткотривалого перебування залишається призупиненою.

Започатковано проведення, у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю психологом комунального закладу, курсів стабілізаційних практичних занять для профілактики емоційного виснаження батьків, які виховують дітей з інвалідністю та дітей групи ризику щодо отримання інвалідності.

В 2022 році за кошти з міського бюджету придбано нові розвиваючі матеріали в кабінет вчителя – реабілітолога (16 тис. грн.) та санітарне обладнання (2 тис.грн).

Сім’ям вихованців реабілітаційної установи надається гуманітарна допомога у вигляді продуктових наборів.

Фахівці установи займалися прийманням,  розміщенням, фасуванням та видачею гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

У відділенні організації надання адресної грошової та натуральної допомоги послуги отримали 13766 осіб.

Грошову допомогу отримали 399 осіб, натуральну – 13367 осіб (мешканці сіл:  грошова допомога 83 особи – 72750 грн., натуральна допомога 27 осіб – 8300 грн.)

Отримали послуги:

- перукарські – 1748 осіб, з них за оплату - 1594 особи (мешканці сіл – 66 осіб);

- послуги з ремонту взуття - 150 осіб (мешканці сіл – 12 осіб);

- послуги швачки - 132 особи (мешканці сіл – 2 особи).

 Працював у 2021-2022 навчальному році «Університет третього віку», де 146 осіб (мешканці сіл – 59 осіб) отримували освітні послуги на 8 факультетах.

У навчальному 2022 – 2023 роках працює «Університет третього віку», де 72 особи (мешканці сіл – 44 особи) отримують послуги на наступних факультетах:

  • «Психологія» (м.Южноукраїнськ);
  • «Медико-валеологічний» (м.Южноукраїнськ);
  • «Медико-валеологічний» (смт Костянтинівка);
  • «Здоровий спосіб життя» (с.Іванівка та с.Панкратове).

Пунктом прокату засобів реабілітації скористалися 80 осіб, з них 36 осіб - за оплату (мешканці сіл – 9 осіб, з них 3 особи – за оплату).

Речами, що були у вжитку, забезпечено 1547 осіб, які отримали 13651 одиницю одягу.

Наявний у територіальному центрі автотранспорт був задіяний для робочих поїздок територією Южноукраїнської міської територіальної громади та територією Миколаївської області.

Транспортні послуги у грудні надано 71 особі, у т.ч. мобільним сходовим підйомником 20 осіб – 34 послуги.

Надано послуги робітником з комплексного обслуговування і ремонту будинків у с.Бузьке та с.Панкратове 89 осіб, з них 9 осіб за оплату.

Психологом комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади була проведена наступна робота:

  • групові заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг – 34 заняття/126 осіб;
  • індивідивідуальні консультації – 69/69 осіб;
  • ефіри – 149 (10513 переглядів); 
  • опубліковано на сторінці територіального центру соціальної мережі «Фейсбук» - 550 статей;
  • корекційні заходи – 52 / 56 осіб;
  • група самопідтримки для тих, кому важко справлятися з перепадами настрою, важкими емоціями та переживаннями, двічі на тиждень - 25 заходів – 36 осіб;
  • лекція для батьків вихованців відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю – 2;
  • група самопідтримки осіб з інвалідністю – 18 занять /20 осіб;
  • заняття на факультеті «Психологія» Університету третього віку – 26 / 26 осіб;
  • психологічна підтримка колективу – 2 захода / 18 осіб;
  • робота з внутрішньо переселеними особами – 99 осіб.

Відбулися 9 виїздів мультидисциплінарної команди. За підсумками проведеної роботи мультидисциплінарної команди послуги та різні види допомог отримали 57 осіб.

У звітному періоді 550 осіб звернулися на «гарячу» телефонну лінію, потреби 484 осіб  задоволено.

Протягом 2022 року на офіційному сайті та на сторінці територіального центру соціальної мережі «Фейсбук» розміщено 1159 статей  та відео-уроків.

 Соціальні працівники відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги протягом місяця були задіяні у роботі з гуманітарною допомогою та її видачею. Сформовано набори з продуктами і гігієнічними засобами. Набори  отримали 8224 осіб, в т.ч. 4620 внутрішньо переміщених осіб.

Працівники територіального центру постійно задіяні в роботі з отримання, оприбуткування, фасування та роздачі гуманітірної допомоги

Комунальний заклад «Територіальний центр соціального обслуговування надання соціальних послуг (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» з 17 листопада розпочав видачу продуктів харчування та засобів гігієни для внутрішньо переміщених осіб, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 №220 «Питання надання гуманітарної допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні». Продукти харчування та засоби гігієни отримали 1637 осіб.

У 2022 році соціальною роботою охоплено 1447 сімей, в яких виховується1220 дітей.

Поряд із розв’язанням нагальних проблем забезпечувалось проведення  системної роботи з надання психологічної підтримки й гуманітарної допомоги  внутрішньо переміщеним особам.

Дитячі речі, памперси, книжки й іграшки для дітей і дорослих, гігієнічні прокладки, дитяче харчування, засоби гігієни, білизна отримали 385 сімей та понад 1000 осіб з числа ВПО, та сімей,  які опинилися у складних життєвих обставинах. 

ЮМЦСС від початку повномаштабного вторгнення рф в Україну не припиняв свою роботу. З метою підтримки представників  тероборони й активних громадян залучених до оборони міста за підтримки волонтерських організацій у приміщені центру упродовж місяця  було організовано гаряче харчування.

Постійно виділялись фахівці центру для участі в фасування та видачі    гуманітарної допомоги КЗ «ТЦСО».

В звітному періоді Центр прийняв участь у  реалізації експериментального проекту з організації в територіальних громадах соціальної роботи із сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, продовжує удосконалення надання соціальних послуг та постійно вивчає досвід інших територіальних громад.

При Южноукраїнському центрі соціальних служб працює мобільна-бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. У  2022 році    здійснено  11 екстрених виїздів за місцем проживання постраждалих осіб. 

