Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін

27.10.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

23 жовтня на Южно-Українській АЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін. Комісія на чолі з директором Департаменту з питань безпеки ядерних установок - заступником Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Борисом Столярчуком упродовж 5-ти днів перевіряла повноту, достовірність і відповідність фактичному стану справ інформації, представленої НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ЮУАЕС» щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №2. Також перевірялась наявність умов для виконання заявленої діяльності.

Окрім представників ДІЯРУ до складу комісії входили керівники та провідні фахівці інших центральних органів виконавчої влади: Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Департаменту державного нагляду в сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Державної служби з НС, Національної гвардії України, Науково-дослідного інституту радіаційного захисту Академії технологічних наук, Державної екологічної інспекції в Миколаївській області, управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської облдержадміністрації. У якості експертів до перевірки було залучено фахівців Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки.

Підбиваючи підсумки, Борис Столярчук підтвердив, що технічний стан другого енергоблоку дозволяє експлуатувати його в надпроектний термін за умови, що всі заявлені роботи будуть виконані за графіком: «Комісія працювала за 13-ма напрямками. Акт інспекційного обстеження вийшов досить об'ємним - більше 70 сторінок. Він містить висновки інспекції за кожним з напрямків. У нього, крім висновків з охорони праці, фізичного захисту та пожежної безпеки, увійшли підсумки інспекції з основних заходів - стану робіт у рамках продовження терміну експлуатації енергоблоку, з підвищення його безпеки та з кваліфікації обладнання. Комісія констатувала: блок №2 має всі умови експлуатуватися в надпроектний період. Остаточне рішення буде прийнято на колегії ДІЯРУ в грудні. До цього моменту Южно-Українській атомній електростанції належить виконати ще низку заходів і я впевнений, що невирішених питань не залишиться».

Генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко в свою чергу підкреслив: «Документ, підписаний сьогодні членами комплексної комісії, - це підсумок колосальної роботи всієї станції, усього трудового колективу».

Проведення комплексного цільового обстеження перед продовженням експлуатації енергоблоку виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

Як повідомив Борис Столярчук, Акт інспекційного обстеження наступного тижня буде розміщено на сайті Держатомрегулювання для громадського обговорення.