Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Поради щодо здорового медіаспоживання під час війни
AA

Поради щодо здорового медіаспоживання під час війни

Спускатися в укриття – на час тривоги. Дбати про сон, їжу та відпочинок – щодня. Займатися спортом – кілька разів на тиждень. ✅Додайте до цих базових потреб ще одну корисну звичку: піклуватися про здорове медіаспоживання – завжди. Адже в умовах війни від достовірності інформації залежать прийняття рішень і збереження життя.

???? Почніть з перевірки медіа, які ви звикли моніторити.

Для таких важливих сповіщень як повітряна тривога чи евакуація використовуйте тільки офіційні джерела. Усі інші інформаційні канали мають бути визнані достовірними. Наприклад, потрапити у білий список якісних онлайн-медіа (цьогорічний тут – http://surl.li/newqs). Час від часу передивляйтеся підписки: навіть відомі телеграм-канали дуже легко змінюють власників і перетворюються на джерела поширення ворожих наративів. Тому обов’язково перевіряйте інформацію, перш ніж поділитися із друзями у соцмережах. Факти мають бути підтверджені, а тексти – без маніпуляцій та хибних пояснень.

???? Слідкуйте, як медіа впливають на ваш емоційний стан.

Не дозволяйте помножувати стреси. Відмовляйтесь від контенту, який приносить вам неприємні відчуття чи виснажує. Замість перегляду відео слухайте або читайте текст, так можна уникнути надмірних емоцій. Фільтруйте інформацію та ігноруйте повідомлення про трагедії, якщо ви чи ваші рідні пережили подібні ситуації. І пам’ятайте: саме ви встановлюєте персональну межу медіаприйнятності та вирішуєте, що дивитися, а що – ні.

???? Бережіть себе від медіатравми.

Нашкодити можуть не лише події, але й новини про них. Особливо, медіаповідомлення з високої реалістичністю, використанням спецефектів і музичного чи звукового супроводу, які створюють відчуття присутності. Зупиняйте перегляд медіа та не піддавайтеся хибним докорам сумління, що не додивилися до кінця. Тримайте під рукою аптечку емоційної самодопомоги (https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit): вивчіть прийоми для заспокоєння, опануйте техніки глибокого дихання та фізичні вправи.

???? Мірилом здорового медіаспоживання служить час.

Не вмикайте телевізор як фон – це шум, який виснажує нервову систему, та спосіб отримання інформації, здатний обходити ваш свідомий контроль. Не користуйтеся гаджетами під час їжі чи спілкування. Дозуйте час, проведений в інтернеті, адже блукання мережею у спробі відволіктися призводить до «залипання» в екрані та залежності. Між інформаційним споживанням і реальним життям має бути баланс, а дружба з медіа – позитивно впливати на ваше здоров’я і ментальний добробут.

Поради щодо здорового медіаспоживання під час війни завантажуйте тут ????https://bbu.org.ua/poradi-shhodo-zdorovogo...

Поради підготовлено лабораторією психології масової комунікації і медіаосвіти Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, Національна академія педагогічних наук України. Проєкт реалізує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за підтримки World Health Organization (WHO) у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська – Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

#тияк

 

Читайте також