Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Сплата єдиного соціального внеску для самозайнятих осіб

15.10.2013
Южноукраїнська ОДПІ ГУ Міндоходів у Миколаївській обл

 Платниками єдиного внеску відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ є особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи які здійснюють релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями.

Розмір єдиного внеску становить 34,7 % суми доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фзичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід(прибуток).

Самозайняті особи забовязані сплачувати  єдиний внесок до 1 травня року, наступного за звітним.

Самозайняті особи на добровільній основі можуть брати участь і в інших видах соціального страхування:

- у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,6 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску);

- у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,21 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску).

Самозайняті особи також можуть бути застраховані за всіма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (пенсійним; на випадок безробіття; у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням; від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності). У такому разі єдиний внесок встановлюється в розмірі 38,11 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску.