Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Процес оновлення харчування продовжується
AA

Процес оновлення харчування продовжується

Реформа системи харчування у закладах освіти розпочата  в  Україні у  2020  році

 - це важливий крок до здоров’я наших дітей. Даний  комплекс заходів, метою якого є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходів до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків закладів до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

Кабінетом  Міністрів  України  прийнято  Постанову від 24.03.2023 року №305 "Про затвердження норм та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку". Дотримуючись вимог Постанови від 24.03.2021 року № 305 « Про затвердження норм та Порядок організації харчування у закладах освіти  та  дитячих  закладах  оздоровлення  та  відпочинку»,  та рекомендованому меню Є.Клопотенка, закладами управління освіти Южноукраїнської міської ради складено примірне чотиритижневе сезонне меню в якому виконуються норми споживання, калорійність, енергетична та поживна цінність їжі за віковими групами здобувачів освіти все це відображається в технологічних картках. Готові страви повинні містити обмежену кількість солі, цукру та жиру відповідно до поставлених МОЗ вимог щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти. Згідно Постанови №305 від 24.03.2021р., норми споживання в залежності від вікової групи на тиждень:

- овочі - 100гр. (5 порцій)

- фрукти - 100гр. (5 порцій)

- хліб – 30 - 50гр. (3 порції)

- риба - 60-120гр. (1порція)

- птиця -70-120гр.(2 порції)

- яйця - 1шт.( 1порція)

- молоко - 200мл. (5 порцій).

Повноцінно працювати за новими вимогами заклади освіти почали з 02.01.2022р. а з 24.02.2022р. цей процес призупинився. У зв’язку із відносно масштабним відновленням процесу харчування у 2022-2023 навчальному році (з 01.12 і далі) з’явились нові питання  які потребують вирішення.

Із збільшенням норм харчування  по Постанові №305 від 24.03.2021«Про затвердження норм та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», посуд яким користуються  на харчоблоках закладів управління освіти для харчування дітей став замалим, управління освіти планує придбати новий посуд відповідно до потрібних розмірів.

Для здійснення контролю за дотриманням норм харчування медичний працівник веде журнал обліку виконання норм харчування, який заповнюється щодня на підставі меню-розкладу. Якість харчування оцінюється за лабораторними дослідженнями (випробуваннями) одного прийому їжі, а також денного раціону. При цьому для лабораторних досліджень (випробувань) відбираються страви одного прийому їжі, а страви інших прийомів цього дня оцінюються теоретично за меню-розкладом.

Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Проводяться інформаційно-роз’яснювальні роботи, за участю фахівців Держпродспоживслужби та працівників харчоблоків закладів,  щодо контролю за станом впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на харчоблоках закладів управління освіти Южноукраїнської міської ради. Контроль за організацію харчування, дотриманням вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів здійснюється відповідно до законодавства. Закупівля харчових продуктів здійснюється відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

Читайте також

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...

Вітаємо з перемогою!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

30 березня у місті Черкаси відбувся відкритий Чемпіонат Фітнес-турніру «СУЗІР’Я  FI...

До уваги батьків і учнів!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

В розкладі руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ –...

Шановні батьки!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 01.04.2024 року на маршрут Южноукраїнськ-МПЗ-МПЗ-Южноукраїнськ виходе «Шкільний автобус&raqu...

Увага! Вакансія

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Управління освіти Южноукраїнської міської ради ім. Б. Грінченка інформує про наявну вакансію техн...

НМТ-2024: старт реєстрації

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 14 березня до 11 квітня усі, хто планує вступати до закладів вищої освіти на бакалаврські про...

Шкільні ліги. ІІІ-й етап. Баскетбол

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

14.03.2024 року команда хлопців Южноукраїнського ліцею №2 представляла нашу громаду у ІІІ етапі всеу...