Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №1 до експлуатації в надпроектний термін

16.10.2013
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

10 жовтня на Южно-Українській АЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №1 до експлуатації в надпроектний термін. Комісія на чолі з Першим заступником голови Державної інспекції ядерного регулювання України - головним державним інспектором з ядерної та радіаційної безпеки Михайлом Гашевим упродовж 4-х днів перевіряла повноту, достовірність і відповідність фактичному стану справ, інформації, представленої НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ЮУАЕС» стосовно продовження терміну експлуатації енергоблоку №1. Також перевірялась наявність умов для виконання заявленої діяльності.

Окрім представників ДІЯРУ до складу комісії входили керівники та провідні фахівці інших центральних органів виконавчої влади: Державної екологічної інспекції, Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям і держнагляду Державної служби з НС, територіального управління Держгірпромнагляду в Миколаївській області, управління з охорони важливих державних об'єктів штабу Головного управління Внутрішніх військ МВС, територіального управління Державної санітарно-епідеміологічної служби. У якості експертів до перевірки було залучено фахівців Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки. На підсумковій нараді комплексного обстеження був присутнім також Перший віце-президент - технічний директор НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков.

Перед підписанням остаточного документу за результатами цільової перевірки, заслуховувались звіти членів комісії, які підтвердили, що технічний стан першого енергоблоку дозволяє його експлуатувати в надпроектний термін за умови, що всі заявлені роботи будуть виконані за графіком. Підбиваючи підсумок, Михайло Гашев зазначив: «Акт інспекційної перевірки я підписав, але всі мають розуміти, що роботи залишається ще чимало. Якщо всі заходи будуть виконані в строк, експлуатацію блоку в грудні продовжити реально». Виконуючий обов'язки генерального директора ВП ЮУАЕС Вячеслав Кузнецов у свою чергу сказав, що Южно-Українська АЕС серйозно готувалася до цього моменту і позитивні оцінки комісії не можуть не радувати. «Вони відповідають нашим прагненням і цілям, а також об'ємам виконаних робіт», - зазначив він.

Проведення комплексного цільового обстеження перед продовженням експлуатації енергоблоку виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

Звіт про результати проведеної перевірки 11 жовтня буде представлений віце-прем'єр-міністрові Юрію Бойку та прем'єр-міністрові України Миколі Азарову.

Інформація про ВП ЮУАЕС

ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 480 млрд кВт·год. електричної енергії.