Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Сплата єдиного соціального внеску для самозайнятих осіб
AA

Сплата єдиного соціального внеску для самозайнятих осіб

 Платниками єдиного внеску відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ є особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи які здійснюють релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями.

Розмір єдиного внеску становить 34,7 % суми доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фзичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід(прибуток).

Самозайняті особи забовязані сплачувати  єдиний внесок до 1 травня року, наступного за звітним.

Самозайняті особи на добровільній основі можуть брати участь і в інших видах соціального страхування:

- у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,6 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску);

- у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,21 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску).

Самозайняті особи також можуть бути застраховані за всіма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (пенсійним; на випадок безробіття; у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням; від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності). У такому разі єдиний внесок встановлюється в розмірі 38,11 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску.

 

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...