7 жовтня 2022 відбулася значна подія: розпочав свою  діяльність «Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», в якому   постраждалі особи можуть отримати комплексну допомогу, в т.ч. тимчасове проживання в «кризових кімнатах».  Вартість проекту 1369,221 тис.грн, з яких 560 тис.грн. кошти Міжнародної Організації з Міграції в Україні.

В громаді проведено 10 інформаційних кампанії щодо розвитку сімейних форм виховання дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та  впровадження послуги патронату й наставництва.

Залучено 24 сімейні пари  до реєстрації в чат боті  «Дитина не сама», які пройшли навчання й готові взяти дитину на тимчасове проживання.

10 багатодітних сімей нашої громади,  в яких виховується 38 дітей віком від 1 до 16 років, які є отримувачами соціальних послуг Южноукраїнського міського центру соціальних служб отримали допомогу від міжнародної дитячого фонду ЮНІСЕФ.  

Опубліковано 185 статей на сторінці ЮМЦСС у ФБ та на  офіційному сайті громади, в газеті «Контакт» опубліковано 2 статті.

Розповсюджено понад 7800 шт. друкованої продукції, яка також була виготовлена за кошти міського бюджету по програмі «Розвиток та підтримка сімей, дітей та молоді на 2021-2025рр.».

Практичним психологом  Денного центру соціально-психологічної допомоги постійно проводяться заняття для підлітків та дітей молодшого шкільного віку, для постраждалих від домашнього насильства жінок, для членів сімей військовослужбовців.

За підтримки й сприяння від  БФ «Голоси дітей» практичним  психологом здійснено  видачу 400 пакунків гуманітарної допомоги сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю та сім’ям  з дітьми з числа  внутрішньо переміщених осіб.

Особлива увага приділяється сім’ям з дітьми, в яких виявлено складні життєві обставини (таких 286 сімей, в яких виховується 195 дітей), 37 сімей, в яких виховується 61 дитини перебувають на обліку, як такі в яких є ризик відібрання дитини від батьків.

У квітні поточного року за сприяння Міжнародної неурядової організації Save the Children у приміщені ЮМЦСС відкрито «Кімнату матері та дитини».  Кімната матері та дитини - це вільний простір для реалізації не тільки фізіологічних потреб, а й підсилення системи виховання, популяризації материнства  та підтримання нерозривності зв’язку матері та немовляти.

Сфера культури

У Южноукраїнській міській територіальній громаді  працюють  такі комунальні заклади культури:

Южноукраїнська міська бібліотека і структурні підрозділи:

- Іванівська бібліотека-філія;

- Костянтинівська бібліотека-філія; 

- Панкратівський бібліотечний пункт;

Южноукраїнський  міський центр культури та дозвілля і структурні підрозділи:

- Іванівський сільський клуб;

- Панкратівський сільський клуб ;

- Костянтинівський селищний клуб;

Южноукраїнська мистецька школа;

Міська бібліотека для дітей;

Южноукраїнський міський історичний музей.

А також заклад спорту  - Южноукраїнська дитячо – юнацька спортивна школа. 

В 2022 році розпочато роботу в напрямку – розвиток туризму в нашій громаді. Створено ініціативну групу, яка займається розробкою стратегії розвитку туризму, у тому числі і сільського, проведено обстеження всіх існуючих і можливих до створення туристично привабливих локацій нашої громади. До роботи у групі залучені селищні старости, депутати міської ради  та активні жителі.

Проведено зустрічі  з представниками  туристичних агенцій міст Южноукраїнська та Миколаєва з метою обміну досвідом, обговорення спільних дій щодо залучення туристів в наше місто та включення Южноукраїнська  до туристичного маршруту по Миколаївській області.

Розроблені та затверджені пішохідні та велосипедні туристичні маршрути. Туризм – це і додаткові робочі місця і гроші до бюджету. Це і додаткові надходження для суб’єктів підприємницької діяльності міста, що надають послуги харчування, проживання, це і нові покупці в крамницях.

Практично єдиною матеріальною проблемою в розвитку цього напрямку є відсутність готелю для туристів кількістю не менше 60 осіб і з невеликою вартістю проживання на добу.

Тільки при наявності такого готелю ми зможемо говорити про повноцінний розвиток туризму в місті.

А враховуючи необхідність мати готелі і для спортсменів і для цікавих культурних заходів українського і навіть міжнародного масштабу, питання найскорішого початку функціонування готелю потрібно вирішувати негайно.

Це ще один пріоритетний напрямок розвитку нашої громади. Нажаль, робота за цим напрямком з моменту повномасштабного вторгнення уповільнилася, у зв’язку з новою нагальною потребою в житлі для ВПО та обмеженнями в фінансуванні.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року формат проведення культурно-масових заходів та, і взагалі робота закладів культури, були змінені.

Працівники управління культури та всіх закладів були задіяні для роботи:

  • з перших днів війни в групах чергових під час цілодобового чергування у виконкомі та на гарячій лінії виконкому;
  • по направленню на евакуацію мешканців нашої громади;
  • в пунктах видачі гуманітарної допомоги для мешканців нашої громади;
  • з організації та проведення почесних поховань загиблих захисників;

До державних свят, визначних подій проведені меморіальні заходи з покладанням квітів, організовуються патріотичні заходи. 

Замість розважальних заходів протягом звітного періоду  проведені культурно-мистецькі, патріотичні концерти, акції для підняття патріотичного духу населення міста, на яких благодійними фондами збиралися кошти на підтримку ЗСУ.

 Значна увага приділяється дітям з вимушено переселених сімей. Для них протягом літа і вересня щоденно проводились розважальні, пізнавальні та спортивні заходи в закладах культури, спорту та міському парку. Також, демонструвалися мультиплікаційні та художні фільми для дітей та дорослих.

У Южноукраїнському міському центрі культури та дозвілля і сільських клубах діє 14 аматорських колективів, творчих формувань, учасниками є 112 осіб.

У 2022 році аматорські колективи і майстри декоративно – прикладного мистецтва брали участь в обласних творчих конкурсах (обласний фестиваль «Вірю. Мрію. Живу» - І місце і ІІІ місце, обласний огляд «Етнотрадиції Миколаїівщини» - ІІІ місце).  Активізувалась участь працівників закладів культури в обласних семінарах, тренінгах. 

