Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В Южноукраїнській міській територіальній громаді заборонено російську мову в закладах освіти
AA

В Южноукраїнській міській територіальній громаді заборонено російську мову в закладах освіти

Виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради 8 липня прийнято відповідне рішення «Про припинення використання російської мови в закладах освіти та установах освіти Южноукраїнської міської територіальної громади».

«Заборонити використання російської мови в закладах освіти я пропонував ще в минулому році, проте були перепони з боку меншинств та звинувачення в обмеженні прав. Але сьогодні, коли 24 лютого 2022 року російська федерація ганебно напала на Україну з’явилась повна підтримка навчання учнів нашого міста мовою народу, який тут проживає споконвіків», — сказав Сергій Горностай.

Дійсно, війна змінила навіть тих, хто симпатизував російській федерації або є коріним росіянином. Війна заставила дивитися іншими очами на щоденні речі, на наші народні звичаї та цінності, багато хто задумався і про використання мови у спілкуванні між близькими, колегами, знайомими хоча раніше цього не помічав.

В Южноукраїнську завжди дотримувались правил вільного вибору мови навчання для дітей, маючи хоч і не повністю наповнені класи, які навчалися російською мовою на базі Южноукраїнської школи №4.

Для цього було багато підстав: і навчальні плани, які це передбачали, і підручники, якими були забезпечені учні і пізнавальна та художня література якої було вдосталь, але життя змінило нас і наші погляди.

Російська мова сьогодні це мова агресора, мова якою розмовляють ті, хто нищить наші міста і села, хто руйнує нашу інфраструктуру, руйнує навчальні заклади, вбиває наших синів і дочок, малолітніх дітей, мирних мешканців міст і сіл, палить наші поля знищуючи наші  врожаї, робить багато такого про що страшно сказати.

Починаючи з 1 вересня цього року  в закладах і установах освіти Южноукраїнської міської територіальної громади припиняється функціонування класів з російською мовою навчання, вивчення російської мови як предмету, спілкування російською мовою в закладах і установах освіти під час освітнього та виховного процесів, при веденні документообігу.

Крім цього буде проведено інвентаризацію шкільних бібліотек, вилучення літератури рекомендованої Міністерством освіти із освітнього процесу.

Українська мова в нашій державі стане престижною лише тоді, коли ми не будемо її соромитися, коли вона стане візитною карткою нашої держави.

Адже територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація. Недаремно кажуть, що мова — ключ до Вічності, пароль до дверей Всесвіту.

Сьогодні говорити українською мовою — це бути бійцем за націю, за Україну, підтримувати і вірити у збройні сили України. Мова – це зброя, це символ Батьківщини.

Читайте також

Виїзне засідання робочої групи

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

5 червня Іванівську гімназію відвідала робоча група, яка була створена розпорядженням міського голов...

Зі святом Останнього дзвінка!

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

31 травня 2024 року у закладах загальної середньої освіти Южноукраїнської міської територіальної гро...

Дорогі  вчителі, батьки, учні!

Управління освіти імені Бориса Грінченка Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

Від імені Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету щиро вітаємо Вас зі святом останнь...

Очікувані зміни в рамках реформи

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Створення ліцеїв – це вимога реформи, яка триває в Україні, для впровадження профільної старшо...

До уваги жителів громади!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

 27.05.2024 року з 15.00 до 17.00 управління освіти Южноукраїнської міської ради&n...

Прибираємо громаду разом

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  Відповідно до Розпорядження міського голови від 15.04.2024 року №110-р «Про проведен...

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...