Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відповідальність має бути відповідальною…
AA

Відповідальність має бути відповідальною…

В Южноукраїнській міської територіальної громади останнім часом в зверненнях батьків порушується  питання, чи можна забирати під час повітряної тривоги дітей із закладу загальної середньої освіти.

Відповідаючи на дане питання слід відзначити, що  Міністерство освіти і науки України  рекомендує  не відпускати дітей з укриття під час тривоги. «Відповідальність за дітей під час того, коли вони перебувають у школі, лежить на керівництві школи, тому фактично не можна відпускати дітей під час повітряної тривоги», — заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків перед початком 2023/2024 навчального року в інтерв’ю «Громадському радіо». Повторно він наголосив на цій рекомендації Міністерства освіти і науки України у відеосюжеті Dovidka.info, зазначивши, що остаточне рішення щодо алгоритмів дій ухвалює керівник закладу освіти, а батьки, які прийшли за дитиною під час тривоги, можуть перебувати разом із нею в укритті до відбою (у разі наявних вільних місць).  Відповідно до статті 26 Закону України «Про освіту» на керівника закладу покладено відповідальність за життя й безпеку всіх учасників освітнього процесу.  Як наголосив заступник міністра Андрій Сташків, що у разі нещасного випадку на території школи, перший, з кого будуть питати, — це директор. 

Крім того в листі освітнього омбудсмена України «Запитання та відповіді про укриття в закладах освіти» від 14.07.2022 року (за узгодженням з ДСНС) на запитання: «Чи має право педагог відпустити дитину додому, на прохання батьків, під час повітряної тривоги», була надана відповідь, що відповідно до пунктів 15-16 Порядку заповнення та перебування в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту, вихід із  захисної споруди здійснюється тільки якщо надійшла інформація про відсутність небезпеки, а також у випадках вимушеної евакуації. Тому під час повітряної тривоги, щоб не наражати дитину на небезпеку, педагог не має права відпустити її додому навіть на прохання батьків.

У листі Міністерства освіти і науки України від 20.06.2023 №1/8820-23 «Про організацію безпечного освітнього простору в закладах дошкільної освіти та обладнання укриттів» було акцентовано увагу, «що відповідно до вимог безпеки освітнього середовища, укриття закладу дошкільної освіти розраховано лише на учасників освітнього процесу. В разі безпеки мешканці прилеглих будівель мають користуватися іншими укриттями. Батьки не можуть забрати дитину з укриття під час повітряної тривоги, а педагог, відповідно, не може відпустити дитину з укриття навіть на прохання батьків… До завершення повітряної тривоги дитина та педагог мають залишатися в укритті».

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 16.08.2023 року №1/12186-23 «Про організацію 2023/2024 навчального року в закладах загальної середньої освіти», «при організації освітнього процесу в очній формі або змішаному режимі слід забезпечити безумовне переривання освітнього процесу, що здійснюється в будівлі, приміщенні закладу освіти, у разі включення сигналу «Повітряна тривога»… Учасники освітнього процесу повинні організовано прослідувати до споруд цивільного захисту і перебувати в них до скасування тривоги».

У листопаді 2023 року у листі Міністерства освіти і науки України до керівників управління та закладів освіти від 03.11.2023 р. №1/17310-23 «Щодо окремих питань організації освітнього процесу в умовах воєнного стану» нагадало, що в разі повітряної тривоги учасники освітнього процесу повинні перебувати у спорудах цивільного захисту (найпростіших укриттях)  до відбою, та навіть онлайнові уроки мають перериватися.

Відповідно до Закону про освіту, педагогічний працівник має дотримуватися установчих документів і правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати свої посадові обов’язки. В разі порушення педагогічним працівником правил і заходів безпеки, затверджених закладом освіти, він може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності за порушення правил внутрішнього розпорядку закладу освіти. Наприклад, якщо вчитель, порушивши правила безпеки, відпускає з укриття дитину до завершення повітряної тривоги, і дитина в цей час потрапляє в епіцентр вибуху, що призводить до тяжких наслідків у вигляді смерті або тілесних ушкоджень. У такому разі є підстави притягнути педагогічного працівника до відповідальності за ст. 137 Кримінального кодексу за неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей.

Так, у всіх закладах освіти, які забезпечують дітям освітній процес у режимі очного (змішаного) навчання, мають діяти затверджені правила безпеки та алгоритми дій у разі оголошення повітряної тривоги за правилами, встановленими Кодексом цивільного захисту України, іншими актами законодавства та відповідними рекомендаціями ДСНС, яких мають дотримуватися педагогічні працівники.

Відповідно до Наказу МВС № 579 від 09.07.2018 р., вихід із захисної споруди (укриття) можливий у разі надходження інформації про відсутність небезпеки.

Повне інтерв’ю заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа для Dovidka.info можна подивитися на YouTube-каналі SPRAVDI.

Читайте також

Виїзне засідання робочої групи

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

5 червня Іванівську гімназію відвідала робоча група, яка була створена розпорядженням міського голов...

Зі святом Останнього дзвінка!

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

31 травня 2024 року у закладах загальної середньої освіти Южноукраїнської міської територіальної гро...

Дорогі  вчителі, батьки, учні!

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

Від імені Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету щиро вітаємо Вас зі святом останнь...

Очікувані зміни в рамках реформи

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Створення ліцеїв – це вимога реформи, яка триває в Україні, для впровадження профільної старшо...

До уваги жителів громади!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

 27.05.2024 року з 15.00 до 17.00 управління освіти Южноукраїнської міської ради&n...

Прибираємо громаду разом

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  Відповідно до Розпорядження міського голови від 15.04.2024 року №110-р «Про проведен...

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...