Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Рекомбінатори водню - черговий крок до підвищення рівня безпеки другого енергоблоку Южно-Української АЕС
AA

Рекомбінатори водню - черговий крок до підвищення рівня безпеки другого енергоблоку Южно-Української АЕС

Під час планової ремонтної кампанії в гермооболонці енергоблоку №2 ЮУАЕС встановлено 90 рекомбінаторів водню. Таким чином виконано черговий пункт Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (К(з)ПБ). Особливе місце в згаданій програмі відведено постфукусімським заходам, що впроваджуються згідно з «Національним планом дій за результатами «стрес-тестів», схваленим колегією Держатомрегулювання України в березні 2013 року. Перш за все вони виконуються на енергоблоках, що готуються до продовження термінів експлуатації. Другий южно-український належить саме до таких - у травні 2015 року збігає термін його проектної служби. Щоб продовжити життя блоку-мільйоннику енергетики реалізують цілий комплекс широкомасштабних заходів, до яких входить кваліфікація обладнання, переоцінка безпеки та реалізація заходів з підвищення безпеки, внесених до К(с)ПБ.

У разі серйозної аварії на реакторній установці до захисної гермооболонки можливе надходження вибухонебезпечного газу - водню. Слід зазначити, що можливість вибуху водню виникає, коли його концентрація перевищує 8%, це може статися лише при малоімовірній важкій аварії. Щоб накопичений в гермооб’ємі водень не вибухнув (як сталося на японській АЕС «Фукусіма-1»), рекомбінатори за допомогою спеціальних каталізаторів його зв'яжуть з киснем і перетворять на водяну пару. Рекомбінатори водню - пасивні пристрої, що не вимагають додаткового живлення чи постійної уваги персоналу. Обладнання автоматично включається у роботу в разі, якщо концентрація водню в приміщенні перевищує 0,5%.

Для гарантованої ефективності дії пристроїв, що забезпечують водневу безпеку, Генпроектантом (ХНДПКІ «Енергопроект») спільно зі службою аналізу безпеки ЮУАЕС розрахована їх оптимальна кількість (90 шт.) і визначені місця розміщення - у боксах парогенераторів, на стінній частині оболонки (позначка 53 м) та під куполом реактора.

Монтаж обладнання виконали фахівці енергоремонтного підрозділу ВП ЮУАЕС. Курирував процес персонал реакторного цеху. Робота для южно-українських атомників не в новинку - минулого року у процесі підготовки до продовження експлуатації аналогічні рекомбінатори було встановлено на першому блоці ЮУАЕС.

Впродовж року після пуску енергоблоку обладнання перебуватиме в дослідній експлуатації.

 

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...