У 2023 році аматори Южноукраїнського міського центру культури та дозвілля  взяли участь у Обласному конкурсу «Різдвяне диво», один вокальний гурт та один учасник отримали гран-прі. У Обласному вокальному конкурсі «Діапазон» - одне І місце. У Обласному огляді народної творчості «Миколаївщина весняна» - одне І місце, одне ІІ місце, одна номінація «за участь».

Заклади культури громади (бібліотеки, музей, клубні заклади) постійно організовують і проводять майстер - класи для дітей і дорослих із залученням майстрів народного мистецтва, запрошують їх до участі у міських заходах, ярмарках.

Клубні заклади постійно організовують народознавчі заходи до народних, релігійних свят у населених пунктах громади, залучають до участі жителів, аматорські творчі колективи.

 Южноукраїнський міський історичний музей активно бере участь у конкурсах і грантах, започатковує акції із оновлення території музею, оформлення нових народознавчих локацій. Ведеться робота із реконструкції сцени на Музейній площі для проведення міських свят та визначних подій громади.

Проводиться робота щодо відновлення і модернізації роботи бібліотек і клубних закладів громади, відповідно до потреб громади.  Відновлено роботу Панкратівського бібліотечного пункту.

Іванівську бібліотеку – філію переведено у відремонтоване приміщення.   Бібліотеку забезпечено новими меблями, літературою, оргтехнікою, підключено до мережі Інтернет.  Панкратівський бібліотечний пункт працює у іншому зручнішому приміщенні. Пункт вже забезпечено новою сучасною літературою, періодикою, новими стелажами, комп’ютерною та оргтехнікою.

У 2022 році до Пасхальних свят, Дня міста, Дня Державного прапору та Незалежності України для мешканців громади та її гостей були встановлені святкові фото-зони. 

Потребує уваги і питання збереження об’єктів культурної спадщини громади.

У 2022 році проведено моніторинг та обстеження всіх таких об’єктів. Укладено охоронні договори на пам’ятки культурної спадщини, намічено заходи для їх захисту і збереження.

Вирішені питання з прийнятими у 2021 році на баланс управління молоді, спорту та культури будівлями у селах, які були або зовсім без технічної документації, або із застарілою технічною документацією.

Протягом року проведена робота з виготовлення необхідної технічної документації на нежитлові будівлі, реєстрації технічної документації в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва для реєстрації права власності територіальної громади на об'єкти нерухомості.

Протягом 2022 року посилено роботу з молоддю, яких  залучено до участі в культурних та спортивних заходах, профілактично-розважальних заходах спрямованих на стимулювання творчої, пізнавальної і соціальної активності дітей та молоді;  популяризацію відчуття поваги до себе та оточуючих; формування здорового способу життя, які проводились управлінням молоді, спорту  та культури, а також громадськими організаціями.

У 2022 році укладено договір про співпрацю управління молоді, спорту та культури з громадською організацією «Платформа Плюс», яка діє в сфері молодіжної політики.

У громаді налагоджена співпраця із спортивними громадськими організаціями, надається фінансова підтримка участі у змаганнях різного рівня. Також, управління співпрацює з творчими і релігійними організаціями, сприяє проведенню культурних заходів та фестивалів.

Створено відеоролик про монументальні об’єкти міста, який розміщено на офіційному сайті міста та на відеохостинзі YouTube.

Створюється промоційна та сувенірна продукція: брелоки, магніти, блокноти, ручки, інформаційні брошури, екоторби, повербанки, флешки, солодкі сувеніри тощо.

Проводиться робота із виготовлення презентаційного матеріалу про громаду.

На виконання комплексної програми розвитку культури, фізичної культури, спорту та туризму в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2019-2024 роки на галузь «спорт» було виділено у 2022 році 2 млн. грн., на сприяння та відшкодування участі спортсменів у турнірах, чемпіонатах, кубках, змаганнях та у міських спортивних заходах, на придбання спортивного інвентарю для спортивних громадських організацій, нагородну атрибутику та призи. 

 У місті працює Южноукраїнська дитячо-юнацька спортивна школа, в якій  діють відділення плавання, настільного тенісу, футболу, дзюдо, сумо, волейболу.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року російською федерацією на територію України майже всі спортивні заходи були відмінені, але навіть під час військового стану в Южноукраїнській міській територіальній громаді протягом 2022 року проведені :

  • турнір з пляжного волейболу до Дня міста Южноукраїнська;
  • спортивно-розважальні змагання, присвячені Дню Конституції України та Дню Молоді; 
  • управління спільно з громадськими організаціями проводили для дітей – переселенців та їх батьків щотижневі спортивно-розважальні змагання, організовували показові виступи наших спортсменів з карате та йоги. Всі спортивно-розважальні заходи супроводжувалися нагородженням призами та солодощами.

В місті Южноукраїнську у місцях масового відпочинку для різних за віком і статтю груп населення, в тому числі для осіб з інвалідністю функціонують два майданчики зі штучним покриттям. Всі зони для оздоровчої рухової активності та відпочинку громадян діють на безоплатній основі та у вільному доступі.

Для максимального залучення населення міста до занять фізичною культурою і спортом управління молоді, спорту та культури співпрацює з усіма міськими спортивними громадськими організаціями, приватними підприємцями, підприємствами та організаціями міста.  

Одним з пріоритетних напрямків роботи управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради, є співпраця з 24 громадськими організаціями, одна з яких молодіжна громадська організація, з усіма складені договори співпраці.  

Наші спортсмени протягом 2022 року досягли неабияких результатів, а саме вибороли 268 призових місць (сюди входять і І,ІІ,ІІІ місця).

Також, наші спортсмени взяли участь у :

  • Чемпіонаті Європи серед молоді та дорослих з сумо в м. Кратошин (Польща), де вибороли два  І – х місця;
  • Міжнародному турнірі з сумо в м. Ерд (Угорщина), де вибороли чотири І-х місць;
  • Чемпіонаті Європи з сумо серед юніорів в місті Раквере (Естонія);
  • У Всесвітніх іграх з єдиноборств в місті Бірмінгемі (США), де наш спортсмен виборов V місце.

