Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Охорона здоров’я дітей – один з пріоритетних напрямків в роботі ДЗ СМСЧ-2

07.04.2014
ДЗ СМСЧ № 2

 Здоров’я нації визначається насамперед станом здоров’я її дітей.

Охорона здоров’я дітей – один з пріоритетних напрямків в роботі ДЗ СМСЧ-2.

Збереження здоров’я школярів залишається актуальною проблемою. Диспансеризація (профілактичні огляди ) визнані в світі , як один з найефективніших методів профілактики  хвороб. Щорічні обов`язкові медичні огляди дітей шкільного віку проводяться один раз на рік по графіку, погодженому дитячою поліклінікою СМСЧ-2 та Управлінням освіти Южноукраїнської міської ради. у присутності батьків.

В 2013 році оглянуто 3468 школярів. За результатами профілактичних оглядів у дітей шкільного віку виявлено в 2013 році  3408  захворювань, в т.ч. вперше в житті 1300. В порівнянні з минулим  роком  показники приблизно на тому ж рівні .

В структурі виявленої патології займають:

 1 - місце -  хвороби ока та його придаткового апарату;

 П-е місце – хвороби кістково-м`язової системи;

 Ш-є місце – хвороби органів травлення.

І - групу здоров”я  мають    1085    учнів (31,3%)

ІІ -  групу здоров”я  мають  2053   учнів ( 62%)

ІІІ - групу здоров”я  мають   165   учнів  (4,8%)

ІУ – групу здоров”я мають      65   учнів   (1,9%)

За результатами П.Руф’є,  яка визначає  рівень функціонально–резервних можливостей серцево-судинної системи, 68,7%  дітей мають низький рівень  і не можуть виконувати навантажень основної групи.

Також під час проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів медичними працівниками проводилась робота з учнями та їх батьками щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем.  В 2013 році  проанкетовано 3468 школярів.

Нині юні  українці все більш  схильні до хвороб через неправильний спосіб життя. Даються взнаки тотальна комп'ютеризація , малорухливий спосіб життя , нераціональне харчування, а ще недостатня увага з боку батьків, які мають  брати  активну участь у процесі формування здоров'я  дитини. Саме через це їх присутність необхідна під час проведення профілактичних оглядів, оскільки вона надає можливість лікарю отримати більш суттєву інформацію щодо самопочуття школяра, а батькам отримати об’єктивну інформацію щодо стану здоров’я дітей, рекомендації з оздоровлення дитини. Батьки несуть законодавчо визначену відповідальність за своїх дітей.

Шановні батьки! Профілактичний огляд дозволяє своєчасно виявити проблеми і вжити адекватні заходи для оздоровлення дитини.

Враховуючи ваші побажання робота дитячої поліклініки організована таким чином, що  профогляд з дитиною можна пройти і в другій половині дня до 18.00 год.

На сьогодні  в дитячій поліклініці  медичну допомогу дітям надають фахівці  за 14 спеціальностями  (ендокринолог, фтизіатр, невролог, психіатр, неонатолог, хірург, травматолог, ЛОР, інфекціоніст, дерматолог , гінеколог, імунолог, окуліст, педіатри).

Оздоровити дітей можливо   на базі  дитячого, хірургічного, гінекологічного, інфекційного відділення та  денного стаціонару з залученням всіх фахівців.

Щеплення в світі визнано найкращим засобом профілактики інфекційних захворювань. Згідно останнім нормативним документам всі щеплення  мають проводитись в кабінеті щеплень дитячої поліклініки та в присутності батьків або законних представників дитини. Для Вашої зручності  кабінет щеплень в дитячій поліклініці працює з 9.00 до 18.00 год.

Відповідно до ч.7 ст.9 Закону України “Про протидію захворюванню на туберкульоз” від 22.03.2012 р. № 4565-VII особи, які відмовилися пройти обов’язків профілактичний медичний огляд на туберкульоз або ухиляються від його проходження у визначений законом строк, відсторонюються від роботи, учні і студенти (слухачі) – від відвідування навчальних та дитячих закладів, а студенти також від проходження виробничої практики на період до проходження такого огляду.

Питання про відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією згідно Наказу МОЗ України від 29.11.2002р. №434 та затвердженого цим Наказом примірного «Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного і шкільного загальноосвітнього навчального закладу».

Дякуючи соціальним програмам, які працюють в місті проводиться модернізація  матеріально-технічної бази дитячої поліклініки: -  для покращення якості діагностики дітей з різноманітною патологією серцево-судинної системи для дитячої поліклініки придбаний сучасний портативний ЕКГ апарат, що дозволить  проводити обстеження дітей шкільного віку з низьким рівнем функціонально-резервних можливостей серцево-судинної системи під час профілактичних оглядів; - з метою вдосконалення діагностики, профілактики та оздоровлення дітей з порушенням зору був придбаний  стимулятор офтальмологічний “Фосфен-М”; - модернізований кабінет фтизіатра – придбаний холодильник для зберігання препаратів, сучасний негатоскоп, та встановлений комп’ютер для створення бази даних на дітей з фтизіатричною патологією; -  для дотримання холодового ланцюга під час транспортування вакцин в кабінет імунопрофілактики придбанні сучасні сумки-холодильники; - дільнична педіатрична служба отримала нові стетоскопи та секундоміри, оновлюється медичний інструментарій, проводяться поточні ремонти.

Для підвищення якості надання медичної допомоги дітям медичний персонал  постійно підвищує свій кваліфікаційний рівень, та в своїй роботі     застосовують сучасні протоколи та стандарти.

Шановні батьки, лише наша спільна праця  та взаємопорозуміння є гарантією щасливого дитинства та світлого майбутнього наших дітей.

Відповідь на всі питання з приводу профілактичних оглядів та профілактичних щеплень ви можете отримати в медичному кабінеті школи, або за телефоном в дитячій поліклініці 4-64-38.

Бажаємо здоров’я Вам і Вашим родинам.