Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Звіт про роботу заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради ГОРНОСТАЯ Сергія Валерійовича за 2022 рік
AA

Звіт про роботу заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради ГОРНОСТАЯ Сергія Валерійовича за 2022 рік

Відповідно до функціональних обов’язків організовую роботу щодо здійснення повноважень виконавчих органів Южноукраїнської міської ради у сфері освіти, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

Безпосередньо спрямовую та контролюю діяльність:

  • Відділу екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради;
  • Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка;
  • Центру надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська.

Координую роботу:

  • комунального підприємства «Критий ринок м. Южноукраїнська»;
  • комунального книготорговельного підприємства «Кобзар».

Організовую роботу наступних комісій в галузі екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин, які постійно діють при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради:

  • комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (затверджена рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 06.04.2022 № 96);
  • комісія з самоврядного контролю за використанням та охороною земель в межах Южноукраїнської міської територіальної громади, (затверджена рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 02.11.2021 № 352);
  • комісія з питань продажу земельних ділянок, або прав на них на конкурентних засадах в межах Южноукраїнської міської територіальної громад (затверджена рішенням Южноукраїнської міської ради від 28.10.2021 № 735);
  • комісія з інвентаризації водних об’єктів, меліоративних земель, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності, що знаходяться в межах Южноукраїнської міської ради (затверджена рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської  ради від 12.10.2021 № 342);
  • постійно діюча комісія з питань поводження з безхазяйними відходами в межах Южноукраїнської міської територіальної громади (затверджена рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 10.03.2021 № 65).

Під час військової агресії з боку держави-террориста рф, 09 березня 2022 року Наказом №2 був призначений заступником військового коменданта міста Южноукраїнськ з питань матеріально технічного забезпечення та виконую обов’язки по тепервшній час. Також являюсь членом штабу оборони міста Южноукраїнськ. Стосовано «військової» частини звіту, інформації надано не буде по зрозумілим причинам.

Протягом звітного періоду організував роботу та очолював наступні робочі групи з питань екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин:

  • щодо проведення перевірки дотримання санітарних норм на земельних ділянках в межах Южноукраїнської міської територіальної громади (затверджена розпорядженням міського голови від 16.08.2021 № 219-р);
  • щодо перевірки раціонального використання та охорони земель водного фонду в межах Южноукраїнської міської територіальної громади (затверджена розпорядженням міського голови від 17.03.2021 № 66-р).

Організував роботу та очолив наступні комісії в галузі освіти:

  • комісія по перевірці тимчасових екзаменаційних центрів - розпорядження міського голови від 04.07.2022 №167-р «Про створення комісії щодо  перевірки тимчасових екзаменаційних центрів. У період з 06.07.2022 року по 08.07.2022 року комісія провела перевірку тимчасових екзаменаційних центрів та оформлено акт щодо відповідності облаштування тимчасового екзаменаційного центру по створенню безпечних умов для учасників національного мультипредметного тесту;
  • комісія по прийому готовності закладів освіти Южноукраїнської міської територіальної громади  до роботи у 2022-2023 навчальному році - розпорядження Южноукраїнського міського голови від 21.06.2022 №145-р «Про створення комісії по перевірці готовності закладів освіти Южноукраїнської міської територіальної громади до роботи у 2022-2023 навчальному році». Комісія  у серпні 2022 року  провела перевірку готовності закладів освіти до нового навчального року з оформленням актів прийому готовності закладів освіти комунальної власності Южноукраїнської міської територіальної громади до нового 2022-2023 навчального року;
  • комісія щодо обстеження наявних приміщень в закладах освіти з метою встановлення можливості їх використання для укриття учасників освітнього процесу, як споруд найпростіших укриттів – розпорядження  міського голови від 28.06.2022 №159-р «Про створення комісії щодо обстеження наявних приміщень з метою встановлення можливості їх використання для укриття, як споруд найпростіших укриттів». Комісія з червня по серпень 2022 року провела роботу по обстеженню  приміщень закладів освіти щодо можливості  використання  їх для укриття, як найпростішого укриття та  оформили акти оцінки об’єкта (приміщення).
  • комісія  з  питань проведення обстеження котельні Іванівського закладу загальної середньої освіти Южноукраїнської міської ради – розпорядження  міського голови від 21.07.2022 №190-р «Про створення комісії з питань проведення обстеження котельні Іванівського закладу загальної середньої освіти Южноукраїнської міської ради». Комісія  в  термін з 25.07.2022 по 29.07.2022 року  провела обстеження котельні Іванівського закладу загальної середньої освіти Южноукраїнської міської ради. За результатами своєї роботи комісії склала акт обстеження.

Виконую інші доручення міського голови (особи, яка здійснює його повноваження) з питань забезпечення життєдіяльності міста, в межах компетенції та чинного законодавства України.

В межах наданих повноважень відповідаю за підготовку та подаю на підпис міському голові (особі, яка здійснює його повноваження) проекти розпоряджень міського голови, рішень міської ради та її виконавчого комітету.

Здійснюю особистий прийом громадян: щоп’ятниці, з 09.00 до 13.00. За звітний період особисто прийнято 223 мешканця територіальної громади. Крім того відпрацьовано більш ніж 250 письмових звернень. Всі проблемні питання, з якими звертались громадяни, вирішені по суті, з інших питань надано необхідні рекомендації.


Результати роботи за звітний період органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовую та контролюю:

І. ВІДДІЛ ЕКОЛОГІЇ, ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ТА ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ

Робота, виконана за звітний період за напрямками:

1. Укладено 226 додаткових угод.

З метою наповнення бюджету та введення в дію рішень Южноукраїнської міської ради від 18.03.2021 №285 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки міста Южноукраїнська» та від 23.06.2021 №498 «Про встановлення ставок орендної плати за землю на території Южноукраїнської міської територіальної громади» було направлено листи до суб’єктів підприємницької діяльності та укладено 226 додаткових угод.

За рахунок проведеної роботи до міського бюджету додатково залучено орієнтовно 1 млн. 200 тис. грн.

За 2022 рік підготовлено 158 проектів рішень, з яких прийнято 146 рішення Южноукраїнської міської ради;

Проводиться постійна робота щодо контролю виконання умов 414 договорів (робота щодо сплати орендної плати;робота з орендарями, договори яких закінчуються в поточному році); укладено 57 договорів оренди земельних ділянок.

2. Робота з розширення кладовища

Після проведення процедури викупу земельної ділянки 6,2827 га (кадастровий номер 4820355700:03:000:0093), що передбачена для розширення кладовища, на підставі рішення Южноукраїнської міської ради від 05.05.2022 №979 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється із «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» на «земельні ділянки загального користування відведені під місця поховання», яка перебуває у комунальній власності Южноукраїнської міської територіальної громади Вознесенського району Миколаївської області», проведено роботу щодо її розроблення.  Рішенням Южноукраїнської міської ради від 20.10.2022 №1140 зазначену документацію затверджено. Це дало змогу розробнику документації внести зміни до Державного земельного кадастру та, відповідно, передати об’єкт соціального значення комунальному підприємству для його належного утримання. 

3. Проведення договірної роботи з суб’єктами підприємницької діяльності

Проведено роботу по виявленню суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують земельні ділянки на території Южноукраїнської міської територіальної громади. Виявлено 17 таких фактів, з них:

- 4 випадки вирішено шляхом досудового врегулювання, а саме станом на 01.10.2022 укладено договори оренди земельних ділянок та до міського бюджету сплачено орендну плату в сумі 48 632,37 грн.

- 6 землекористувачам нараховано збитки у вигляді неодержаних доходів за період фактичного користування земельними ділянками на загальну суму 643 491,97 грн.

- 2 земельні ділянки знаходяться під тимчасовими спорудами, з власниками споруд проведено роботу, укладено договори особистого строкового сервітуту та погашена заборгованість в сумі 24009,86 грн.

- щодо останніх, враховуючи що земельні ділянки не сформовані, що не дає змоги нарахувати збитки, проводиться робота з власниками майна, яке розташовано на земельних ділянках щодо розробки землевпорядної документації.

Постійно проводиться договірна робота з метою збільшення надходжень до міського бюджету. Підготовлено:

-  28  договорів оренди земельних ділянок;

-  1 договір про встановлення особистого строкового сервітуту;

- 1 додаткова угода про поновлення договору особистого строкового сервітуту;

- 7 додаткових угод до договорів оренди земельних ділянок, з них 2 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки.

4. Робота з залучення додаткових інвестицій

З метою залучення інвестиційних коштів ініційовано та проведено засідання комісії з продажу земельних ділянок шляхом продажу прав на них. За результатами проведеної роботи сформовано Перелік земельних ділянок, які підлягають продажу або права на них (продаж права оренди), який затверджено рішенням Южноукраїнської міської ради  від 20.10.2022 № 1146.

До переліку увійшло 3 земельні ділянки, які, враховуючи їх нормативну грошову оцінку станом на 01.01.2022, допоможуть залучити до бюджету громади після продажу орієнтовно 290 тис.грн.

Розглянуто перелік потенційних для продажу земельних ділянок та внесено пропозиції щодо формування земельної ділянки під розміщення торгівельного центру (орієнтовною площею 1,600 га) та зміну цільового призначення ще двох земельних ділянок для збільшення їх інвестиційної привабливості.

На підставі рішень комісії підготовлено та прийнято наступні рішення Южноукраїнської міської ради:

-  Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної власності для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови в районі 6 мікрорайону в місті Южноукраїнську Вознесенського району Миколаївської області;

- Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної власності, розташованої на вулиці Олімпійській в місті Южноукраїнську Вознесенського району Миколаївської області, цільове призначення якої змінюється на «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови»;

- Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної власності, розташованої на вулиці Миру, 11, в місті Южноукраїнську Вознесенського району Миколаївської області, цільове призначення якої змінюється на «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови»;

За умови продажу права оренди вищезазначених земельних ділянок планується залучити орієнтовно 2 млн.грн. орендної плати в рік.

5. Виявлення та оформлення прав на земельні ділянки:

На підставі розпорядження міського голови №342 щодо проведення інвентаризації водних об’єктів, меліоративних земель, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності, на території громади проведено роботу щодо виявлення зазначених об’єктів.

За її результатами підготовлено та прийнято рішення стосовно оформлення землевпорядної документації для організації місць для поховання в кількості 5 проектів: у смт. Костянтинівка (2 шт), с. Іванівка, с. Бузьке, с. Панкратове.

Станом на 25.12.2022 зазначені проекти було виготовлено на підставі укладених договорів та підготовлено рішення щодо затвердження зазначених проектів землеустрою на 5 земельних ділянок під кладовища в межах Южноукраїнської територіальної громади.

Підготовлено та прийнято рішення про надання дозволів на розробку проектів землеустрою для облаштування ставків для подальшого облаштування місць масового відпочинку в селах Іванівка та Панкратове.

Після відновлення роботи ліцензованих землевпорядників, було укладено договори на виготовлення проектів землеустрою під водні об’єкти.

Станом на 25.12.2022 роботи з розробки проекту землеустрою щодо відведення водного об’єкту в межах с. Іванівка виготовлено в повному обсязі.

Зважаючи на технічну неможливість розробки проекту землеустрою щодо водного об’єкту, який знаходиться біля с. Панкратово, договір на виготовлення документації розірвано. Станом на зараз проведено роботу щодо зібрання та передачі документів, які підтверджують неправморні дії Іванівської сільської ради у 2017 році щодо передачи земельної ділянки під водним об’єктом у власність, до Прокуратури.

6. Озеленення громади

Відповідно до Програми охорони довкілля та раціонального природокористування Южноукраїнської міської територіальної громади на 2021-2025 роки на земельній ділянці орієнтовною площею 900 кв. м. по вул. Європейська, 29 проведено роботи з озеленення міської території та влаштовано зелену зону. Висаджено 133 одиниці дерев та кущів листяних та хвойних порід (слива цистена, верба маслинкова та цільнолистна, ялина колюча, гортензія деревовидна, ялівець лускатий, туя західна, тис середній, туя західна та карагана деревовидна). За даним напрямком освоєно 166 тис. грн.

За депутатські кошти закуплено та висаджено за допомогою ГО «Зелене майбутнє ТГ» на території скверу №2 в м.Южноукраїнську саджанці зелених насаджень у кількості 162 одиниці, загальною вартістю 24976 грн.

В 2022 році на озеленення місць масового відпочинку передбачено кошти в розмірі 225 тис. грн. Спільно з КП СКГ проведено обстеження території міста, визначено місця для висадки декоритивних сортів дерев. Але, враховуючи термінову необхідність ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на території громади, кошти в повному обсязі перерозподілено на зазначені заходи.

7. Ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ

На території Южноукраїнської міської територіальної громади діє постійна комісія з питань поводження з безхазяйними відходами, затверджена рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 10.03.2021 № 65 (зі змінами).

Протягом 2022 року комісією проведено 5 обстежень під час яких виявлено 10 місць накопичення побутових відходів. За результатами роботи з власниками відходів прибрано 735 куб.м. будівельного сміття. В районі с. Панкратове на підставі укладеного договору з КП ЖЕО вивезено сміття на суму 44769,78 грн. В с. Бузьке вивезено сміття на підставі договору з КП СКГ на суму 127731грн. В районі смт. Костянтинівка ліквідовано сміттєзвалище на суму 56177 грн. В Южноукраїнську в районі гаражних кооперативів «Лотос» та «Мотор» вивезено побутового сміття на суму 224770,03 грн.

8. Робота з фізичними особами-підприємцями, юридичними особами та ОСББ

Проведено роботу з фізичними особами-підприємцями, юридичними особами (гаражні кооперативи та садові товариства в т.ч.) та ОСББ щодо дотримання вимог законодавства у сфері поводження з відходами, а саме стосовно укладання договорів про надання послуг на вивезення твердих побутових відходів.


ІІ. УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЮЖНУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІМ. БОРИСА ГРИНЧЕНКА

В умовах військового стану організація освітнього процесу в 2022 році   відбувалась за погодженням із Вознесенською військовою районною адміністрацією.

У процесі організації освітньої діяльності в дистанційному форматі   особлива увага зверталась на такі аспекти:

  • організація навчання педагогічних працівників щодо дистанційної роботи з дітьми та надання їм методичної підтримки;
  • забезпечення педагогів необхідним обладнанням та доступом до інтернету;
  • організація психолого-педагогічної підтримки та супровід усіх учасників освітнього процесу;
  • систематичність організації освітнього процесу з дітьми раннього та дошкільного віку.
  • забезпечення функціонування чергових груп у дошкільних навчальних  закладах, відкриття яких регламентовано розпорядженням   міського  голови.

У дошкільних закладах міста Южноукраїнська було відкрито 38 чергових груп у яких навчалось 475 дітей. Загалом У територіальні громаді функціонують 6 закладів дошкільної освіти у яких здобуває освіту 1318 дітей у 80 групах. Охоплення дітей дошкільною освітою складає 86,7%, що 2,7% менше чим у 2021 році. Суттєво вплинуло на даний показник введення воєнного стану, карантин, соціальні статки сімей.

В умовах воєнного стану зазнала змін організація роботи з кадрами, зокрема підвищення кваліфікації, інформаційна та методична підтримка педагогів, робота з батьками.

У закладах освіти громади були розроблені плани заходів консультативної, методичної, організаційно-педагогічної роботи з батьками вихованців, зворотний зв’язок організовувався через сайти закладів, інші соціальні мережі, засоби зв’язку. 

Структуру методичної роботи в дошкіллі побудовано на підставі аналізу досягнутих результатів, на основі аудиту і врахуванні педагогічної майстерності педагогів. Вона носила випереджаючий характер і була спрямована на надання сервісної допомоги педагогам, сприяла якісним змінам у індивідуальній освітній траєкторії професійного розвитку педагога, включала в себе масові, групові та індивідуальні форми роботи.

На належному рівні функціонували міські методичні комісії та методичні об`єднання для всіх категорій, які координували роботу педагогічних працівників У період дистанційної роботи проводилися дистанційні методичні об’єднання у ZOOM, Mett, Viber.  

Педагогічні колективи тісно співпрацювали з МОІППО (Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти), були  учасниками засідань обласних творчих груп, творчих проектів, педагогічних майстерень, які проводилися у форматі  ZOOM- конференції з питань впровадження у роботу з дошкільниками: культури добросусідства (ЗДО №3); квест–технологій (ЗДО№2,6); лего-конструювання (ЗДО№6); соціального розвитку та фінансової грамотності здобувачів дошкільної освіти (ЦРД «Гармонія»).