З метою розвитку масового спорту та спорту ветеранів проведено 10 спортивно-масових змагань для ветеранів, в яких у приймали участь 4-х видів спорту: футзал, шахи, гиревий спорт, легка атлетика. Загальна кількість ветеранів спорту – 29 осіб, з яких 29 беруть участь у спортивних змаганнях.

Ветерани в цих змаганнях здобули 4 призових місця, з яких 1 перше, 1 друге та 2 третіх.

Сфера медицини

Продовжує діяти міська комплексна програма «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді», яка налічує 28 напрямків, в 2022 році внесені нові напрями, а саме:

- надання матеріальної допомоги дітям до 18 років з онкопаталогією;

-медичні огляди військовозобов’язаних, резервістів (кандидати в резервісти), військовослужбовців, кандидатів у члени добровольчих формувань.

На виконання Заходів Програми з бюджету Южноукраїнської міської територіальної громади  за 2022 профінансовано 9 176 912 грн., охоплено 1342 осіб, що дало змогу покращити доступність та якість надання медичної допомоги, в тому числі вразливим верствам населення.

Внесені зміни до програми Охорони здоров’я в частині надання можливостей ВПО користуватися гарантіями програми на рівні з мешканцями нашої громади. 

 За 2022 рік відбулось 4 засідання комісії з відбору кандидатів на навчання за кошти бюджету Южноукраїнської міської територіальної громади у вищих навчальних закладах на лікарів. Продовжено оплату навчання  трьох студентів – медиків.

 В цілях залучення нових лікарів до закладів охорони здоров’я на засіданнях погоджено 2 кандидатури на навчання за кошти Южноукраїнської міської територіальної громади:

1 студент – лікар первинної ланки – сімейний лікар;

1 студент – лікар вторинної ланки.

За 2022 рік в КНП «ЮМБЛ» працевлаштовано 10 молодих спеціалістів. З них з міського бюджету отримали підйомну допомогу в розмірі 100 000,00 грн.  3 лікаря, ще один спеціаліст подав заявку на отримання коштів. Службове житло отримали  6 лікарів. Також, 2 медичні сестри та 4 лікарі-інтерни отримали ліжко-місце в гуртожитку.

Зважаючи на постійне недофінансування повної потреби КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»  державою, з  метою недопущення зменшення кількості і якості послуг, що надаються нашою лікарнею, покращення медичного обслуговування мешканців громади, необхідністю винаходу нових ефективних шляхів та механізмів залучення фінансових ресурсів в місцеву медицину, керівництвом КНП «ЮМБЛ» постійно вживаються заходи аби задовольнити потреби населення в належному рівні, забезпечивши медичне обслуговування належного рівня, включаючи покращення умов харчування, утримання на стаціонарі, медикаментів і навіть фахову консультаційну допомогу лікарів з інших міст, і багато ще чого.

Інформацію щодо особливостей лікування під час військового стану та мобілізаційних завдань лікарні в звіті не надаю.

На цей час активно впроваджуються заходи, спрямовані на підвищення діагностики захворювань, відповідно – якості та ефективності лікування захворювань та зменшення тривалості перебування хворих у стаціонарних відділеннях.

Завдяки новим спеціалістам та новому обладнанню поступово розширюється спектр послуг, які надає КНП «ЮМБЛ», в тому числі з діагностики, яку раніше не було змоги проводити, підвищується рівень надання допомоги жителям Южноукраїнської МТГ та іншим мешканцям Миколаївської області, зокрема внутрішньо-переміщеним особам.

Основним показником діяльності медичного закладу вторинного рівня надання допомоги для Національної служби здоров’я України (НСЗУ) є електронна звітність, основою якої є ведення електронних медичних записів (ЕМЗ) лікарями через медичну інформаційну систему.

Саме ЕМЗ по пакетам послуг згідно з укладеними договорами є підставою для оплати коштів закладу Національною службою здоров’я України та основою для розрахунку при контрактуванні і проектуванні майбутніх договорів.

За 2022 рік в КНП «ЮМБЛ» було створено 185 291 електронний медичний запис по пакетах послуг. Цей показник займає 2 місце серед усіх медичних закладів в Миколаївській області. Але ми всі пам’ятаємо, що в кінці 2020 та початку  2021 року лікарня практично не працювала через медичну інформаційну систему, медичні працівники не мали відповідних навичок взагалі.

Кількість ЕМЗ поквартально, починаючи з 2020 року

Окрім значного збільшення кількості внесених випадків, завдяки виправленню помилок та контролю за внесенням випадків, була проведена робота, спрямована на якість та ефективність кодування послуг (як лікарями стаціонарних відділень, так і лікарів, які ведуть амбулаторний прийом), що безпосередньо впливає на вартість одного випадку та вартість наданих послуг по пакету в цілому в електронній звітності.

Позитивним моментом є те, що відбувся перехід на іншу медичну інформаційну систему (МІС) протягом першого кварталу 2022 року.

Згідно з договором КНП «ЮМБЛ» з НСЗУ, підписаним на початку 2022 року, гранична сума оплати складала 97 305 041, 64 грн.

За підсумками року та підписанням двох додаткових угод (створені та підписані з обох сторін 20.12.2022 року та 24.12.2022 року), які вносять зміни до основного договору з НСЗУ починаючи від 01.10.2022 року, пов’язану з позитивною динамікою роботи КНП «ЮМБЛ», зокрема в другому півріччі, фактична оплата за рік склала 97 625 425 грн.

В 2022 р. дохід по підприємству склав 145 млн.грн., що на 8,4 млн.грн. більше ніж у 2021 році.

В т.ч. дохід від медичних послуг за пакетами медичних гарантій від НСЗУ зріс на 28,3% і склав 95,5 млн.грн., що на 21,1 млн.грн. більше ніж в 2021 році;

Цільові доходи  (а саме доходи за рахунок бюджетів усіх рівнів та благодійної допомоги) знизилися майже в два рази і становили 24,3 млн.грн.

Плата за послуги, що надаються згідно з основною діяльністю (платні послуги, плата за медичні огляди, відшкодування витрат на утримання здоров пунктів) у порівнянні з 2021 роком зросла на 64%;

Незважаючи на зростання доходів за минулий рік, вони не змогли покрити витрати по підприємству. Так, фінансовий результат за 2022 рік склав - 11 млн.грн.

