Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники «Весняної школи» НАЕК «Енергоатом»
AA

Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники «Весняної школи» НАЕК «Енергоатом»

27-28 серпня Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники просвітницького проекту НАЕК «Енергоатом» «Весняна школа»*. Дводенний візит студентів національних вищих навчальних закладів на майданчик ВП ЮУАЕС був викликаний їхньою зацікавленістю діяльністю унікального енергокомплексу, розташованого на півдні країни, бажанням зустрітися з керівництвом, фахівцями атомної станції та представниками молодіжної організації АЕС. У складі делегації були також журналісти українських інформагентств і інтернет-видань.

Під час екскурсії гості побували на Ташлицькій ГАЕС і Олександрівській ГЕС, відвідали блочний щит управління енергоблоку №2, машинні зали першої та другої черги АЕС, повномасштабний тренажер атомної станції. Після цього молодь взяла участь у «круглому столі» на тему: «Южно-Українська АЕС: щоденна робота через призму майбутнього». У процесі діалогу з фахівцями атомної станції майбутніх енергетиків цікавили пріоритетні напрямки розвитку енергокомплексу, процес продовження терміну експлуатації енергоблоків ЮУАЕС, реалізація постфукусімських заходів, перспективи впровадження на атомній станції палива корпорації «Westinghourse», умови працевлаштування, а також соціальні гарантії для молодих фахівців. На всі свої запитання учасники «Весняної школи» і представники ЗМІ отримали вичерпні компетентні відповіді.

Тема атомної енергетики для студентів «Весняної школи» важлива. Тож про діяльність підприємства вони розпитували фахівців Южно-Української АЕС з великим зацікавленням. Навіть після закінчення діалогу за «круглим столом» молоді люди ще довго не відпускали заступника головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Дмитра Соколова і в.о. заступника генерального директора з кадрів і соціального розвитку атомної станції В'ячеслава Губу, продовжуючи ставити запитання на теми, що їх цікавили.

Раніше майбутня атомна еліта в рамках проекту «Весняна школа» упродовж двох місяців (березень-квітень) 2015 року прослухала цикл лекцій та активно дискутувала з провідними фахівцями «Енергоатому». У процесі проходження навчального курсу обговорювалися диверсифікація поставок ядерного палива, перспективи будівництва нових енергоблоків, зачіпалися питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом, європейська інтеграція українського ринку електроенергії тощо. Коло тем засвідчує: поколінню нинішніх атомників росте гідна зміна. І побувавши з екскурсією на Южно-Українській АЕС, студенти в реалії змогли побачити, як функціонує атомна станція, наскільки відповідально ставляться до роботи її співробітники. Це зазначила керівник групи, представник Центру зовнішніх інформаційних комунікацій ДП НАЕК «Енергоатом» Наталія Лашевич: «Екскурсії були дуже змістовними. Ми спостерігали за професійним підходом до справи атомників, гідроенергетиків, фахівців з фізичного захисту об'єкту, а також інженерів відділу роботи з громадськістю та ЗМІ. Велику користь для молоді мала участь у «Весняній школі» і живе спілкування з керівниками «Енергоатому» та з фахівцями атомних станцій, які мають за плечима великий професійний досвід. Відвідування майданчиків ЮУАЕС і раніше Рівненської АЕС поповнило їхній теоретичний запас новими знаннями».

Декілька слухачів «Весняної школи» вже проходили практику на Южно-Українській АЕС і у них є бажання після закінчення вишів повернутися сюди на роботу. Дмитро Бєлих, студент НТУУ «Київський політехнічний університет», - один з них. Як розповів Дмитро, тристоронній договір з підприємством він уклав на третьому курсі КПІ і задоволений, що завдяки цьому має перспективу працевлаштування. Практику на ЮУАЕС він проходив у відділі ядерної безпеки. «Мені сподобалося, що я зміг отримати відповіді на всі мої запитання, зокрема, за тим напрямком, який мене цікавить в атомній енергетиці», - поділився він враженнями.

Підбиваючи підсумок зустрічі, Наталія Лашевич підкреслила: «Хотілося б, щоб така форма обміну знаннями між нинішнім і майбутнім поколіннями атомників мала продовження, а передова інтелектуальна молодь мала б змогу знайти своє гідне місце в енергетичній галузі України, додавши до її розвитку живий струмінь здорових амбіцій та перспективних проектів».

*
«Весняна школа» НАЕК «Енергоатом» - освітній проект компанії, спрямований на залучення активної студентської молоді різних спеціальностей з різних вишів до ознайомлення з сучасним станом розвитку атомної енергетики України. Проект передбачає формування в молоді сприйняття атомної енергетики як стратегічної для країни галузі з урахуванням технічної, соціально-економічної, екологічної та управлінської складових. Плани занять студентів передбачають відкриті лекції-дискусії, екскурсії, зустрічі з персоналом і відповідальними співробітниками АЕС.  

 

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...