Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | За не видалення карантинних рослин передбачена відповідальність
AA

За не видалення карантинних рослин передбачена відповідальність

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.07.2019  № 397 затверджено Перелік регульованих шкідливих організмів, до якого входять і такі розповсюджені у нашій місцевості рослини-шкідники: амброзія полинолиста, повитиця польова, борщівник Сосновського.

Амброзія полинолиста – сильно засмічує сільськогосподарські землі, витісняє культурні  рослини, висушує грунт, є надзвичайно небезпечною для  людей-алергиків.

Ценхрус малоквітковий (якірцевий) – насінням з шипами травмує домашню худобу, людей, проколює одяг, взуття та велосипедні шини. Сильно засмічує агрокультури та некультивовані землі.

Повитиця польова – не має власної кореневої системи, тому харчується, паразитуючи ні інших рослинах. Густо обплітає та витягує соки рослин, сильно засмічує культурні рослини та активно розмножується.

Борщівник Сосновського – має отруйний сік, викликає опіки шкіри та дерматити, при потраплянні в очі може спричинити сліпоту.

Для того, щоб карантинні рослини не розповсюджувалися на більші території та не засмічували землі, необхідно вчасно, на стадії початку вегетації або до цвітіння рослин проводити їх видалення.

Стаття 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” зобов’язує утримувати надані в користування чи належні на праві власності земельні ділянки в належному санітарному стані. Ці вимоги стосуються всіх громадян (не тільки органів місцевого самоврядування та підприємств).

У разі недотримання фітосанітарних вимог на сільгоспугіддях, санітарного стану прилеглих територій до домоволодінь та підприємств, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачені відповідні штрафи за такі дії:

  • псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, невжиття заходів по боротьбі з бур'янами (ст. 52) – від 340 до 1360 (для громадян), та від - від 850 до 1700 грн (для посадових осіб).
  • порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів (ст. 105) - від 51 до 170 грн (для громадян) та від 136 до 255 грн (для посадових осіб).

Тому звертаємо увагу всіх мешканців громади щодо необхідності невідкладного видалення карантинних рослин до початку цвітіння та утворення насіння. Це допоможе вберегти врожаї та наше з вами здоров’я!

Амброзія багаторічна (полинолиста)

Ценхрус малоквітковий (якірцевий)

 

 

Повитиця польова

Борщівник Сосновського

 

 

Читайте також

До Дня відмови від поліетиленових пакетів відбулась акція з обміну пластикових пакетів на екологічні сумки-шопери

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

До Дня відмови від поліетиленових пакетів відділ екології, охорони навколишнього середовища та земел...