При зростанні доходу на 6,2%, витрати  зросли на 25%.

Найбільшу частку витрат складають витрати на заробітну плату. Питома вага витрат на заробітну плату разом з нарахуваннями становить 66,5%. Фонд заробітної плати зріс на 32,8% і склав 103,8 млн.грн., що на 25,6 млн.грн. більше ніж в 2021 році. При цьому середня заробітна плата по підприємству виросла в 1,4 рази і склала 15017,07 грн.

Починаючи з березня 2022 року була налагоджена плідна співпраця з благодійними фондами та забезпечено продуктами харчування (крупи, макаронні вироби, овочі, соняшникова олія, борошно, цукор, консерви, чай, м'ясо  і ін.) пацієнтів стаціонарних відділень лікарні. Протягом року надана допомога лікарні склала на загальну суму 635 438,82 грн.

Залучена велика кількість гуманітарної допомоги у вигляді медикаментів, перев’язувальних матеріалів, які використовувалися для лікування військових та мешканців нашої громади. Лікарнею ведеться чіткий облік таких надходжень.

У 2022 році вперше за 40 років в лікарні було виконано капітальний ремонт ліфтів. З моменту введення в експлуатацію ліфтів жодного разу не проводили капітальний ремонт, що призвело до критичної ситуації стосовно їх експлуатації. Відповідно до висновків експертів, вони визнані аварійними та непридатними до використання. Наразі ліфти вже відремонтовані і введені в експлуатацію.

Заробітна плата медичних працівників лікарні в 2022 році не зменшувалася під час військового стану, а зберігалася на тому ж рівні.

Завершено ремонтні роботи зі встановлення рецепції. Метою діяльності рецепції є організація роботи усіх підрозділів лікарні, спрямована на максимальне задоволення відвідувачів від звернення до консультативної поліклініки, забезпечення інформацією  стосовно організації надання медичних послуг, контроль направлення пацієнтів до лікарських кабінетів з регулюванням потоку відвідувачів.

В 2022 році КНП «ЮМБЛ» спільно з Чорноморським університетом ім. Петра Могили  ведеться робота для організації на базі лікарні навчання студентів коледжу за медичними професіями.

У 2022 році було закуплено нове обладнання, а саме:

  • Мобільна рентгенівська ангіографічна система С-дуга  в комплекті з рентген-прозорим столом;
  • Лазер гольмієвий хірургічний  MultiPulse Ho і відповідне устаткування до нього з комплектом витратних матеріалів;
  • Біполярний резектоскоп Fiegert 26Fr в комплекті (цисто/гістероскоп);
  • Нефроскоп Fiegert в комплекті;
  • Автоматичний імунохемілюмінесцентний аналізатор;
  • Портативний ультразвуковий апарат експертного класу ESAOTE MyLab OMEGA в комплекті з фазовим та конвексним датчиками та повним набором ліцензій для забезпечення високоякісного обстеження.

Завдяки новому обладнанню значно:

  • збільшено якість надання допомоги населенню за спеціальністю «Урологія» з можливістю літотрипсії (на цей момент можливо лише у м.Миколаєві);
  • підвищено якість та швидкість виконання оперативних втручань, що потребують інтраопераційного рентген-контролю (в т.ч. можливо виконувати ендоваскулярні втручання після залучення відповідних спеціалістів);
  • розширено спектр виконання лабораторних досліджень;
  • покращено діагностику важких пацієнтів в стаціонарних відділеннях з кардіологічними та іншими патологіями.

Загалом у2022 році за Програмою Охорона здоров’я та іншими програмами територіальної громади, в тому числі депутатські коштиКНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» використані кошти на наступні цілі:


з/п

Цільове призначення

Сума, грн.

1.

Оплата праці (ФТВ, медперсоналу за роботу в ТЦКСП)

551 852

2.

Нарахування на оплату праці (ФТВ, медперсоналу за роботу в ТЦКСП)

121 407

3.

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

120 200

4.

Медикаменти та перев’язувальні матеріали

2594 235

5.

Оплата за проведені лабораторні дослідження на визначення стану алкогольного сп'яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції водіїв транспортних засобів

27 910

6.

Страхування працівників від захворювання та на випадок їх інфікування коронавірусом

64 434

7.

Ремонт та заміна трубопроводів в будівлі поліклініки

1 465565

8.

Ремонт покрівлі даху корпусу А

549 228

9.

Заміна вікон в дитячому відділенні

115 000

10.

Заміна вікна в приймальному відділенні

12 355

11.

Заміна аварійних віконних блоків в терапевтичному відділенню

30 000

12.

Поточний ремонт аварійної електромережі корпусу А п’ятого поверху (відділення анестезії та інтенсивної терапії, ковідного відділення)

175 730

13.

Поточний ремонт корпусу А п’ятого поверху (відділення анестезії та інтенсивної терапії, ковідного відділення)

87 391

14.

Страхування персоналу на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини

45

15.

Поточний ремонт операційного блоку

849 211

16.

Поточний ремонт кімнати для зберігання наркотичних речовин та заміну напільного покриття 5-го поверху

198 916

17.

Комунальні послуги

 6983746

18.

Промислова пральна машина

321 420

19.

Мобільна рентген ангіографічна система С-дуга в комплекті зі столом рентген прозорим

7 970000

20.

Лазер гольмієвий хірургічний

2 460000

 

Устаткування до лазеру гольмієвого хірургічного MultiPulse Ho, з базовим комплектом витратних матеріалів

307 153

21.

Біполярний резектоскоп Fiegert 26 Fr в комплекте 

376 507

22.

Нефроскоп Fiegert в комплекті

500 980

23.

Автоматичний імунохемілюмінесцентний аналізатор

1 650000

24.

Холодильник в клініко-діагностичну лабораторію

86 000

25.

Кондиціонер "24" в відділення заготівлі та переробки крові

40 600

26.

Картоплечистка в харчоблок

46 780

27.

Портативний ультразвуковий апарат експертного класу ESAOTE MyLab OMEGA в комплекті з фазовим та конвексним датчиками та повним набором ліцензій для забезпечення високоякісного обстеження

2 148000

28.