Управління освіти та заклади загальної середньої освіти міста працювали над реалізацією завдань освітньої галузі відповідно до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Концепцій Нової української школи, профільного навчання у старшій школі, Державних стандартів початкової, базової і повної загальної середньої освіти та інших нормативних освітніх актів та програм.

На початок 2022/2023 навчального року у місті функціонувало 5 ліцеїв та 2 гімназії, в яких навчалося 4351 учнів, що на 24 учні більше чим у попередньому навчальному році. Середня наповнюваність класів склала 24,6 учнів.

Важливим напрямку реформування галузі освіти є трансформація мережі закладів загальної середньої освіти з подальшим створенням академічного ліцею у Южноукраїнській територіальній громаді.

З цією метою відповідно до розпорядження міського голови створено робочу групу з питань реформування галузі «Освіта», яку я очолюю. На засіданнях робочої групи поставлено ряд завдань, які успішно  реалізовано  у 2022 році шляхом прийняття рішень сесій Южноукоукраїнської міської ради від 05.05.2022 №1004 «Про зміну типу та перейменування закладів загальної середньої освіти комунальної власності міської Южноукраїнської територіальної громади», від 21.06.2022 №1054 «Про внесення змін до рішення Южноукраїнської міської ради від 05.05.2022 № 1004», від 28.07.2022 №1066 «Про затвердження статутів закладів загальної середньої освіти Южноукраїнської територіальної громади» згідно яких приведено типи і назви закладів загальної середньої освіти у відповідність до вимог чинного законодавства, забезпечення здобуття початкової, базової середньої, профільної середньої освіти змінено назви та типи закладів освіти. Відтак у Южноукрїнській територіальній громаді зменшено кількість закладів, які будуть надавати повну загальну середню освіту з 7-ми до 5-и. І цей процес буде продовжено у майбутньому.

У 2022 році суттєво зменшилась кількість учнів що здобувають освіту у класах з вечірньою формою навчання. Провівши детальний аналіз таких  здобувачів освіти, між ліцеєм №2 та Арбузинською виправною колонією укладено  угоду в якій однією із пріоритетних форм навчання є екстернатна  форма навчання. Запровадження екстернатної форми навчання дало економію  бюджетних коштів у розмірі 220 тис.грн.

2022/2023 навчальний рік став викликом для учнів 11-х класів. Початок навчального року був проведений у дистанційному форматі. Але враховуючи безпекову ситуацію у регіоні, ініціативу управління освіти та міської влади, із грудня 2022 року вдалося організувати очне навчання для учнів випускних 4-х, 9-х та 11-х класів. Організація роботи окремих класів у очному протягом року була однією із найперших змін форм навчання дітей у Миколаївській області.

Ключовим завданням 2021-22-23 роках є продовження реформи «Нова українська школа», метою якої є створення нового освітнього середовища та нового змісту освіти для учнів початкової школи.

Справжнім викликом для вчителів початкових класів стало впровадження дистанційного навчання в умовах карантину. Організація навчання в режимі on-line здійснювалася через платформу «Всеукраїнська школа онлайн», Едера, Moodle з використанням сайтів «На урок», «Всеосвіта», «Classroom» а також VIBER, ZOOM.  Але водночас з управлінням освіти розглядається питання щодо створення єдиної платформи для організації дистанційного навчання.

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проєкту «Цифровий актив для України» компанії «НР» та «Microsoft» закладам освіти Южноукраїнської міської територіальної громади передано 62 ноутбуки .Надана комп’ютерна техніка призначена для організації освітнього процесу, зокрема, дистанційного навчання у закладах освіти.

Також у 2022 році для забезпечення безперервності освітнього процесу, ліцеїв та гімназії Южноукраїнської територіальної громади отримали 30 Chromebook (хромбук) від компанії Google.

Для якісної організації освітнього процесу вчителі початкових класів взяли участь у роботі методичного активу «Особливості організації освітнього процесу в початковій школі у 2022–2023 н.р.», в університеті знань методистів початкової школи. Продовжено роботу за освітньою програмою науково-педагогічного проекту «Інтелект України», Костянтинівський ЗЗСО продовжує працювати за педагогічною технологією «Росток».

У 2022 році пройшли сертифікацію 6 педагогічних працівників. Згідно замовлення на проходження курсів підвищення кваліфікації, керуючись освітнім запитом у 2022 році організовано проходження курсової перепідготовки для 236 педагогічних працівників. Крім цього при Київському Університеті менеджменту освіти підвищили свій професійний рівень 48 педагогів. Забезпечено підготовку на курсах підвищення кваліфікації 4-х педагогів – асистентів вчителів, та навчання 2-х регіональних тренерів-педагогів, які забезпечуватимуть підготовку вчителів ЗЗСО для реалізації Держстандарту базової середньої освіти. Учителі також долучились до роботи обласних творчих груп зі створення програмно-тематичного планування за модельними навчальними програмами з усіх освітніх дисциплін  5 -го класу.

Модернізація змісту освіти забезпечується постійною залученістю педагогічних працівників до участі у семінарах-практикумах за наступною тематикою: «Готуємося до роботи в Новій українській школі», «Управління освітнім процесом в у мовах реалізації Концепції НУШ», «Розбудова внутрішньої системи забезпечення якості освіти, формування стратегічного бачення розвитку школи», «Формування науково-методичного середовища в умовах реформування системи освіти». Протягом року проведено вивчення освітніх запитів педагогів та скеровано консультаційну роботу на убезпечення існуючих запитів через індивідуальні консультації з педагогами та заступниками директорів ліцеїв та гімназій. Основні запити сформовані педагогами включають: порядок підвищення кваліфікації, питання підготовки та здійснення атестації, проходження обласної експертної комісії, підготовку звірки кадрів закладів освіти, організацію фахового конкурсу «Учитель року», підготовку науково-методичних розробок та ін.

Протягом року педагогічні працівники міста приймали участь у численних науково-методичних заходів, зокрема: міжнародна онлайн-конференція щодо інновацій в освіті, міжнародний форум щодо трансформацій в освіті, науковий семінар із запобігання та протидії проявам насильства, педагогічний марафон дошкілля, школи професійного розвитку, консультативний семінар щодо організації інклюзії, тематичні вебінари.

Заклади освіти на постійній основі здійснюють виконання законодавства щодо створення та збереження безпечного освітнього простору, проводяться просвітницькі заходи правової тематики з метою привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в родині, проблеми жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав та активізації партнерства органів державної влади, закладів освіти, громадських організацій щодо проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок. В закладах освіти  протягом року проведились навчальні заняття та консультації, «години психолога», психологічні тренінги, перегляди соціальних відео; інші заходи, враховуючи умови карантину та дистанційного формату навчання.

Під час проведення психологічних тижнів учасники освітнього процесу долучалися до  флешмобів, конкурсів зі створення соціальної реклами; шкільних акцій «День обіймів», «День доброти». Під час заходів використовувались матеріали, підготовлені фахівцями психологічної служби області – переможців минулих років щорічного конкурсу програм «Нові технології у Новій школі».

У напрямку просвітницької та профілактичної діяльності значне місце посідає впровадження освітніх програм, таких як «Сімейна розмова» ліцей №2, №4 та ліцей №5, «Школа та поліція» ліцей №4, «Дорослішай на здоров’я» (всі ліцеї та гімназії), програми попередження домашнього насильства, булінгу (цькування).

Вперше у 2022 році фахівці психологічної служби закладів освіти долучились до підсумкового звіту за рік на онлайн платформі «АІС–Я-психолог», за ініціативи Інституту модернізації змісту освіти. Після апробації платформи, на рівні системи освіти України, буде прийнято рішення про подальше використання зазначеного ресурсу.

Педагоги освітніх закладів міста та практичні психологи   долучились до проведення тренінгів за проектом «Психологічна підтримка вчителів шкіл» спільно з управлінням державної служби якості освіти у Миколаївській області, а працівники психологічної служби – до участі в обласній майстерні МОІППО «Методи психологічної підтримки особистості в кризовий період життєдіяльності».

З метою психологічної підтримки та просвіти у червні 2022 року для педагогів Южноукраїнської МТГ було організовано проведення Літньої школи онлайн-2022. Заняття школи проводились двічі на тиждень спільно з практичними психологами закладів освіти та консультантами Центр професійного розвитку педагогічних працівників (ЦПРПП). За результатами школи підготовлено відеоролики для бази професійного інструментарію працівників психологічної служби Миколаївської області. Крім того, для психологічної служби протягом року було організовано та проведено: 4 засідання методичних активів, 6 засіданнь творчої групи практичних психологів дошкільних закладів освіти, міждисциплінарну нараду-навчання спільно з ЦСС, 3 майстер-класи «Робота мозку: структура та функції», 4 онлайн-наради щодо атестації та проведення акції «16 днів проти насильства», 10 онлайн-консультацій «Психологічна служба: кризова допомога».

В умовах воєнної агресії російської федерації в Україні національно-патріотичне виховання є одним із пріоритетних напрямів діяльності закладів освіти МТГ. Тому педагоги навчальних закладів активно залучали дітей до участі в різноманітних заходах, присвячених відзначенню державних та традиційних свят, волонтерства.

Організація освітнього процесу в умовах карантину і воєнного стану потребує іншого змісту та підходів до проведення виховної роботи. Основними цільовими напрямками у цьому навчальному році стали забезпечення безпекової складової здоров'я особистості, забезпечення її фізичного, психічного, соціального і духовного благополуччя.

Виховна робота проходила у формі челенджів, відеоуроків, віртуальних екскурсій, цікавих постів, онлайн-конкурсів, онлайн-виховних заходів тощо. Проводили виховні заходи на онлайн-платформах, сторінках соціальних мереж та вайбер-групах.

З метою вшанування світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України педагогічними працівниками закладів освіти МТГ щоденно проводилася загальнонаціональна хвилина мовчання, як формування в учнів свідомого ставлення  та громадянської позиції.

В соціальній мережі Viber створено ресурс підтримки «Южноукраїнськ – хоробрі серця». Юні мешканці громади через своє мистецтво підтримали українських воїнів, які стоять на захисті добра і миру, а також тих, хто зараз перебуває в укриттях. Малюнки та обереги, створені дітьми, через волонтерів передані воїнам.

У 2022 році у закладов освіти Южноукраїнської територіальної громади пройшла єдина класна година «Україна за крок до Європи». У цей день вся Європейська спільнота відзначала День миру та єдності. Метою проведення класної години - формування розуміння в учнів щодо необхідності приналежності України до європейського дому. Що європейський вибір України – це запорука її розвитку, економічного зростання та підвищення рівня благополуччя людей.

У вересні 2022 року заклади освіти міста взяли участь у благодійній акції «Смілива гривня». До акції долучилися педагогічні працівники, учні та їх батьки. Акція проходила під девізом: «Відкрий свою скарбничку для Перемоги» Протягом місяця колективи закладів освіти збирали монети на потреби ЗСУ. Загальна вага зібраних монет склала 125 кг, на загальну суму 24814 грн. 30 коп.1414 грн. 30 коп. перераховано на рахунок Національного банку України для ЗСУ. 23 168 грн. 32 коп - захисникам від нашої територіальної громади 502 батальону ЗСУ для оснащення бойового автомобіля.

Заклади освіти міста прийняли участь у акціях допомоги Збройним силам України.

У 2022 році загальна сума коштів, яка зібрана працівниками становить близько 1 млн.300 тис грн.

Міцне здоров’я – важливе підґрунтя успішного всебічного розвитку дитини і розкриття її особистісного потенціалу. Саме тому принцип оздоровчої спрямованості навчально-виховного процесу виокремлюється як один із стратегічних у сучасній системі освіти.

З метою збільшення рухової активності учнів та залучення їх до систематичних занять фізичною культурою та спортом протягом навчального року проведено обласні онлайн-змагання «Вільні люди» серед учнів закладів загальної середньої освіти. На фінальний (обласний) етап змагань від Южноукраїнської міської територіальної громади направлено 50 відеосюжетів переможців ІІ (міського) етапу онлайн –змагань. Переможцями ІІІ фінального етапу обласних онлайн-змагань «Вільні люди» стала команда учнів Южноукраїнської територіальної громади, яка посіла дев’ять – І місць, два - ІІ місця і два – ІІІ місця. 

З 16 травня по 28 травня 2022 року учні шкіл міста №1 ім. Захисників Вітчизни, №3, №4 та гімназії взяли участь у онлайн-марафоні «Рух – це здорово!», який був присвячений Міжнародному Дню захисту дітей.

Міністерство освіти і науки України, Комітет з фізичного виховання та спорту МОН, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», ГО «Рух Олександра Педана «Джуніор» за підтримки Міжнародного дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» реалізували проєкт «Перемагаємо разом», який передбачав проведення уроків з фізичної культури онлайн. До проєкту долучилися вчитель фізичної культури Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 ім. Захисників Вітчизни Анастасія Грабова та вчитель фізичної культури Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Наталія Бесараб. Анастасія Володимирівна та Наталя Леонідівна є першими учасниками даного проєкту від Миколаївської області.  Вони проводили Всеукраїнський онлайн – урок для учнів початкової ланки.  Перший онлайн-урок проведено спільно з вчителем фізичної культури школи №3032 Дарницького району м. Києва Костовою Ольгою, другий з вчителем фізичної культури спеціалізованої школи № 31 м. Києва Наталією Боляк.

Для організації роботи з обдарованими дітьми, професійної орієнтації старшокласників   упродовж 2022 року забезпечувалась участь у тестуванні до Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України. Організовано участь у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. Переможцями стали 2 члени територіального відділення малої академії наук України, яка посіла І місце – Аман Мирослава секція «Мистецтвознавство» та Креденець Япрослав - ІІ місце, вихованець секції «Флористика» ЦДЮТ.  Дітям виділено разове матеріальне заохочення у сумі 1700 грн.

З метою стимулювання праці вчителів, за участь у конкурсов професійної майстерності, педагоги отримують одноразове матеріальне заохочення, щорічно при підведенні підсумків року на серпневих конференція визначаються «Кращі освітяни міста» в трьох номінація: заклади загальної середньої освіти, дошкільна та позашкільна освіта. Номінанти отримують іменну плакетку та грошову винагороду. У 2022 році забезпечено стимулювання обдарованих дітей – у сумі 46029 грн, виплачено щомісячну стипендію міського голови в розмірі по 1000 грн. 9 учням загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів освіти. 

З метою звернення уваги громадськості до проблем виховання і соціалізації особистості, участі учнів у процесі прийняття рішень, виявлення та розвитку лідерського потенціалу взято участь в обласному конкурсі «Лідер року», проведено щорічний конкурс учнівських творчих проєктів «Влада – це Я» та зустріч очільника міста з старшокласниками.

Учениця 9-А класу Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Добронос Анастасія представляла місто у конкурсі «Лідер року» і  посіла перше місце.

На щорічний міський конкурс «Влада – це Я» представлено дев’ять учнівських творчих проєктів.  У проєктах конкурсанти пропонували розгляд важливих питань соціально-економічного та культурного розвитку міста. Переможцем конкурсу стала учениця 10–А класу Южноукраїнської загальноосвітньої школи І- ІІІ ступенів №1 ім. Захисників Вітчизни Панкова Анастасія.

Останнім часом у освітньому просторі України набирає обертів тренд STEM-освіти. Педагогічні колективи міста намагаються опанувати та реалізувати в свою діяльність засоби STEM-освіти. З метою реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти, впровадження та поширення у закладі сучасних інноваційних технологій STEM- навчання команда учнів ліцею №5 «SOVENYATA 2.0» взяла участь у Всеукраїнському фестивалі «ROBOfirst – більше, ніж роботи». Для розвитку дитячої творчості та формування креативного мислення школярів у процесі освоєння сучасних комп’ютерних технологій Миколаївським інститутом післядипломної педагогічної освіти проведено щорічний обласний конкурс інфо-медійної творчості «Пролісок». Наше місто було представлено 8 учасниками, які стали переможцями.

Протягом року, з метою забезпечення якісного кваліфікованого супроводу дітей з особливими освітніми потребами, а також забезпечення підтримки батьків цих дітей та педагогів, які з ними працюють, психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги продовжував надавати інклюзивно-ресурсний центр міста Южноукраїнська. Діяльність інклюзивно-ресурсного центру забезпечують: керівник, вчитель-логопед, практичний психолог, вчитель-дефектолог, а також для проведення комплексної оцінки розвитку дітей залучається дитячий лікар-психоневролог.

Шлях до якісної організації освітнього процесу дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі інклюзивного навчання в закладах освіти, не є простим та об’єднує в собі низку обов’язкових кроків, які необхідно реалізувати.

Зокрема, для виявлення особливих освітніх потреб дитина має пройти комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку в ІРЦ. Результати такого обстеження зорієнтовують фахівців інклюзивно-ресурсного центру на визначення оптимальної для дитини освітньої траєкторії. Рекомендації щодо організації індивідуального освітнього маршруту для дитини в подальшому стають в нагоді для команди психолого-педагогічного супроводу дитини закладі освіти.

У 2022-2023 роках. фахівці ІРЦ провели комплексну оцінку розвитку 146 дітей. За результатами проведеної роботи фахівцями центру підготовлено висновки з детальним описом компетенцій дітей, їх сильних сторін, розроблено рекомендації щодо програм навчання, особливостей організації психолого-педагогічної допомоги відповідно до психофізичного розвитку дітей та їх потенційних можливостей.

Одним із завдань ІРЦ є надання корекційно-розвиткових послуг. В умовах воєнного стану важливо було забезпечити продовження корекційно-розвиткового процесу, тому корекційні педагоги ІРЦ проводили заняття для дітей з особливими освітніми потребами як у звичайному режимі, так і в дистанційному форматі.

Фахівці центру постійно надають психологічну та консультативну допомогу батькам дітей з особливими освітніми потребами. Така допомога передбачає консультування батьків, залучення їх до освітнього процесу, спостереження батьків за роботою спеціалістів, щоб продовжувати її вдома, тощо.

Крім того, в умовах постійного стресу та емоційної виснаженості під час воєнної агресії російської федерації збільшилася кількість звернень за консультаціями до фахівців інклюзивно-ресурсного центру. Спеціалісти надавали психологічну підтримку дітям, які переживають психологічну травму, та їх батькам. Для того, щоб підтримати дітей та їх батьків у цей складний для нашої країни час, був створений додатковий ресурс – батьківська група у Viber "Батьківська скарбничка", де щодня розміщуються поради й рекомендації, приклади ігор, простих вправ та цікавих завдань від корекційних педагогів та психологів, за якими можна проводити заняття вдома, організовувати змістовне дозвілля дітей.

Позашкільна освіта виконує вкрай важливі завдання, спрямовані на забезпечення потреб дітей до пізнання й творчості; формування системи ціннісних орієнтацій національно-патріотичного виховання; виявлення, підтримку та розвиток обдарованих і талановитих дітей; організацію дозвілля; попередження бездоглядності, безпритульності та правопорушень.

У 2022 в територіальній громаді функціонували два заклади позашкільної освіти – Станція юних техніків (СЮТ) і Центр дитячої та юнацької творчості (ЦДЮТ). У них організовано роботу 119 гуртків та секцій, в яких здобували позашкільну освіту 1314 дітей (30 % від загальної кількості школярів міста).В станції юних техніків навчалося 685 дітей (з них у МАН – 71), організовано роботу - 49 гуртків та секції,  а саме: 43 гуртки науково – технічного напрямку та 6 секції МАН.

У центрі дитячої та юнацької творчості здобували освіту 629 дітей (з них у МАН – 66). Функціонувало 51 гуртків та секції, у тому числі 45 гуртків   за напрямами:

- еколого – натуралістичний - 3;

- туристсько-краєзнавчий- 1

- художньо – естетичний – 41 (художня самодіяльність – 15;

декоративно – ужиткове мистецтво - 26);

У закладов загальної середньої освіти охоплено позашкільною роботою 457 дітей (11 % від загальної кількості школярів) та організовано роботу 32 гуртків, з них:

  • науково-технічний -1 гурток (15 дітей);
  • художньо-естетичні – 11 гуртків  (152 дитини);
  • туристсько-краєзнавчі – 2  гуртки  (30 дітей);
  • еколого-натуралістичний – 1 гурток (15 дітей);
  • військово-патріотичного – 5 гуртків (69 дітей);
  • фізкультурно-спортивного – 10 гуртків (146 дітей);
  • та 2 гуртка інших напрямів (30 дітей);

У школ та гімназії працюють спортивні секції з футболу, настільного тенісу, баскетболу, волейболу, загальної фізичної підготовки.

Загальний показник охоплення позашкільною освітою у закладов позашкільної та загальної середньої освіти міста - 1771 (41 %)  

Вихованці ЦДЮТ стали учасниками 26 конкурсів різного рівня та посіли 30 призових місць.  З них:

- в 11-ти  Всеукраїнських конкурсах посіли 6 призових місць;

- в 14-ти обласних і одному міському конкурсах посіли 24 призових місць.

Зокрема це:

 

Всеукраїнський рівень

Посіли місця

1

XІV Всеукраїнський літературно-музичний фестиваль вшанування захисників України «Розстріляна молодість»

І, І, ІІІ

2

Всеукраїнський патріотичний творчий онлайн-проект «Енергоатом junior»

І

3

Всеукраїнський онлайн-конкурс «Скриня Зимового Зайця»

І

4

Всеукраїнська виставка-конкурс «Новорічна композиція»

 

ІІІ

 

Обласний рівень

 

1

Обласний конкурс дитячого малюнку «Як я захищатиму Батьківщину»

І, І

2

Обласний заочний конкурс творчих робіт «Я-патріот України»

ІІ, ІІІ

3

Обласний заочний гуманітарний конкурс «Космічні фантазії»

І, І, І, І, І, І, ІІ, ІІ

4

Обласна онлайн виставка-конкурс дитячої творчості до Дня Захисника України «Герої Збройних Сил України»

І, І, І, І, ІІ, ІІ

5

Обласний етап щорічного Всеукраїнського конкурсу-захисту НДР учнів-членів МАН України

І, ІІ

6

Обласний конкурс читців-декламаторів «Поетична пристань»

ІІІ

 

Міський рівень

 

1

Міський конкурс дитячої творчості «АТОМ kids»

І, І, ІІ

 

   

Вихованці СЮТ стали учасниками 14 конкурсів різного рівня, а саме:

  • 3 конкурси Міжнародного рівня,
  • 5 - Всеукраїнських конкурсів,
  • 3 – обласних конкурсів.

Вони посіли 36 призових місця:

Міжнародний рівень

1.

Міжнародний дистанційний фестиваль-конкурс талантів і мистецтв «Ластівки перемоги»

Лауреат І Премії - 2

2.

VII Міжнародний багатожанровий дистанційний онлайн фестиваль-конкурс «Мій пухнастий друг»

Гран-прі - 1

3.

Двотуровий Міжнародний багатожанровий дистанційний фестиваль-конкурс мистецтв UKRAINE GOLD STAR

Лауреат І Премії - 1

 

Всеукраїнський рівень

 

1.

Всеукраїнський багатожанровий конкурс мистецтв "Окрилені мрією"

І місце - 1

2.

Всеукраїнський дистанційний фотоконкурс "Зимові візерунки"  

І місце – 1

ІІ місце - 1

3.

Всеукраїнський двотуровий конкурс образотворчого, декоративно-ужиткового та сучасного мистецтва "Ліга талантів ART"

Лауреат І ступеня - 2

4.

Всеукраїнський двотуровий конкурс майстрів та художників «Мальовнича Україна»

Лауреат І Премії – 1,

Лауреат ІІІ Премії - 1

5.

Всеукраїнська виставка-конкурс декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край»

І місце – 2

ІІ місце – 2

ІІІ місце - 1

 

Обласний рівень

 

1.

Обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН

ІІІ місце - 1

2.

Щорічний обласний заочний конкурс робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!» серед учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти

І місце – 3

ІІ місце - 7

3.

Щорічний обласний заочний гуманітарний конкурс «Космічні фантазії» серед вихованців закладів позашкільної освіти

І місце – 3

ІІ місце - 3

 

Міський рівень

 

1.

Дитячо-юнацький конкурс творчості «Енергоатом Junior: АЕС в гармонії з довкіллям»

І місце – 2

 

2

Міський конкурс дитячої творчості «Атом – KIDS»

І місце – 1

ІІ місце – 1

ІІІ місце – 1

Грамота за креативність - 1

         

Робота педагогічних колективів навчальних закладів міста з охорони праці та безпеки життєдіяльності організована відповідно до нормативних документів. Із метою дотримання протипожежного стану в закладах освіти міста проводиться постійна робота з дотримання правил пожежної безпеки, попередження випадків загибелі та травмування учасників освітнього процесу під час пожежі та можливих майнових втрат, зменшення негативних економічних наслідків у разі їхнього виникнення.

