Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Встановлення станцій моніторингу якості повітря в м.Южноукраїнську
AA

Встановлення станцій моніторингу якості повітря в м.Южноукраїнську

Атмосферне повітря є одним з тих компонентів довкілля, від стану якого залежить стан здоров’я людини. Від забруднення повітря страждають і всі живі істоти, які вимушені мігрувати в пошуках чистішого середовища існування, що викликає розбалансованість екосистем.

Одним із заходів протидії погіршенню екології є громадський моніторинг. Для цього фахівцями розроблено низку різноманітних датчиків та станцій.

Громадська організація «SaveDnipro» впроваджує в Україні проект з моніторингу якості повітря. За результатом плідної співпраці з цією громадською організацією відділ екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради під головуванням заступника міського голови Сергія Горностая отримав 2 станції моніторингу якості повітря.

Станція моніторингу якості повітря SaveEcoSensor 3.0 дозволяє вимірювати вміст пилу фракцій 2.5 та 10 мікронів у повітрі (PM2.5 і PM10). Дрібнодисперсний пил фракцій РМ2.5 та РМ10, який з’являється в результаті процесу горіння, є однією з найбільш шкідливих форм забруднення повітря. Він здатний проникати глибоко в легені, кровотік та мозок, викликаючи проблеми зі здоров’ям, включаючи серцеві напади, захворювання дихальних шляхів. Інтегрований сенсор температури-вологості-тиску дозволяє автоматично коригувати отриману інформацію у залежності від погодних умов, а модуль підігріву мінімізує вплив під час туману, опадів та при від’ємних температурах.

Показники, які вимірює SaveEcoSensor:

  1. Пил фракцій PM2.5 та PM10, мкг/м³
  2. Температура, °C
  3. Відносна вологість, %
  4. Атмосферний тиск, гПа
  5. HECA – показники по камері підігріву: температура, °C та відносна вологість, %

Прилад, підключений до мережі, проводить вимірювання кожні 145 секунд та відправляє дані напряму до наступних онлайн-ресурсів:

  1. Система SaveEcoBot, яка складається з інтерактивної мапи та чат-бота. Додавайте бота в TelegramFacebook чи Viber.
  2. aqicn.org – глобальна карта забруднення повітря, яка охоплює весь світ.
  3. Сервер Luftdaten.info – карта від творців першого приладу громадського моніторингу. 
  4. Сервер Madavi.de – сервер зберігання даних, розроблений німцями, для того щоб отримувати дані у форматі CSV та дивитися графіки з даними сенсорів приладів.
  5. air-pollution.ml – мапа забруднення повітря України.

Важливо знати, що  сервер автоматично публікує дані у відкритому форматі за посиланням https://api.saveecobot.com/output.json. Будь-хто може ними користуватися, за умови активного посилання на saveecobot.com.

Станції планується встановити у межах міста Южноукраїнська. Визначення локацій відбудеться шляхом проведення консультацій з мешканцями. Наголошуємо, що для встановлення таких станцій обов’язковою умовою є доступ до електромережі та мережі Інтернет (Wi-Fi).

Запрошуємо мешканців міста проголосувати за попередньо вибрані місця або ж запропонувати Ваш варіант, заповнивши форму:

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...