Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін
AA

На ЮУАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін

23 жовтня на Южно-Українській АЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін. Комісія на чолі з директором Департаменту з питань безпеки ядерних установок - заступником Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Борисом Столярчуком упродовж 5-ти днів перевіряла повноту, достовірність і відповідність фактичному стану справ інформації, представленої НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ЮУАЕС» щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №2. Також перевірялась наявність умов для виконання заявленої діяльності.

Окрім представників ДІЯРУ до складу комісії входили керівники та провідні фахівці інших центральних органів виконавчої влади: Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Департаменту державного нагляду в сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Державної служби з НС, Національної гвардії України, Науково-дослідного інституту радіаційного захисту Академії технологічних наук, Державної екологічної інспекції в Миколаївській області, управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської облдержадміністрації. У якості експертів до перевірки було залучено фахівців Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки.

Підбиваючи підсумки, Борис Столярчук підтвердив, що технічний стан другого енергоблоку дозволяє експлуатувати його в надпроектний термін за умови, що всі заявлені роботи будуть виконані за графіком: «Комісія працювала за 13-ма напрямками. Акт інспекційного обстеження вийшов досить об'ємним - більше 70 сторінок. Він містить висновки інспекції за кожним з напрямків. У нього, крім висновків з охорони праці, фізичного захисту та пожежної безпеки, увійшли підсумки інспекції з основних заходів - стану робіт у рамках продовження терміну експлуатації енергоблоку, з підвищення його безпеки та з кваліфікації обладнання. Комісія констатувала: блок №2 має всі умови експлуатуватися в надпроектний період. Остаточне рішення буде прийнято на колегії ДІЯРУ в грудні. До цього моменту Южно-Українській атомній електростанції належить виконати ще низку заходів і я впевнений, що невирішених питань не залишиться».

Генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко в свою чергу підкреслив: «Документ, підписаний сьогодні членами комплексної комісії, - це підсумок колосальної роботи всієї станції, усього трудового колективу».

Проведення комплексного цільового обстеження перед продовженням експлуатації енергоблоку виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

Як повідомив Борис Столярчук, Акт інспекційного обстеження наступного тижня буде розміщено на сайті Держатомрегулювання для громадського обговорення.

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...