Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №1 до експлуатації в надпроектний термін
AA

На ЮУАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №1 до експлуатації в надпроектний термін

10 жовтня на Южно-Українській АЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №1 до експлуатації в надпроектний термін. Комісія на чолі з Першим заступником голови Державної інспекції ядерного регулювання України - головним державним інспектором з ядерної та радіаційної безпеки Михайлом Гашевим упродовж 4-х днів перевіряла повноту, достовірність і відповідність фактичному стану справ, інформації, представленої НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ЮУАЕС» стосовно продовження терміну експлуатації енергоблоку №1. Також перевірялась наявність умов для виконання заявленої діяльності.

Окрім представників ДІЯРУ до складу комісії входили керівники та провідні фахівці інших центральних органів виконавчої влади: Державної екологічної інспекції, Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям і держнагляду Державної служби з НС, територіального управління Держгірпромнагляду в Миколаївській області, управління з охорони важливих державних об'єктів штабу Головного управління Внутрішніх військ МВС, територіального управління Державної санітарно-епідеміологічної служби. У якості експертів до перевірки було залучено фахівців Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки. На підсумковій нараді комплексного обстеження був присутнім також Перший віце-президент - технічний директор НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков.

Перед підписанням остаточного документу за результатами цільової перевірки, заслуховувались звіти членів комісії, які підтвердили, що технічний стан першого енергоблоку дозволяє його експлуатувати в надпроектний термін за умови, що всі заявлені роботи будуть виконані за графіком. Підбиваючи підсумок, Михайло Гашев зазначив: «Акт інспекційної перевірки я підписав, але всі мають розуміти, що роботи залишається ще чимало. Якщо всі заходи будуть виконані в строк, експлуатацію блоку в грудні продовжити реально». Виконуючий обов'язки генерального директора ВП ЮУАЕС Вячеслав Кузнецов у свою чергу сказав, що Южно-Українська АЕС серйозно готувалася до цього моменту і позитивні оцінки комісії не можуть не радувати. «Вони відповідають нашим прагненням і цілям, а також об'ємам виконаних робіт», - зазначив він.

Проведення комплексного цільового обстеження перед продовженням експлуатації енергоблоку виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

Звіт про результати проведеної перевірки 11 жовтня буде представлений віце-прем'єр-міністрові Юрію Бойку та прем'єр-міністрові України Миколі Азарову.

Інформація про ВП ЮУАЕС

ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 480 млрд кВт·год. електричної енергії.  

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...