Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Охорона здоров’я дітей – один з пріоритетних напрямків в роботі ДЗ СМСЧ-2
AA

Охорона здоров’я дітей – один з пріоритетних напрямків в роботі ДЗ СМСЧ-2

 Здоров’я нації визначається насамперед станом здоров’я її дітей.

Охорона здоров’я дітей – один з пріоритетних напрямків в роботі ДЗ СМСЧ-2.

Збереження здоров’я школярів залишається актуальною проблемою. Диспансеризація (профілактичні огляди ) визнані в світі , як один з найефективніших методів профілактики  хвороб. Щорічні обов`язкові медичні огляди дітей шкільного віку проводяться один раз на рік по графіку, погодженому дитячою поліклінікою СМСЧ-2 та Управлінням освіти Южноукраїнської міської ради. у присутності батьків.

В 2013 році оглянуто 3468 школярів. За результатами профілактичних оглядів у дітей шкільного віку виявлено в 2013 році  3408  захворювань, в т.ч. вперше в житті 1300. В порівнянні з минулим  роком  показники приблизно на тому ж рівні .

В структурі виявленої патології займають:

 1 - місце -  хвороби ока та його придаткового апарату;

 П-е місце – хвороби кістково-м`язової системи;

 Ш-є місце – хвороби органів травлення.

І - групу здоров”я  мають    1085    учнів (31,3%)

ІІ -  групу здоров”я  мають  2053   учнів ( 62%)

ІІІ - групу здоров”я  мають   165   учнів  (4,8%)

ІУ – групу здоров”я мають      65   учнів   (1,9%)

За результатами П.Руф’є,  яка визначає  рівень функціонально–резервних можливостей серцево-судинної системи, 68,7%  дітей мають низький рівень  і не можуть виконувати навантажень основної групи.

Також під час проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів медичними працівниками проводилась робота з учнями та їх батьками щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем.  В 2013 році  проанкетовано 3468 школярів.

Нині юні  українці все більш  схильні до хвороб через неправильний спосіб життя. Даються взнаки тотальна комп'ютеризація , малорухливий спосіб життя , нераціональне харчування, а ще недостатня увага з боку батьків, які мають  брати  активну участь у процесі формування здоров'я  дитини. Саме через це їх присутність необхідна під час проведення профілактичних оглядів, оскільки вона надає можливість лікарю отримати більш суттєву інформацію щодо самопочуття школяра, а батькам отримати об’єктивну інформацію щодо стану здоров’я дітей, рекомендації з оздоровлення дитини. Батьки несуть законодавчо визначену відповідальність за своїх дітей.

Шановні батьки! Профілактичний огляд дозволяє своєчасно виявити проблеми і вжити адекватні заходи для оздоровлення дитини.

Враховуючи ваші побажання робота дитячої поліклініки організована таким чином, що  профогляд з дитиною можна пройти і в другій половині дня до 18.00 год.

На сьогодні  в дитячій поліклініці  медичну допомогу дітям надають фахівці  за 14 спеціальностями  (ендокринолог, фтизіатр, невролог, психіатр, неонатолог, хірург, травматолог, ЛОР, інфекціоніст, дерматолог , гінеколог, імунолог, окуліст, педіатри).

Оздоровити дітей можливо   на базі  дитячого, хірургічного, гінекологічного, інфекційного відділення та  денного стаціонару з залученням всіх фахівців.

Щеплення в світі визнано найкращим засобом профілактики інфекційних захворювань. Згідно останнім нормативним документам всі щеплення  мають проводитись в кабінеті щеплень дитячої поліклініки та в присутності батьків або законних представників дитини. Для Вашої зручності  кабінет щеплень в дитячій поліклініці працює з 9.00 до 18.00 год.

Відповідно до ч.7 ст.9 Закону України “Про протидію захворюванню на туберкульоз” від 22.03.2012 р. № 4565-VII особи, які відмовилися пройти обов’язків профілактичний медичний огляд на туберкульоз або ухиляються від його проходження у визначений законом строк, відсторонюються від роботи, учні і студенти (слухачі) – від відвідування навчальних та дитячих закладів, а студенти також від проходження виробничої практики на період до проходження такого огляду.

Питання про відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією згідно Наказу МОЗ України від 29.11.2002р. №434 та затвердженого цим Наказом примірного «Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного і шкільного загальноосвітнього навчального закладу».

Дякуючи соціальним програмам, які працюють в місті проводиться модернізація  матеріально-технічної бази дитячої поліклініки: -  для покращення якості діагностики дітей з різноманітною патологією серцево-судинної системи для дитячої поліклініки придбаний сучасний портативний ЕКГ апарат, що дозволить  проводити обстеження дітей шкільного віку з низьким рівнем функціонально-резервних можливостей серцево-судинної системи під час профілактичних оглядів; - з метою вдосконалення діагностики, профілактики та оздоровлення дітей з порушенням зору був придбаний  стимулятор офтальмологічний “Фосфен-М”; - модернізований кабінет фтизіатра – придбаний холодильник для зберігання препаратів, сучасний негатоскоп, та встановлений комп’ютер для створення бази даних на дітей з фтизіатричною патологією; -  для дотримання холодового ланцюга під час транспортування вакцин в кабінет імунопрофілактики придбанні сучасні сумки-холодильники; - дільнична педіатрична служба отримала нові стетоскопи та секундоміри, оновлюється медичний інструментарій, проводяться поточні ремонти.

Для підвищення якості надання медичної допомоги дітям медичний персонал  постійно підвищує свій кваліфікаційний рівень, та в своїй роботі     застосовують сучасні протоколи та стандарти.

Шановні батьки, лише наша спільна праця  та взаємопорозуміння є гарантією щасливого дитинства та світлого майбутнього наших дітей.

Відповідь на всі питання з приводу профілактичних оглядів та профілактичних щеплень ви можете отримати в медичному кабінеті школи, або за телефоном в дитячій поліклініці 4-64-38.

Бажаємо здоров’я Вам і Вашим родинам.

Читайте також

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ!

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

На теперішній час наша громада знаходиться в межах встановлених граничних лімітів споживання електро...

Шановні голови ОСББ та управителі!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Шановні голови ОСББ та управителі! Якщо є нагальна потреба у завезенні піску в пісочниці на дитяч...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 16.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 16 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...