Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Рекомбінатори водню - черговий крок до підвищення рівня безпеки другого енергоблоку Южно-Української АЕС

02.09.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ЮУ АЕС

Під час планової ремонтної кампанії в гермооболонці енергоблоку №2 ЮУАЕС встановлено 90 рекомбінаторів водню. Таким чином виконано черговий пункт Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (К(з)ПБ). Особливе місце в згаданій програмі відведено постфукусімським заходам, що впроваджуються згідно з «Національним планом дій за результатами «стрес-тестів», схваленим колегією Держатомрегулювання України в березні 2013 року. Перш за все вони виконуються на енергоблоках, що готуються до продовження термінів експлуатації. Другий южно-український належить саме до таких - у травні 2015 року збігає термін його проектної служби. Щоб продовжити життя блоку-мільйоннику енергетики реалізують цілий комплекс широкомасштабних заходів, до яких входить кваліфікація обладнання, переоцінка безпеки та реалізація заходів з підвищення безпеки, внесених до К(с)ПБ.

У разі серйозної аварії на реакторній установці до захисної гермооболонки можливе надходження вибухонебезпечного газу - водню. Слід зазначити, що можливість вибуху водню виникає, коли його концентрація перевищує 8%, це може статися лише при малоімовірній важкій аварії. Щоб накопичений в гермооб’ємі водень не вибухнув (як сталося на японській АЕС «Фукусіма-1»), рекомбінатори за допомогою спеціальних каталізаторів його зв'яжуть з киснем і перетворять на водяну пару. Рекомбінатори водню - пасивні пристрої, що не вимагають додаткового живлення чи постійної уваги персоналу. Обладнання автоматично включається у роботу в разі, якщо концентрація водню в приміщенні перевищує 0,5%.

Для гарантованої ефективності дії пристроїв, що забезпечують водневу безпеку, Генпроектантом (ХНДПКІ «Енергопроект») спільно зі службою аналізу безпеки ЮУАЕС розрахована їх оптимальна кількість (90 шт.) і визначені місця розміщення - у боксах парогенераторів, на стінній частині оболонки (позначка 53 м) та під куполом реактора.

Монтаж обладнання виконали фахівці енергоремонтного підрозділу ВП ЮУАЕС. Курирував процес персонал реакторного цеху. Робота для южно-українських атомників не в новинку - минулого року у процесі підготовки до продовження експлуатації аналогічні рекомбінатори було встановлено на першому блоці ЮУАЕС.

Впродовж року після пуску енергоблоку обладнання перебуватиме в дослідній експлуатації.