Протягом року вивчався та аналізувався стан протипожежного захисту об’єктів закладів освіти та вживалися відповідні заходи щодо ліквідації виявлених недоліків. Робота педагогічних колективів навчальних закладів міста з охорони праці та безпеки життєдіяльності організована відповідно до нормативних документів.

Відповідно до розроблених заходів із учасниками освітнього процесу проводилися онлайн-інструктажі, бесіди, вікторини, дискусії, місячники, тижні. Створення безпекових умов у закладах освіти є пріоритетним напрямком роботи освітньої галузі Южноукраїнської міської територіальної громади.

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 30.06.2022 №1/7322-22 «Про організацію 2022/2023 навчального року» розпорядженням міського голови від 28.06.2022 №159-р «Про створення комісії щодо обстеження наявних приміщень з метою встановлення можливості їх використання для укриття, як споруд найпростіших укриттів» було створено комісію, якою складено акти щодо можливості використання підвальних приміщень Южноукраїнських ліцеїв, як найпростіших укриттів, для учасників освітнього процесу у разі відновлення освітнього процесу в очному режимі.

У приміщеннях проведено косметичний ремонт, створено медичний пост,  місце для чергування  представника Державної служби з надзвичайних ситуацій,  Wi-Fi зону інтернет покриття, установлено електрогенератори, установлено стільці та парти, придбано дидактичні ігри для учнів початкових класів, встановлено стаціонарний телефон, придбано інструменти та устаткування відповідно до законодавства,  умивальники, біотуалети, вмонтовано туалетні кабінки, влаштована резервна лінія електроживлення, придбано вогнегасники, підготовлено запас питної води, печива, льодяників,  медикаментів.

Враховуючи таку ґрунтовну підготовку, за погодженням з Вознесенською районною військовою адміністрацією стало можливим навчання у очному режимі учнів закладів освіти Южноукраїнської міської територіальної громади.

Роботи щодо створення безпечних умов перебування здобувачів освіти у приміщеннях тимчасового укриття тривають. Наразі зусилля зосереджені на вирішенні проблеми із влаштуванням в укриттях підлоги та вентиляції. Проект на влаштування вентиляційних систем, управлінням освіти вже виконаний.

У 2022 році управління освіти долучилося до створення Пунктів незламності. Під час підготовки їх до роботи, було придбано  паливо для заправки генераторів, буржуйки (4 шт), лікарські засоби, проведено резервні електромережі від генератора, оформлено  інформаційні куточки.

На інформаційних стендах  розміщено інструкції для населення щодо порядку дій у разі повітряної тривоги, порядку дій у разі порушення роботи систем життєзабезпечення, інформація про адреси мережевих магазинів, АЗС, банків, які працюють на альтернативному живленні. Пункти забезпечено засобами пожежогасіння (вогнегасниками), засобами для санітарної обробки, меблями, запасами питної та технічної води, чайниками.

У концепції  розвитку  освіти  міста Южноукраїнська  зазначено, що управління  освіти  повинно стати  сервісним  центром, який  надає  широкий  спектр  послуг та  допомоги  будь-кому, хто має потребу в  даних  послугах.    Тому  зазнав  реформування  спектр  надання  правової  допомоги, в плані  організації  роботи  із зверненнями  громадян, а  саме забезпечено  роботу:

- інтернет експрес-приймальня;

- експрес-приймальня;

- SMS-звернення;

- on-line трансляція.

За  2022 рік  в управлінні освіти  було розглянуто 36 звернень  громадян, з них 4 під час особистого прийому.  За підсумками  розгляду  позитивне  рішення  було  прийнято в 3 випадках,   надано  роз’яснення  з  приводу  - 33  звернень.

Слід зазначити те, що загальна кількість звернень у 2022 році порівняно з попереднім  2021 роком значним чином зменшилась (більш ніж в 3 рази) з 129 у 2021 до 36 у 2022 році, що пов’язано з  періодами припинення роботи закладів освіти, через  війну та запровадження  воєнного  стану в країні.

Аналізуючи тематику звернень за звітний період 2021 та 2022 років слід зазначити, що порівняно з 2021 роком у 2022 році  кількість звернень за всіма темами суттєво зменшилась, зокрема, з питань працевлаштування  громадян з 1 (2021) до 0 (2022), з питань конфліктних ситуацій в закладах освіти з 20 (2021) до 5 (2022),  з  питань  оплати  праці з 6 (2021) до 0 (2022), з  питань  функціонування  закладів освіти з 56 (2021) до 14 (2022), з  питань  дотримання  вимог  законодавства  про  освіту  - з 21 (2021) до 13 (2022), з  інших питань з 25 (2021) до 4 (2022).

Належне фінансування галузі стало основним чинником стабільної роботи освітянської галузі територіальної громади.  Бюджет галузі «Освіта» Южноукраїнської міської територіальної громади склав 261,2 млн. грн.:

  • заробітна плата з нарахуванням - 229,4 млн.грн;
  • енергоносії – 14,3 млн.грн.;
  • харчування – 5,5 млн.грн.;
  • медикаменти – 19,1 тис.грн;
  • придбання – 3.8 млн.грн (найбільш фінансово витратні: вугілля 2.3 млн. грн, миючі засоби 215 тис. грн, господарчі товари 286 тис. грн..  м'який інвентар -316,7 тис. грн, дезінфікуючі   засоби -166,4 тис грн., паливно-мастильні матеріали -161,5 тис.грн, маблі для Іванівської гімназії для створення дошкільного відділу -105,7 тис грн.
  • оплата послуг щодо сталого функціонування закладів освіти 3,3 млн.грн. (в тому числі проведення медичних оглядів працівників 931,1 тис.грн)

Важливим напрямком  роботи  управління освіти  та закладів освіти стало впровадження оптимізаційних заходів, спрямованих на вивільнення  фінансового ресурсу, що може бути спрямований  на вирішення проблемних питань галузі “Освіта“.

Протягом 2022 року було  скорочено 8  ставок  додаткових  штатних  одиниць у закладах  загальної  середньої  освіти,  3,75  ставок у закладах  позашкільної  освіти, 5 ставок  методистів у Комунальній установі «Консалтингово-методичний освітній центр», оптимізовано 40 годин виділених на гурткову роботу у закладах  позашкільної  освіти, скорочено 10% штатної чисельної по апарату управління та відділам (централізована бухгалтерія, господарча група (в т.ч. працівники ДНЗ №4), відділ харчування) 5,7 ставок,  здійснено заходи щодо  оптимізації  наповнюваності  класів у закладах  загальної  середньої  освіти.

Вищеозначені  заходи   призвели до  економії коштів міського бюджету у розмірі 4,5 млн.грн.

Важливим напрямком  роботи  закладів є  впровадження енергозберігаючих  технологій . Так у закладах  загальної  середньої  освіти проведено роботу щодо  встановлення  сучасних LED- світильників:

- демонтовано 4860 шт. застарілих світильників;

- встановлено 3560 шт. енергоефективних.

Після встановлення світлодіодних світильників   суттєво розвантажили електромережу та зменшили кількість світильників без світлотехнічних втрат та покращили освітлення в кожному з приміщень.

Економічний ефект на електроенергії склав від 35,6 до 42,3%, що в переводі на кошти станом на 2022 рік складає 1533,8 тис. грн.

Відсутність затрат на обслуговування освітлення в цих закладах на 5 років (так як заміна його абсолютно безкоштовна протягом цього терміну).