Медична каталка (ноші)

540 000

29.

Дизель генератор

406 000

30.

Боротьба з туберкульозом

26 800

31

Харчування донорів, підготовка інтернів

133 390

 

ВСЬОГО

21 382, 874

             

Некомерційне комунальне підприємство «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» (надалі – НКП «ЮУ МЦПМСД»), основною метою діяльності якого є надання якісної первинної медичної допомоги населенню громади, за період 2022 року досягло певних результатів.

На початок 2022 року між підприємством та населенням громади укладено 33 342 декларації (охоплено 80 % населення),  в НКП «ЮУ МЦПМСД» здійснено 98 504 відвідувань та 1798 на дому.

Враховуючи кількість пацієнтів центру, велике значення мають якість медичних послуг та умови, в яких вони надаються.

В Костянтинівській лікарняній амбулаторії наприкінці 2022 року проведено підготовчу роботу до зносу залишків непридатних до використання корпусів (проведено обстеження та складено проектно-кошторисну документацію), на наступні періоди заплановано заходи з реконструкції та будівництва нових приміщень для лікарняної амбулаторії. Ці заходи виконуються за рахунок коштів, які виділено з бюджету Южноукраїнської громади.

Співпраця з міською радою впродовж 2022 року дала НКП «ЮУ МЦПМСД» можливість залучення коштів для зміцнення матеріально-технічної бази підприємства, оснащення структурних підрозділів закладу медичним обладнанням та інструментарієм відповідно до потреб.    

З метою забезпечення лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень, що здійснюються у межах медичних послуг з надання ПМД, у березні 2022 року на базі НКП «ЮУ МЦПМСД» відбулось відкриття клініко-діагностичної лабораторії. Це стало можливим завдяки підтримці депутатів міської ради та керівництва міста. За кошти з місцевого бюджету було придбано сучасне обладнання на суму 591,6 тис. грн. для функціонування лабораторії.   

За фінансової участі ПрАТ «ЮЖЕНЕРГОБУД» придбано меблі та здійснено ремонт в приміщенні лабораторії.

Тепер центр самостійно проводить основні чотири аналізи, здійснення яких гарантує програма медичних гарантій. Не кожен медичний заклад первинної ланки виконує аналізи на базі власного підприємства. А для пацієнтів це - зручність, якість та швидкість (отримання результатів одразу після направлення сімейного лікаря). На сьогодні середньоденна потужність лабораторії – 154 дослідження.

Також, у 2022 році для оснащення медичних кабінетів за кошти місцевого бюджету на суму 289,4 тис. грн. придбано:

  • спірометр MIR Spirolab,
  • електрокардіограф МІДАС 6/12 MINI,
  • ростомір медичний РПв підлоговий з вагами,
  • шприцевий насос (інфузомат) НК-400,
  • набір діагностичний  BASIC-SET Combilight (с офтальмоскопом та отоскопом),
  • ваги електронні мод. 6400 (5G) (для дітей та немовлят, до 20кг).

Взагалі за 2022 рік на виконання наступних напрямків Міської комплексної Програми «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» на 2021-2025 рр. з міського бюджету було виділено та використано кошти у сумі 1 734,0 тис. грн.:

  • репродуктивне здоров’я населення. За цим напрямком з міського бюджету було виділено та використано  коштів у сумі 457,2 тис. грн. для забезпечення продуктами харчування дітей перших 2-х років життя з малозабезпечених сімей;
  • розширення можливостей для пільгової категорії населення (забезпечення лікувальним харчуванням дітей хворих на фенілкетонурію та муковісцедоз). З міського бюджету було виділено та використано  коштів у сумі 301,1 тис. грн.;
  • протидія захворюванню на ВІЛ-інфекції/СНІД. За період 2022р. міський бюджет надав кошти у сумі 26,1тис. грн. для забезпечення адаптованими молочними сумішами дітей 1 та 2 років життя, народжених ВІЛ-інфікованими матерями;
  • протидія захворюванню на туберкульоз. З міського бюджету виділено та використано кошти у сумі 55,1 тис. грн. для забезпечення харчовими пайками, придбання лікарських засобів та препаратів для хворих на туберкульоз, які проходять амбулаторне лікування; також для забезпечення проведення ткберкулінодіагностики у дітей та підлітків;
  • реформування медичного обслуговування населення. Здійснено фінансування з міського бюджету на суму 18,1 тис. грн. на навчання на лікарів мешканців Южноукраїнської територіальної громади з подальшим працевлаштуванням та відпрацюванням;
  • розвиток та підтримка комунальних підприємств охорони здоров’я (компенсування комунальних витрат підприємства, страхування працівників від COVID-19, придбання медвиробів). З міського бюджету профінансовано 863,0 тис. грн.;
  • імунопрофілактика та захист населення. Забезпечення закупівлі імунобіологічних  препаратів (вакцин для дітей групи ризику для профілактики грипу) здійснено за кошти міського бюджету на суму 17,3 тис. грн.

Для комфорту маленьких пацієнтів виконано ремонт «блоку щеплень»  педіатрії, там же у коридорі встановлено телевізор та стельовий кондиціонер.

Залучення коштів з міського бюджету (в т.ч. на облаштування власної лабораторії з величезною економією коштів, які були б витрачені на сплату послуг стороннім особам) дало змогу підприємству в повній мірі застосовувати фінансове заохочення медичних працівників.

Підприємство уклало договори з НСЗУ про надання послуг за програмою медичних гарантій за пакетами «Первинна медична допомога» та «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз на первинному рівні  медичної допомоги».

Значна частина коштів, отриманих за цими договорами, направляється на виплату заробітної плати працівникам закладу. На сьогодні місячний фонд заробітної плати підприємства у середньому складає 1 366 тис. грн., при цьому заробітна плата лікарів дорівнює в середньому 21,5 тис. грн. на місяць. Саме досягнення конкурентного рівня заробітної плати медичного персоналу, створення гідних умов праці дозволяє залучити до лав працівників підприємства не тільки лікарів зі значним медичним стажем роботи, а і молодих перспективних фахівців, що також сприяє втіленню медичної реформи в Южноукраїнській територіальній громаді.

