Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники «Весняної школи» НАЕК «Енергоатом»

01.09.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

27-28 серпня Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники просвітницького проекту НАЕК «Енергоатом» «Весняна школа»*. Дводенний візит студентів національних вищих навчальних закладів на майданчик ВП ЮУАЕС був викликаний їхньою зацікавленістю діяльністю унікального енергокомплексу, розташованого на півдні країни, бажанням зустрітися з керівництвом, фахівцями атомної станції та представниками молодіжної організації АЕС. У складі делегації були також журналісти українських інформагентств і інтернет-видань.

Під час екскурсії гості побували на Ташлицькій ГАЕС і Олександрівській ГЕС, відвідали блочний щит управління енергоблоку №2, машинні зали першої та другої черги АЕС, повномасштабний тренажер атомної станції. Після цього молодь взяла участь у «круглому столі» на тему: «Южно-Українська АЕС: щоденна робота через призму майбутнього». У процесі діалогу з фахівцями атомної станції майбутніх енергетиків цікавили пріоритетні напрямки розвитку енергокомплексу, процес продовження терміну експлуатації енергоблоків ЮУАЕС, реалізація постфукусімських заходів, перспективи впровадження на атомній станції палива корпорації «Westinghourse», умови працевлаштування, а також соціальні гарантії для молодих фахівців. На всі свої запитання учасники «Весняної школи» і представники ЗМІ отримали вичерпні компетентні відповіді.

Тема атомної енергетики для студентів «Весняної школи» важлива. Тож про діяльність підприємства вони розпитували фахівців Южно-Української АЕС з великим зацікавленням. Навіть після закінчення діалогу за «круглим столом» молоді люди ще довго не відпускали заступника головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Дмитра Соколова і в.о. заступника генерального директора з кадрів і соціального розвитку атомної станції В'ячеслава Губу, продовжуючи ставити запитання на теми, що їх цікавили.

Раніше майбутня атомна еліта в рамках проекту «Весняна школа» упродовж двох місяців (березень-квітень) 2015 року прослухала цикл лекцій та активно дискутувала з провідними фахівцями «Енергоатому». У процесі проходження навчального курсу обговорювалися диверсифікація поставок ядерного палива, перспективи будівництва нових енергоблоків, зачіпалися питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом, європейська інтеграція українського ринку електроенергії тощо. Коло тем засвідчує: поколінню нинішніх атомників росте гідна зміна. І побувавши з екскурсією на Южно-Українській АЕС, студенти в реалії змогли побачити, як функціонує атомна станція, наскільки відповідально ставляться до роботи її співробітники. Це зазначила керівник групи, представник Центру зовнішніх інформаційних комунікацій ДП НАЕК «Енергоатом» Наталія Лашевич: «Екскурсії були дуже змістовними. Ми спостерігали за професійним підходом до справи атомників, гідроенергетиків, фахівців з фізичного захисту об'єкту, а також інженерів відділу роботи з громадськістю та ЗМІ. Велику користь для молоді мала участь у «Весняній школі» і живе спілкування з керівниками «Енергоатому» та з фахівцями атомних станцій, які мають за плечима великий професійний досвід. Відвідування майданчиків ЮУАЕС і раніше Рівненської АЕС поповнило їхній теоретичний запас новими знаннями».

Декілька слухачів «Весняної школи» вже проходили практику на Южно-Українській АЕС і у них є бажання після закінчення вишів повернутися сюди на роботу. Дмитро Бєлих, студент НТУУ «Київський політехнічний університет», - один з них. Як розповів Дмитро, тристоронній договір з підприємством він уклав на третьому курсі КПІ і задоволений, що завдяки цьому має перспективу працевлаштування. Практику на ЮУАЕС він проходив у відділі ядерної безпеки. «Мені сподобалося, що я зміг отримати відповіді на всі мої запитання, зокрема, за тим напрямком, який мене цікавить в атомній енергетиці», - поділився він враженнями.

Підбиваючи підсумок зустрічі, Наталія Лашевич підкреслила: «Хотілося б, щоб така форма обміну знаннями між нинішнім і майбутнім поколіннями атомників мала продовження, а передова інтелектуальна молодь мала б змогу знайти своє гідне місце в енергетичній галузі України, додавши до її розвитку живий струмінь здорових амбіцій та перспективних проектів».

*
«Весняна школа» НАЕК «Енергоатом» - освітній проект компанії, спрямований на залучення активної студентської молоді різних спеціальностей з різних вишів до ознайомлення з сучасним станом розвитку атомної енергетики України. Проект передбачає формування в молоді сприйняття атомної енергетики як стратегічної для країни галузі з урахуванням технічної, соціально-економічної, екологічної та управлінської складових. Плани занять студентів передбачають відкриті лекції-дискусії, екскурсії, зустрічі з персоналом і відповідальними співробітниками АЕС.