Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Екологічне тепло» - сучасний підхід до енергозбереження

19.08.2013
Управління освіти Южноукраїнської міської ради

 Одним з пріоритетних напрямків розвитку економіки на сучасному етапі, як в  Україні так і в нашому місті, є підвищення енергоефективності в діяльності закладів і установ.

На виконання національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, програми «Україна для людей», нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» спеціалістами управління освіти протягом певного періоду вивчалося питання реалізації енергоефективних та енергозберігаючих систем в інших регіонах країни. Було встановлено, що впровадження таких систем має, у більшості випадків, позитивний економічний ефект за достатньо короткий термін. 

Тому, починаючи з 2009 року управління освіти Южноукраїнської міської ради приймає активну участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Одним із основних напрямів, за якими розробляються проекти та програми, є розроблення та реалізація проектів енерго- та ресурсозбереження. Метою Конкурсу є відбір проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством, і спрямовані на  розв'язання актуальних проблем розвитку місцевого самоврядування та поширення позитивного досвіду, набутого у процесі їх реалізації.

Так, у 2010 році у Всеукраїнському конкурсі переміг проект «Освітлення територій навчальних закладів за допомогою систем освітлення на LED-лампах та сонячних модулях», під час реалізації якого у 2011 році на територіях дитячого навчального закладу № 6 та центру розвитку дитини «Гармонія» встановлені LED-світильники, сонячні модулі та інше обладнання. Термін окупності нової системи вуличного освітлення складає 3,1 роки. Система забезпечує освітлення територій закладів, будучі від’єднаною від міських електромереж.

Також у 2011 та 2013 роках за рахунок коштів міського бюджету у системи опалення Южноукраїнських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 4 та № 3 відповідно встановлені автоматичні теплорегулюючі вузли, і на даному етапі вирішується питання встановлення теплолічильників.

У 2012 році проект «Сучасні підходи до енергозбереження в закладах освіти», підготовлений фахівцями Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 та  управління освіти, теж став одним з переможців Конкурсу. Відповідно до проекту за рахунок коштів фонду Конкурсу та міського бюджету у прибудові загальноосвітньої школи № 4 у 2013 році планується встановити опалювальному систему «Calor Verde Radiant» - «Зелене Тепло» або «Екологічне тепло».

Система «Зелене Тепло» - це нова революційна система опалення, яка виробляє тепло абсолютно новим способом на відміну від традиційних систем. «Екологічне тепло» імітує процеси сонця для обігріву землі, економлячи при цьому 40-85% споживання енергії на відміну від будь-якої іншої сучасної системи.

Система «Зелене тепло» використовує інноваційну технологію передачі тепла, і це дає їй значні переваги перед усіма іншими системами опалення. Робота всіх сучасних систем опалення засновані на обігріві простору. Ці традиційні системи опалення працюють шляхом конвекції і використовують різні джерела первинної енергії, щоб виділяти необхідну кількість тепла для обігріву приміщення. При цьому, для парового опалення використовуються легкозаймисті матеріали: дерево, газ дизпаливо; а для електричного (масляні обігрівачі, конвектори, тепловентилятори і «теплі підлоги»): електрику. Система опалення «Зелене тепло» функціонує за іншим принципом. Звичайні системи опалення нагрівають повітря, яке піднімається вгору і переміщує холодне повітря вниз. «Зелене тепло» нагріває виключно тіла, з якими вступає в прямий контакт: підлога, стіни, предмети, люди і т. д.  Ці у свою чергу нагрівають повітря, навколишнє середовище, здоровим натуральним способом, без забруднення повітря.

Система «Зелене тепло» високопродуктивна, так як вона є джерелом первинного тепла, в цьому випадку випромінювання нагріває об'єкти, а споживання електрики значно нижче, ніж при обігріві приміщення, по-друге, маючи нагріті об'єкти, система не споживає стільки енергії, скільки ці об'єкти витрачають на обігрів приміщення шляхом конвекції. У сучасному будівництві споживання енергії системами опалення на сьогоднішній день складає близько 47%. Нова технологія опалення «Зелене тепло» - це не просто обігрівач, це система обігріву, дезодорації та оздоровлення мікроклімату, яка не тільки значно економить енергоспоживання, але й дуже благотворно впливає на людей, флору і фауну.

Обігрівачі - «Calor Verde Radiant» - втілюють в собі унікальні технології, що дозволяють не лише дарувати тепло, але і надавати лікувальну дію на організм людини і оточуюче його середовище. Використання в елементах обігрівача турмаліну і срібла (технологія Silver Nano), на сьогоднішній день, виділяє дану продукцію з ряду інших виробників інфрачервоних обігрівачів. Турмалін за визначенням самоцвіт, мінерал володіє корисними властивостями, який застосовуються в мікроелектроніці та медичних приладах.

До наявних переваг систем опалення «Calor Verde Radiant» можна віднести наступне:

- не потребує дозволу на установку;

- єдине електричне опалення, яке можна використовувати у вологих приміщеннях, так як пластина (обігрівач) майже не має електричного опору;

- завдяки застосуванню технології, яка поєднує НАНОсрібло та негативні іони,   зменшує неприємні запахи та очищує повітря;

- попереджає виникнення грибку, плісняви;

- не пересушує повітря;

- працює без шуму та вібрацій, перешкоджає утворенню пилу;

- внаслідок того, що в системі відсутні рухомі частини, немає необхідності в її технічному обслуговуванні;

- простота в установленні (систему достатньо увімкнути в розетку);

- підтримує постійну комфортну температуру у приміщенні  (відсутня різниця між температурою нагріву повітря, підлоги та стін)

- естетична система, котра встановлюється на стелі, що дозволяє максимально використовувати корисний простір.

Впровадження новітньої технології опалення «Екологічне тепло» в приміщеннях закладів освіти дозволить надалі працювати над вирішенням низки проблем, таких як:

- зниження обсягів використання енергоносіїв;

- економії бюджетних коштів.

- поліпшення інвестиційного іміджу галузі та міста в цілому.

На даний час очікується підписання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування».

На жаль, реалізувати проект без підписання Угоди з Дирекцією Конкурсу та погодження останньої з розпорядником коштів – Мінрегіоном, неможливе. Для подальших дій Дирекція направить управлінню освіти Южноукраїнської міської ради лист-повідомлення, в якому будуть надіслані проекти Угоди на реалізацію проекту та кошторис витрат відповідно до заходів проекту.

А тим часом освітяни, за підтримки міського голови Є.А. Квасневського, депутатського корпусу, роблять новий крок вперед. Реалізовуючи можливість створення регіональних проектів та програм, у 2013 році спеціалістами управління освіти було розроблене і затверджене міської радою Положення про міський конкурс проектів і програм розвитку галузі «Освіта». Реалізувати свою творчість і свої наміри, приймаючи участь у цьому конкурсі, заклади освіти зможуть вже восени цього року.