Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | «Екологічне тепло» - сучасний підхід до енергозбереження
AA

«Екологічне тепло» - сучасний підхід до енергозбереження

 Одним з пріоритетних напрямків розвитку економіки на сучасному етапі, як в  Україні так і в нашому місті, є підвищення енергоефективності в діяльності закладів і установ.

На виконання національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, програми «Україна для людей», нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» спеціалістами управління освіти протягом певного періоду вивчалося питання реалізації енергоефективних та енергозберігаючих систем в інших регіонах країни. Було встановлено, що впровадження таких систем має, у більшості випадків, позитивний економічний ефект за достатньо короткий термін. 

Тому, починаючи з 2009 року управління освіти Южноукраїнської міської ради приймає активну участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Одним із основних напрямів, за якими розробляються проекти та програми, є розроблення та реалізація проектів енерго- та ресурсозбереження. Метою Конкурсу є відбір проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством, і спрямовані на  розв'язання актуальних проблем розвитку місцевого самоврядування та поширення позитивного досвіду, набутого у процесі їх реалізації.

Так, у 2010 році у Всеукраїнському конкурсі переміг проект «Освітлення територій навчальних закладів за допомогою систем освітлення на LED-лампах та сонячних модулях», під час реалізації якого у 2011 році на територіях дитячого навчального закладу № 6 та центру розвитку дитини «Гармонія» встановлені LED-світильники, сонячні модулі та інше обладнання. Термін окупності нової системи вуличного освітлення складає 3,1 роки. Система забезпечує освітлення територій закладів, будучі від’єднаною від міських електромереж.

Також у 2011 та 2013 роках за рахунок коштів міського бюджету у системи опалення Южноукраїнських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 4 та № 3 відповідно встановлені автоматичні теплорегулюючі вузли, і на даному етапі вирішується питання встановлення теплолічильників.

У 2012 році проект «Сучасні підходи до енергозбереження в закладах освіти», підготовлений фахівцями Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 та  управління освіти, теж став одним з переможців Конкурсу. Відповідно до проекту за рахунок коштів фонду Конкурсу та міського бюджету у прибудові загальноосвітньої школи № 4 у 2013 році планується встановити опалювальному систему «Calor Verde Radiant» - «Зелене Тепло» або «Екологічне тепло».

Система «Зелене Тепло» - це нова революційна система опалення, яка виробляє тепло абсолютно новим способом на відміну від традиційних систем. «Екологічне тепло» імітує процеси сонця для обігріву землі, економлячи при цьому 40-85% споживання енергії на відміну від будь-якої іншої сучасної системи.

Система «Зелене тепло» використовує інноваційну технологію передачі тепла, і це дає їй значні переваги перед усіма іншими системами опалення. Робота всіх сучасних систем опалення засновані на обігріві простору. Ці традиційні системи опалення працюють шляхом конвекції і використовують різні джерела первинної енергії, щоб виділяти необхідну кількість тепла для обігріву приміщення. При цьому, для парового опалення використовуються легкозаймисті матеріали: дерево, газ дизпаливо; а для електричного (масляні обігрівачі, конвектори, тепловентилятори і «теплі підлоги»): електрику. Система опалення «Зелене тепло» функціонує за іншим принципом. Звичайні системи опалення нагрівають повітря, яке піднімається вгору і переміщує холодне повітря вниз. «Зелене тепло» нагріває виключно тіла, з якими вступає в прямий контакт: підлога, стіни, предмети, люди і т. д.  Ці у свою чергу нагрівають повітря, навколишнє середовище, здоровим натуральним способом, без забруднення повітря.

Система «Зелене тепло» високопродуктивна, так як вона є джерелом первинного тепла, в цьому випадку випромінювання нагріває об'єкти, а споживання електрики значно нижче, ніж при обігріві приміщення, по-друге, маючи нагріті об'єкти, система не споживає стільки енергії, скільки ці об'єкти витрачають на обігрів приміщення шляхом конвекції. У сучасному будівництві споживання енергії системами опалення на сьогоднішній день складає близько 47%. Нова технологія опалення «Зелене тепло» - це не просто обігрівач, це система обігріву, дезодорації та оздоровлення мікроклімату, яка не тільки значно економить енергоспоживання, але й дуже благотворно впливає на людей, флору і фауну.

Обігрівачі - «Calor Verde Radiant» - втілюють в собі унікальні технології, що дозволяють не лише дарувати тепло, але і надавати лікувальну дію на організм людини і оточуюче його середовище. Використання в елементах обігрівача турмаліну і срібла (технологія Silver Nano), на сьогоднішній день, виділяє дану продукцію з ряду інших виробників інфрачервоних обігрівачів. Турмалін за визначенням самоцвіт, мінерал володіє корисними властивостями, який застосовуються в мікроелектроніці та медичних приладах.

До наявних переваг систем опалення «Calor Verde Radiant» можна віднести наступне:

- не потребує дозволу на установку;

- єдине електричне опалення, яке можна використовувати у вологих приміщеннях, так як пластина (обігрівач) майже не має електричного опору;

- завдяки застосуванню технології, яка поєднує НАНОсрібло та негативні іони,   зменшує неприємні запахи та очищує повітря;

- попереджає виникнення грибку, плісняви;

- не пересушує повітря;

- працює без шуму та вібрацій, перешкоджає утворенню пилу;

- внаслідок того, що в системі відсутні рухомі частини, немає необхідності в її технічному обслуговуванні;

- простота в установленні (систему достатньо увімкнути в розетку);

- підтримує постійну комфортну температуру у приміщенні  (відсутня різниця між температурою нагріву повітря, підлоги та стін)

- естетична система, котра встановлюється на стелі, що дозволяє максимально використовувати корисний простір.

Впровадження новітньої технології опалення «Екологічне тепло» в приміщеннях закладів освіти дозволить надалі працювати над вирішенням низки проблем, таких як:

- зниження обсягів використання енергоносіїв;

- економії бюджетних коштів.

- поліпшення інвестиційного іміджу галузі та міста в цілому.

На даний час очікується підписання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування».

На жаль, реалізувати проект без підписання Угоди з Дирекцією Конкурсу та погодження останньої з розпорядником коштів – Мінрегіоном, неможливе. Для подальших дій Дирекція направить управлінню освіти Южноукраїнської міської ради лист-повідомлення, в якому будуть надіслані проекти Угоди на реалізацію проекту та кошторис витрат відповідно до заходів проекту.

А тим часом освітяни, за підтримки міського голови Є.А. Квасневського, депутатського корпусу, роблять новий крок вперед. Реалізовуючи можливість створення регіональних проектів та програм, у 2013 році спеціалістами управління освіти було розроблене і затверджене міської радою Положення про міський конкурс проектів і програм розвитку галузі «Освіта». Реалізувати свою творчість і свої наміри, приймаючи участь у цьому конкурсі, заклади освіти зможуть вже восени цього року. 

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...