Проводиться робота спільно з БФ «Буджак Реліф» щодо залучення коштів грантодавців для будівництва нової амбулаторії на території Костянтинівського старостівського округу.

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради, відповідно до наданих повноважень, працює над реалізацією державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей; підвищення рівня правової культури

громадян міста у сфері охорони дитинства та інше.

Робота працівників служби спрямована на збереження для дитини її біологічної родини, зменшення кількості дітей, які перебувають поза сімейним оточенням, сприяння створенню умов для виховання відповідального батьківства. Саме тому одним із основним напрямком роботи служби у справах дітей є вчасне виявлення дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та проведення з   відповідноїпрофілактично-виховної роботи.

На обліку служби перебуває 29 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

З метою перевірок умов утримання та виховання дітей проводяться систематичні щотиждневі обстеження умов проживання дітей в зазначених сім’ях.

Діти відвідуються на дому, у разі необхідності робиться зауваження та попередження батькам щодо умов утримання та виховання дітей, складаються відповідні акти, ставляться вимоги, надається необхідна допомога.

За наслідками відвідувань складено 70 актів обстеження умов проживання. Питання щодо стану виконання батьківських обов’язків по відношенню до дітей розглядаються на засіданні комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради.

Протягом звітного періоду відбулося 16 засідань комісії, на яких розглянуто 32 сім’ї. За результатами розгляду вирішується питання взяття (зняття) сім’ї під соціальний супровід, батьки попереджаються про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків, з ними проводяться профілактичні бесіди.

Відносно 9 батьків ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП (ухиляння від виконання батьківських обов’язків).

Виявлено 5 дітей, які залишились без батьківського піклування, всі вони тимчасово влаштовані в сім’ю родичів до набуття відповідного статусу.

Вперше у Южноукраїнській міській територіальній громаді запроваджена нова форма сімейного виховання — патронатна сім’я. Її метою є забезпечити дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах, житло, турботу, родинне тепло й піклування, поки складні життєві обставини її батьками не будуть подолані. Наразі в Южноукраїнській міській територіальній громаді таку допомогу отримує дитина, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Сім’я патронатного вихователя Ліщинської Тетяни із задоволенням та хвилюванням прийняла її у свою родину.

Це перша дитина, влаштована службою у справах дітей до патронатної сім’ї.

Плануємо і надалі впроваджувати в нашій громаді  цей позитивний досвід.

В місті функціонує комунальний заклад «Центр соціально – психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради» для тимчасового перебування дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Протягом 2022 року до закладу було влаштовано 47 дітей.

На початку війни було організовано евакуацію персоналу та вихованців Центру до безпечного регіону України, забезпечено працю наших вихователів під час евакуації, забезпечено повернення дітей.

В 2022 році за рахунок місцевого бюджету проведено.

Ремонт електромережі з заміною 35 світильників і ремонт 22 на суму 28069,84 грн;

Замінили вікна на металопластикові в 5 приміщеннях закладу (виховательска, комп’ютерний клас, роздягальня, склад, бухгалтерія) на суму 368853,40 грн.

Частковий ремонт покрівлі на суму 590581,00 (ССД).

Ремонт системи опалення 3733523,43 грн. (ССД).

Ремонт інженерних мереж (підвал) – 597841,00 грн. (ССД).

Поточний ремонт підвального приміщення для тимчасового укриття дітей і співробітників – 98150,00 грн., завдяки чому вдалося повернути дітей з евакуації 31.10.2022р.

Також, закупили м’який інвентар (матраци, подушки) – 44000,00 грн.; планшети 14 шт – 89464,00 грн.

За рахунок гуманітарної та благодійної допомоги створений запас їжі готової до вживання для вихованців Центру, матраців для розширення закладу у разі надзвичайної ситуації, поповнено банк одягу для дітей.

Одною з основних форм профілактики дитячої безпритульністі та бездоглядності є проведення профілактичних рейдів.

Під час рейдів ведеться спостереження за відомими місцями дозвілля підлітків. Учасники рейду роблять зауваження підліткам, які поводять себе занадто вільно, проводять бесіди з продавцями на ринках з метою з’ясування– чи не з’являлися на ринку останнім часом безпритульні діти, або жебраки, відвідують місця дитячого дозвілля, виявляють дітей, які втекли з занять у школі і перебувають у цих місцях в урочний час, повертають їх до навчального закладу.

Слід зазначити, що під час рейдів нерідко виявляють дітей, які не є безпритульними, але не мають належного догляду з боку батьків, проводять вільний час у сумнівних і небезпечних місцях, вживають алкоголь і наркотики, бешкетують.

Таких доставляють додому, складають протоколи на батьків, проводять виховні профілактичні бесіди.

З метою профілактичної роботи щодо запобігання бездоглядності та правопорушень серед дітей та підлітків, попередження вчинення злочинів проти них, з метою захисту від шкідливого впливу, збереження їх життя та здоров’я, виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради 22.01.2012 р. було прийнято рішення №25 «Про запобігання дитячій бездоглядності та захист життя і здоров’я дітей». Цим рішенням обмежено перебування дітей віком до 16 років, без супроводу дорослих, на вулицях та в розважальних закладах міста після 21 години взимку та 22 години влітку.

На виконання цього рішення службою у справах дітей міської ради спільно з працівниками поліції розроблений графік проведення спільних рейдів, під час яких контролюється перебування дітей на вулицях та в розважальних закладах міста в нічний час, продаж їм спиртних напоїв, тютюнових виробів.

Працівниками служби у справах дітей проводяться рейди «Діти вулиці» з метою профілактики правопорушень, бездоглядності, бродяжництва та жебракування серед дітей. Рейдовими перевірками охоплені ринки міста, вокзал, звалища, міський пляж, паркова зона, розважальні заклади, та інші місця збору дітей. Протягом 2022  проведено 22 рейди, виявлено 34 дитини, які перебували на вулицях, у розважальних закладах міста, вживали спиртні напої, тощо.

Також, проводяться індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, схильними до скоєння правопорушень, та їх батьками.

