Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Встановлення станцій моніторингу якості повітря в м.Южноукраїнську

14.04.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Атмосферне повітря є одним з тих компонентів довкілля, від стану якого залежить стан здоров’я людини. Від забруднення повітря страждають і всі живі істоти, які вимушені мігрувати в пошуках чистішого середовища існування, що викликає розбалансованість екосистем.

Одним із заходів протидії погіршенню екології є громадський моніторинг. Для цього фахівцями розроблено низку різноманітних датчиків та станцій.

Громадська організація «SaveDnipro» впроваджує в Україні проект з моніторингу якості повітря. За результатом плідної співпраці з цією громадською організацією відділ екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради під головуванням заступника міського голови Сергія Горностая отримав 2 станції моніторингу якості повітря.

Станція моніторингу якості повітря SaveEcoSensor 3.0 дозволяє вимірювати вміст пилу фракцій 2.5 та 10 мікронів у повітрі (PM2.5 і PM10). Дрібнодисперсний пил фракцій РМ2.5 та РМ10, який з’являється в результаті процесу горіння, є однією з найбільш шкідливих форм забруднення повітря. Він здатний проникати глибоко в легені, кровотік та мозок, викликаючи проблеми зі здоров’ям, включаючи серцеві напади, захворювання дихальних шляхів. Інтегрований сенсор температури-вологості-тиску дозволяє автоматично коригувати отриману інформацію у залежності від погодних умов, а модуль підігріву мінімізує вплив під час туману, опадів та при від’ємних температурах.

Показники, які вимірює SaveEcoSensor:

  1. Пил фракцій PM2.5 та PM10, мкг/м³
  2. Температура, °C
  3. Відносна вологість, %
  4. Атмосферний тиск, гПа
  5. HECA – показники по камері підігріву: температура, °C та відносна вологість, %

Прилад, підключений до мережі, проводить вимірювання кожні 145 секунд та відправляє дані напряму до наступних онлайн-ресурсів:

  1. Система SaveEcoBot, яка складається з інтерактивної мапи та чат-бота. Додавайте бота в TelegramFacebook чи Viber.
  2. aqicn.org – глобальна карта забруднення повітря, яка охоплює весь світ.
  3. Сервер Luftdaten.info – карта від творців першого приладу громадського моніторингу. 
  4. Сервер Madavi.de – сервер зберігання даних, розроблений німцями, для того щоб отримувати дані у форматі CSV та дивитися графіки з даними сенсорів приладів.
  5. air-pollution.ml – мапа забруднення повітря України.

Важливо знати, що  сервер автоматично публікує дані у відкритому форматі за посиланням https://api.saveecobot.com/output.json. Будь-хто може ними користуватися, за умови активного посилання на saveecobot.com.

Станції планується встановити у межах міста Южноукраїнська. Визначення локацій відбудеться шляхом проведення консультацій з мешканцями. Наголошуємо, що для встановлення таких станцій обов’язковою умовою є доступ до електромережі та мережі Інтернет (Wi-Fi).

Запрошуємо мешканців міста проголосувати за попередньо вибрані місця або ж запропонувати Ваш варіант, заповнивши форму: