Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Небезпечні рослини в Южноукраїнській громаді, які внесені до списку карантинних
AA

Небезпечні рослини в Южноукраїнській громаді, які внесені до списку карантинних

Цього літа через раннє настання спекотного та посушливого періоду прискорилося дозрівання трав.  І тепер особливо стають помітні у полях, палісадниках та на прибудинкових територіях поширені карантинні рослини. У липні ще є час, щоб їх видалити та попередити цвітіння і розмноження. Тому в короткі терміни необхідно очистити земельні ділянки від небезпечних бур’янів.

В межах нашої громади зустрічаються наступні види рослин, які внесені до списку карантинних:

1. Амброзія полинолиста

Це найбільш розповсюджена у області карантинна рослина. Вона завдає значної, в тому числі і економічної шкоди сільгосптоваровиробникам, сильно засмічуючи посіви культур. Пилок, який утворюється при цвітінні амброзії, є сильним алергеном, підсилює в людей загальну алергізованість організму та спричиняє свербіж очей та дихальних шляхів з ризиком астматичних проявів.

Цвітіння та видалення алергічного пилку амброзії почнеться зовсім скоро – в кінці липня, тому видаляти рослину потрібно вже зараз, коли стебла та квітконоси піднялися на рівень 30-50 см та досить помітні у травостої.

Насіння амброзії дуже активно переноситься вітром вкінці вересня, тому з метою попередження розмноження рослину необхідно виривати з коренем та знищувати ще до середини серпня.

 


2. Ценхрус малоквітковий (якірцевий)

Це однорічна рослина, засухостійка, розмножується насінням кулястої форми  (якірцями) з багатьма гострими шипами, які залишаються в гумовому взутті, травмують шкіру тварин та людей. Колючі колоски рослини викликають пухлини та виразки, потрапляючи разом з кормом в ротову порожнину тварин; псують овечу вовну, шерсть тварин, одяг людей, проколюють велосипедні колеса. При збиранні врожаю колючі плоди ценхрусу ранять людей.

Один ценхрус може дати до 2 тис. насінин та активно засмічує всі польові культури, сади, узбіччя доріг, некультивовані землі. У серпні стебла та насінини рослини грубіють і завдають найбільшої шкоди.

На пустирях бур'ян випалюють вогнем. Існують хімічні засоби які знищують бурян на 100%. Добре діє засіювання люцерною.


3. Повитиця польова

Повитиця польова давє дуже велику кількість насіння –до  20 тис. насінин, котрі зберігаються в грунті 5 і більше років. Крім того, має високу здатність до вегетативного розмноження через частини стебел. Видаляти її необхідно відразу при виявленні разом з сусідніми рослинами, на яких вона фіксується, після видалення – знищувати.


4. Борщівник  Сосновського

Це – крупна, висотою до 2,5 метрів рослина родини парасолькових. В нашому південному регіоні він може зустрічатися тільки окремими особинами висотою до 1,5 метрів. Квітне великими суцвіттями – парасолями. Сік борщівників отруйний і  викликає опіки шкіри та дерматити, які називають «опіками». Особливо небезпечний сік борщівника при попаданні в очі, він може спричинити сліпоту, такі випадки зустрічаються у дітей, які використовують порожнисте стебло рослини як телескоп.

Закликаємо бути пильними та вчасно видаляти карантинні рослини, щоб не недопустити їх негативного впливу на людей та навколишнє середовище.

 

Читайте також