Оптимізація в галузі «Освіта»

З метою  приведення  у відповідність  штатної чисельності закладів освіти, було приведено штатну чисельність у відповідність  до типових штатних розписів закладів освіти міста Южноукраїнськ шляхом скорочення додаткових штатних одиниць з 1.09.2021 р. відповідно до слідуючого переліку:

Назва закладу

Посада

Кількість ставок

ЮЗШ №1 ім.Захисників  Вітчизни

заступник директора з навчально-виховної роботи

0,5 ставки

ЮЗШ №2

заступник директора з навчально-виховної роботи

0,5 ставки

ЮЗШ №3

заступник директора з навчально-виховної роботи; практичний психолог;

0,5 ставка;

1 ставка;

ЮЗШ №4

заступник директора з навчально-виховної роботи;

практичний психолог

1 ставка;

2 ставки

Гімназія №1

 

практичний психолог

0,5 ставка

Всього

 

6 ставок

 

Вищезгадані посади були введенні за погодженням міського голови  №1908/01-08 від 25.09.2012р., №587/01-08 від 21.03.2011р. та рішення сесії № 6 від 18.12.2002 р., рішенням виконавчого комітету № 334 від 20.09.2000 р., на підставі поданих керівниками закладів клопотань з  можливістю введення вищезазначених штатних одиниць у зв’язку з  тим, що в даних закладах на той час була наявність класів більша ніж передбачено типовими штатами та проектними документами.

Додаткові штатні одиниці не передбачені штатними розписами  закладів освіти згідно наказу МОН України “Про затвердження штатних нормативів закладів загальної середньої освіти” від 06.12.2010р. №1205.

Економія по витратам на оплату праці 6 додаткових штатних одиниць педагогічних працівників з нарахуванням по загальноосвітнім навчальним закладам за  2021 - 2022 р.р. складають 1356,5 тис.грн.

Також з 1.09.2021 було скорочено 1 (додаткову) штатну одиницю завідувача виставки в  Центрі дитячої та юнацької творчості.

Економія на витрати оплати праці з нарахуванням 1 штатної одиниці за 2021-2022р. складає 124,4 тис.грн.

 З 1.09.2021 було скорочено посади, які тривалий час не використовувались  в  Іванівській загальноосвітній школі:

- 0,25 ст. психолога,

- 0,25 ст. соціального педагога,

- 0,5 ст. медичної сестри,

що складають економію на витрати по оплаті праці з нарахуванням за 2021-2022 р. 147,6 тис.грн.

В позашкільних навчальних закладах проведено оптимізацію кількості годин по  з 1.09.2021, а саме:

- ЦДЮТ-18 год керівника гуртка (1 штатна одиниця);

- СЮТ -22,5 год керівника гуртка (1,25 штатної одиниці), що складають економію на витрати по оплаті праці з нарахуванням за 2021-2022р. 458,3 тис.грн.

З метою необхідності запровадження оптимізаційних заходів, спрямованих на вивільнення фінансового ресурсу, було проведено скорочення  штатів в комунальній установі “Консалдингово-методичному освітньому центрі“ після його реорганізації (перейменування) з 10.08.2021р. в кількості 5 штатних одиниць. Економія на витрати по оплаті заробітної плати з нарахуванням за 2021-2022 р. становить 1,2 млн.

У звязку з ліквідацією Іванівського дошкільного навчального закладу, економія на утримання данного закладу за 2022 р. склала близько 3 млн.

Згідно реалізації оптимізаційних заходів економічного характеру було проведено 10% скорочення штатних одиниць в структурних підрозділах управління освіти імені Бориса Грінченка, а саме:

  • централізована бухгалтерія - скорочено 1 штатну одиницю (провідного фахівця) заступника головного бухгалтера;
  • господарча група - скорочено 0,5 штатної одиниці  робітника по обслуговуванню будівель, 0,5 штатної одиниці  двірника.

Економія за 2021-2022 р. склала 259,4 тис. грн.

У зв'язку із пониженням ступеня Костянтинівського закладу загальної середньої освіти до рівня гімназії та провівши детальний аналіз функціонування зазначених класів на території колонії, вирішено  припинити набір до класів з вечірньою формою навчання.

Водночас між Южноукраїнським ліцеєм №2 та Арбузинською виправною колонією укладено  угоду про співпрацю та створення умов для надання освітніх послуг здобувачам  освіти із колонії. Однією із  пріоритетних форм навчання визначено екстернатну  форму навчання.

Запровадження екстернатної форми навчання дало економію бюджетних коштів у розмірі 220 тис.грн.

Завдяки оптимізаційним заходам економія бюджетних коштів за 2022 рік по закладам управління освіти складає 6766,2 тис.грн.

Також значну економію коштів було отримано за рахунок встановлення в загальноосвітніх закладах енергозберігаючих ламп, а саме 1533,8 тис.грн.

Загальна економія по галузі освіта за 2022 рік склала 8300,00 тис.грн.

Аналіз споживання електроенергії після заміни освітлення на LED

 

споживання до заміни освітлення

світильники армстронг

світильників з ЛОН

світильників люмінісцентних лінійних

прожекторів світлодіодних

прожектора світлодіодні

Разом

20,952

4,068

149,76

2,4

6,0

183,18

споживання після заміни освітлення

Світильник світлодіодна панель  40Вт.

Світильник світлодіодний лінійний накладний  квадрат  18Вт

Світильник світлодіодний лінійний  36Вт

Прожектор світлодіодний   70W

Світильник світлодіодний для високих стель 150Вт

 

11,640

2,034

112,32

1,12

3,6

130,71

Економія,      кВт*год (за 1 час)

-9,312

-2,034

-37,44

-1,28

-2,4

-52,47

Економія,      кВт*год (в місяць, при 8 годинному робочому дні)

-2234,88

-488,16

-8985,60

-307,20

-576,00

-12591,84

Економія в місяць, грн (вартість ел.енергії за грудень 2021р.) - постачання електричної енергії-2,961708 з ПДВ

-6619,06

-1445,79

-26612,72

-909,84

-1705,94

-37293,35

Економія в місяць, грн (вартість ел.енергії за грудень 2021р.) - розподіл електричної енергії-1,365156 з ПДВ

-3050,96

-666,41

-12266,75

-419,38

-786,33

-17189,83

Разом економія в місяць

-9670,02

-2112,20

-38879,47

-1329,21

-2492,27

-54483,18

Економія, %

 

 

 

 

 

-28,9%

 

Можлива економія коштів за 2022 рік  (при вартості постачання електричної енергії-5,14 з ПДВ та  розподілу електричної енергії-1,566516 з ПДВ) склала  приблизно 1020,372   тис.грн.


ІІІ. ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

У 2021 році в напрямку діяльності Центру надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська збільшено кількість видів адміністративних послуг, які надаються виключно через ЦНАП (було 245, стало 333). Зокрема запроваджено надання послуг соціального характеру за допомогою підключення до Програми «Соціальна громада».

Розширено сферу діяльності ЦНАПу за рахунок розміщення 2-х віддалених робочих місць адміністраторів в приєднаних громадах смт.Костянтинівка та с.Іванівка, завдяки чому жителі приєднаних сіл отримали територіальну доступність до більш затребуваних адміністративних послуг.

У 2022 році, навіть в умовах дії воєнного стану з 24.02.2022, Центр надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська роботу не припиняв, послуги надавались по мірі розблокування державних реєстрів, не припинялась робота по прийому громадян з питань надання адміністративних послуг соціального характеру. Великим випробуванням для ЦНАПу стала реєстрація ВПО в період-березень-травень, коли до прийому були долучені всі фахівці Центру, включаючи державних реєстраторів, робота здійснювалась в позаробочий час та у вихідні. На сьогоднішній день відновлено роботу усіх державних реєстрів. Це найвищий показник у Миколаївській області по кількості відновлених послуг. Наразі послуги Управління Держпраці у Миколаївській області та Управління Держпродспоживслужби приймаються від суб’єктів звернення всієї Миколаївської області у зв’язку з тим, що прийом зазначених надавачів по області здійснюється лише у ЦНАПі міста Южноукраїнська. Розпочато співпрацю з відділенням Пенсійного фонду України щодо надання адміністративних послуг соціального характеру через програмний комплекс «Соціальна громада» (субсидії, пільги).

У 2022 році до ЦНАПу міста Южноукраїнська звернулось 24066 осіб, надано адміністративних послуг 21016. Основними, затребуваними послугами є оформлення паспорту громадянина України, видача витягу про реєстрацію місця проживання особи, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, реєстрація місця проживання особи. Наразі ведеться робота по налагодженню взаємодії з Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській області щодо спільної роботи в напрямку запровадження прийому мешканців громади з отримання послуг по лінії ДЗК (Державного земельного кадастру). Додатково здійснюється підключення 2-х адміністраторів Центру до видачі витягів з ДЗК, що наблизить доступність послуги для мешканців та сприятиме додатковому надходженню коштів до бюджета громади. Готується пакет документів по  КСЗІ (Комплексна система захисту інформації) робочих місць адміністраторів.

Основна частина адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП міста Южноукраїнська надаються на безоплатній основі. Значна частина коштів до бюджета громади надходить за адміністративні послуги з оформлення паспортів, які з дня початку воєнного стану на території Южноукраїнської міської територіальної громади тривалий час не надавались (послуги відновлено у грудні 2022 року).

Наразі ведеться активна робота щодо запровадження послуг по лінії МВС, що в перспективі дасть можливість додаткового надходження коштів до міського бюджету, а для громадян – можливість швидко та якісно замінити посвідчення водія та зареєструвати новий автомобіль. Підготовлено пакет документів для Мінекономіки та, згідно постанови КМУ, за рахунок коштів державного бюджету, в числі 28 громад України отримали нове обладнання для заміни посвідчень водія вартістю 123 тис.750грн. На сьогоднішній день спільно з РСЦ Головного сервісного центру МВС України у Миколаївській області ведеться співпраця щодо навчання адміністраторів ЦНАПу в роботі з реєстром МВС, підготовка інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг та опрацювання етапів запровадження та практичної взаємодії. Відділом цифрового розвитку та цифровізації ведеться робота по підключенню та налаштуванню обладнання.

Інформація щодо кількісних показників роботи ЦНАПу міста Южноукраїнська за 2021-2022 рр:

№ з/п

Показник

Кількість

1.

Надані консультації

24066

2.

Адміністративні послуги, в т.ч. послуги:

21016

3.

УСЗН,

з них реєстрація ВПО

5384

3866

4.

Реєстрація речових прав на нерухоме майно

1276

5.

Реєстрація юр.осіб та фіз.осіб-підприємців

485

6.

Реєстрація місця проживання

10555

7.

Відділу екології, ОНС та зем.відносин

404

8.

Служби у справ дітей

78

9.

Відділу квартобліку та приватизації

52

10.

Відділ містобудування та архітектури

50

11.

УЖКГ

31

12.

Управління Держгеокадастру

904

13.

Управління Держпраці

199

14.

Управління Держпродспоживслужби

176

15.

Послуги ДМС (оформлення паспортів)

712

16.

Надходження до бюджета громади, грн.

614тис.146,69

 


Результати роботи за звітний період комунальних підприємств, діяльність яких координую

1. КОМУНАЛЬНЕ КНИГОТОРГОВЕЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «КОБЗАР» ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

За 2022 рік виконання фінансового плану ККТП «Кобзар» в частині доходів становить 37849 тис.грн (99,9%).

Загальний сукупний дохід від продажу товарів становить 3446,1 тис. грн. (101,4% від запланованого). У той же час виконання плану в частині доходу від оренди АТ «Ощадбанк» та ПП «Артлайн» більше на 1,7 тис.грн. та 7,3 тис. грн. відповідно. Так як робота револьверного фонду не здійснювалась , запланованих доходів 37,4 тис.грн. не було отримано.

Виконання плану в розрізі витрат становить 3514,8тис.грн. (97,0%), що на 108,8 тис. грн. менше запланованого.

Витрати на заробітну плату за чотири квартали 2022 року становлять 693,1 тис. грн., що на 12,6 тис. грн. менше планового. Також знижені витрати щодо єдиного соціального  внеску на 3,2 тис. грн.

Збільшилась собівартість реалізованих товарів 21073 тис.грн. , що на  67,3 тис. грн. більше запланованого.

По результатам роботи за  2022 рік у підприємства відбулося зменшення витрат на матеріали на 5,3 тис. грн. при запланованих 15,0 тис.грн.

Витрати на транспортні послуги за січень-грудень 2022 р. склали 44,9тис.грн., що на 7,9 тис. грн. більше у порівнянні з плановим. Це пов’язано із доставкою товарів у магазин за рахунок підприємства. У зв’язку із початком війни контрагенти відмінили послугу безкоштовної доставки, а перевізники підняли тарифи.

Також підприємством було проведено поточний ремонт на суму 43,0 тис. грн., що на 72,0 тис. грн. менше планового.

За 2022 рік зменшено витрати на комунальні послуги на 1,1 тис. грн.

Підприємством частково скорочено витрати на вивіз сміття - 1,2 тис.грн., обслуговування оргтехніки - 2,2 тис.грн., поштові витрати - 2,0 тис.грн, послуги банку -53,5 тис.грн, обслуговування програмного забезпечення М.Е.Док зросло на 3,8 тис.грн.. Всього економія по вказаним статтям становить 55,1 тис.грн.

За результатами діяльності за 2022 року ККТП «Кобзар» отримало прибуток у розмірі 270,1 тис.грн., що на 103,5 тис грн. більше запланованого.

2. КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «КРИТИЙ РИНОК м. ЮЖНОУКРАЇНСЬКА»

Станом на 01.01.2022, було укладено 35 довгострокових договорів оренди торговельних місць.

Дохід підприємства за 2022 рік склав 1503,4  тисяч гривень (без врахування ПДВ).

Сплачено до державного бюджету України податок на додану вартість в сумі 250,5 тисячі гривень.

За підсумками фінансово-господарської діяльності за 2022 року, підприємство спрацювало з прибутком, який склав 1,7 тисяч гривень.

За рахунок коштів отриманих від господарської діяльності підприємства протягом року, здійснюється благоустрій об’єкту «Ринок «Господар». Всі ці заходи підвищили комерційну привабливість об’єктів комунального майна, розташованих на підприємстві, що дало змогу передати їх частково в оренду та збільшити надходження від оренди.

Повернення майнового комплексу «Критий ринок»

20.10.2022 року, на 32 сесії Южноукраїнської міської ради, депутати прийняли рішення про розірвання інвестиційного договору щодо реалізації Інвестиційного проекту «Реконструкція та розбудова об'єкту «Критий ринок» від 26.04.2017, затвердженого рішенням Южноукраїнської міської ради від 27.04.2017 №650 (з урахуванням змін та доповнень)».

27 жовтня 2022 року розпочато та 31 жовтня 2022 року завершено передачу КП «Критий ринок м. Южноукраїнська» (балансоутримувач) майна комунальної форми власності, відображеного в додатку 2 до інвестиційного договору щодо реалізації інвестиційного проекту «Реконструкція та розбудова об’єкту «Критий ринок».

Відповідно до даного договору ТОВ «ГРАНД ІНВЕСТ СЕРВІС», повинно щомісяця сплачувати на користь КП «Критий ринок м. Южноукраїнська» 15 тисяч гривень. 28 жовтня 2022 року, КП «Критий ринок м.Южноукраїнська» (на виконання рішення Южноукраїнської міської ради від 20.10.2022 року № 1125 «Про розірвання інвестиційного договору щодо реалізації інвестиційного проекту «Реконструкція та розбудова об’єкту «Критий ринок») прийняло об’єкт «Критий ринок» та відповідних працівників, а саме: сторож – 3 особи; прибиральниці – 2 особи; двірник – 1 особа; контролер – касир – 1 особа.

Станом на 31 грудня 2022 року за ТОВ «ГРАНД ІНВЕСТ СЕРВІС» наявна заборгованість у сумі 39 тисяч гривень.

Протягом листопада-грудня 2022 року КП «Критий ринок м.Южноукраїнська» на об’єкті «Критий ринок» здійснило:

- частковий ремонт системи опалення адміністративної споруди (потребує капітального ремонту вузла розподілення теплової енергії та часткової заміни мереж опалення);

- заміна сантехнічного обладнання;

- підтримка працездатності електрогосподарства (потребує повної заміни електричних мереж та приладів обліку).

 

 

 

 

Читайте також

Звіт заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дроздової Марії про роботу за 2022 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Згідно з рішенням міської ради VІІІ скликання від 18 лютого 2021 року мене було обрано заступником м...

Звіт першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Майбороди Олексія Анатолійовича за 2022 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

В зв’язку з введенням на території України  воєнного стану мої обов’язки, як першог...

Звіт управління діловодства та зв’язків з громадськістю апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету за 2022 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Управління діловодства та зв’язків з громадськістю апарату  Южноукраїнської міської ради...

5 листопада відбувся звіт міського голови Євгена Квасневського перед громадою міста

Відділ звернень громадян, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації

5 листопада, в концертній залі Палацу Культури «Енергетик», відбувся звіт міського голов...