Службою проводиться робота по правовому вихованню дітей, забезпечення їх інформування з питань організації правового, соціально – психологічного консультування дітей та їх батьків. Працівниками служби надано 305 консультацій громадянам з питань, які належать до компетенції служби, прийнято на особистих прийомах начальником та заступником начальника служби 92 громадян.

Службою у справах дітей проводиться робота щодо попередження вчинення насилля над дітьми. Протягом звітного періоду надійшло 14 повідомлень щодо вчинення домашнього насилля. Всі повідомлення перевірені, з’ясовані обставини, діти, які зазнали насилля поставлені на облік служби у справах дітей. 3 дітей влаштовані до КЗ ЦСПРД для надання їм психологічної допомоги.

Для забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей розглянуто 26 повідомлень про дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах; підготовлено 1242 запитів та листів до установ, організацій та громадян з питань захисту прав дитини; здійснювався контроль за збереженням з боку батьків майнових та житлових прав дітей при отриманні дозволів, в ході розгляду надано 75 дозволів на вчинення правочинів щодо належного дітям майна, в тому числі житла, право власності на яке, або право користування яким вони мають, відпрацьовано 52 контрольних документів, надано 15 дозволів на відрахування та переведення дітей з вищих навчальних закладів, надано 18 довідок, які підтверджують родинні зв’язки громадян з дитиною, для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Відпрацьовано 15 подань навчальних закладів щодо повернення дітей на навчання.

Значного часу у працівників служби займає підготовка та опрацювання матеріалів для розгляду комісією з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради (162 справи), підготовлено та затверджено індивідуальні плани соціального захисту 112 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Протягом звітного періоду працівниками служби підготовлено 157 рішень виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради стосовно захисту прав дітей.

Працівники служби у справах дітей проводять роботу щодо представництва інтересів дітей. Зокрема, працівники служби систематично представляють інтереси неповнолітніх в ході судових засідань, на яких розглядаються справи стосовно прав дітей.

За звітний період працівники служби у справах дітей взяли участь у 192 судових засіданнях.

З усіх питань були з’ясовані обставини, обстежені умови за місцем проживання дітей та складено 52 акти обстеження та підготовлено 19 висновків.

Відвідані та надані консультації 12 сімей,громадяни який пройшли навчання у Чат – боті «Дитина не сама». Складені акти, надані консультації та роз’яснення щодо сімейних форм виховання. Троє з них виявили бажання бути усновлювачами та пройшли підготовчі курси.

Проводиться робота щодо пошуку кандидатів в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки – вихователі.

Протягом звітного періоду були підготовлені необхідні документи по 3 справам щодо внутрішньо сімейного усиновлення.

Направлено 3 сім’ї на курси навчання для кандидатів у сімейні форми виховання.

Особливу увагу службою, приділяється дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Протягом 2022 року 12 дітям надано статус дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 87 дітей, із них 23 дитини – сироти та 64 дітей, позбавлених батьківського піклування. Пріоритетом у влаштуванні дітей зазначених категорій є сімейні форми влаштування: усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу. Таким чином 79 дітей влаштовано під опіку/піклування, 1 дитина виховується в прийомній сім’ї та 1 в дитячому будинку сімейного типу.

Проводиться робота щодо пошуку сімей для 6 дітей, що перебувають на обліку служби та потребують сімейних форм виховання.

Окрім дітей з первинного обліку, служба у справах дітей здійснює контроль за умовами проживання та виховання 25 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служби, як такі, що прибули з інших територій.

В місті Южноукраїнську функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховуються 5 дітей з відповідним статусом, та 2 прийомні сім’ї, в яких виховується 4 дітей.

Протягом воєнних дій на території України, працівники служби залучалися до фасування та видачі гуманітарної допомоги КЗ «ТЦСО» та самою службою у справах дітей було забезпечено видачу  гуманітарної допомоги вихованцям дитячого будинку сімейного типу та прийомним сім’ям у вигляді теплих шкарпеток, солодощів, продуктів харчування та протигазів.

Також, надавалася гуманітарна допомога у вигляді дитячого харчування віком до 1 року, памперси та засоби особистої гігієни, зимових комплектів одягу  громадянам, які маютьдітей та  статус ВПО.

На завершення свого звіту хочу подякувати команді, всім тим хто був пліч о пліч, хто був прикладом стійкості, хто не залишив громаду, хто щоденно брав відповідальність, хто постійно підтримував та був прикладом згуртованості!!!

Щиро дякую колегам,  депутатам, волонтерським організаціям, підприємствам міста за співпрацю та конструктивну роботу, яка була направлена на забезпечення життєдіяльності громади, її розвиток в такий складний для громади та країни час!

Важко навіть в загальних рисах, описати всю роботу та проблематику з якими стикнулися органи місцевого самоврядування, місцеві органи влади, підприємства, організації, установи громади, підприємці заради забезпечення життєдіяльності міста в цілому і кожної родини окремо під час війни!

І головна заслуга в цьому, всіх нас, всіх, хто працює на підприємствах, будує, ремонтує, прибирає, годує,  вчить та виховує дітей, хто лікує, хто залучає до культурних цінностей, захищає наш спокій, захищає нашу країну.

Дякую всім хто допомагав забезпечувати життєдіяльність громади  в такий не простий час, за вашу повсякденну працю, за внесок у розвиток міста, добробут та  спокій громадян. Разом до Перемоги!!!

Заступник міського голови
Марія Дроздова

 

Читайте також

Звіт про роботу заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради ГОРНОСТАЯ Сергія Валерійовича за 2022 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відповідно до функціональних обов’язків організовую роботу щодо здійснення повноважень викон...

Звіт першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Майбороди Олексія Анатолійовича за 2022 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

В зв’язку з введенням на території України  воєнного стану мої обов’язки, як першог...

Звіт управління діловодства та зв’язків з громадськістю апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету за 2022 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Управління діловодства та зв’язків з громадськістю апарату  Южноукраїнської міської ради...

5 листопада відбувся звіт міського голови Євгена Квасневського перед громадою міста

Відділ звернень громадян, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації

5 листопада, в концертній залі Палацу Культури «Енергетик», відбувся звіт міського голов...