Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Greenpeace у співпраці з ГО SaveDnipro посилюють радіаційний моніторинг на півдні України 
AA

Greenpeace у співпраці з ГО SaveDnipro посилюють радіаційний моніторинг на півдні України 

Небезпечні дії російських окупантів щодо ядерних об’єктів України турбують світову спільноту. Зважаючи на ризик радіаційного забруднення внаслідок можливих аварій на атомних електростанціях України, Greenpeace спільно з громадською організацією SaveDnipro встановили датчики для відстеження та передачі інформації про рівень радіації. Вони розміщені в стратегічно важливих містах - Запоріжжі, Южноукраїнську, Одесі, Южному, Тарутиному та Умані. 

Під час візиту місії Greenpeace до Южноукраїнська відбулася зустріч представників екологічних організацій з заступницею голови міської ради Марією Дроздовою та працівниками відділу екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради. Гості міста дізналися, які заходи реалізує міська влада, щоб бути готовими до будь-яких сценаріїв розвитку подій. Адже відповідаючи за громаду міста-супутника АЕС, що з перших днів повномасштабного вторгнення знаходиться під прицілом окупантів, потрібно мати алгоритми швидкого реагування на позаштатні ситуації. 

Серед учасників місії Greenpeace* на зустрічі були присутні відомі ядерні експерти Шон Берні та Ян Ван де Путте.

Технічний директор ГО SaveDnipro* Павло Ткаченко підкреслив важливу роль громадського моніторингу радіаційного фону, розширенню якого сприяє поточна місія.

Також на цій зустрічі представники Greenpeace розповіли про приклади реалізації проєктів зеленої реконструкції. Це важливе питання для повоєнної відбудови, яким також опікується Greenpeace в Україні.

Після завершення зустрічі представники екологічних організацій відвідали Южноукраїнський  ліцей № 5, де експерти зустрілись з учнівською молоддю і керівниками установи та відчули гостинність українського народу. Учасники місії Greenpeace відзначили теплий прийом громади Южноукраїнська.

Завершився візит місії встановленням сенсора, який невдовзі почне передавати дані до  системи SaveEcoBot – найбільшого агрегатора даних про радіаційний фон в Україні.

«Датчики не можуть зупинити радіацію, але вони можуть надати надзвичайно важливу інформацію, яка може врятувати життя у випадку можливої навмисної ядерної катастрофи. Дослухаючись до голосу місцевих органів влади та політиків на півдні України, Greenpeace підтримує населення України. Працюючи пліч-о-пліч з місцевими органами влади та організаціями, ми зміцнюємо нашу здатність разом відстежувати ризики ядерної катастрофи та реагувати на них», - зазначив Ян Ванде Путте, фахівець з радіації Greenpeace. 

Датчик, встановлений Greenpeace та SaveDnipro в Южноукраїнську

 

Карта радіаційного фону в Україні – SaveEcoBot

Greenpeace* активно підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення. Організація відстежує ситуацію на Запорізькій АЕС, висловлює критичну позицію  МАГАТЕ та його звітам та вимагає від ЄС запровадити санкції проти російської державної корпорації “Росатом”. У вересні цього року ядерні експерти Greenpeace Шон Берні та Ян Ван де Путте представили докладний аналіз окупації російськими військами Запорізької АЕС та за допомогою супутникових знімків навели докази, що атомна електростанція використовується росіянами як пусковий майданчик для атак на Дніпропетровську область.

Також Greenpeace веде проєкт Зелена реконструкція України, в межах якого організовує зелене відновлення лікарень, дитячих садочків та шкіл після пошкоджень внаслідок російських атак. Перший реконструйований об’єкт в рамках Зеленого відновлення - амбулаторія у Горенці Київської області, що є енергонезалежною завдяки сонячним панелям та тепловому насосу.

SaveDnipro* – українська громадська організація, яка з 2017 року відстоює права громадян на чисте та безпечне довкілля. SaveDnipro активно сприяє впровадженню довкіллєвих реформ та поширенню суспільно важливої екологічної інформації. Організація створила SaveEcoBot – це некомерційний технологічний стартап, який має на меті захистити людей від забруднення повітря, інформувати їх про радіаційну ситуацію, підвищити екологічну обізнаність та надати їм інструменти для захисту своїх конституційних прав в Україні.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...