Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Звільнення від сплати єдиного внеску деяких категорій платників
AA

Звільнення від сплати єдиного внеску деяких категорій платників

 Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону про ЄСВ фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Таким чином фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування і є пенсіонерами за віком або інвалідами та використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати за себе єдиного внеску незалежно від використання ними праці найманих осіб.

Водночас пенсіонери за віком та інваліди за найманих працівників сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

Згідно із Законом про пенсійне страхування пенсіонер – це особа, яка отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію у разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Зазначеним Законом передбачено такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Умови призначення пенсії за віком визначено ст. 26 Закону про пенсійне страхування.

Враховуючи вищезазначене, фізичні особи – підприємці, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону № 2262, не звільняються від сплати єдиного внеску.

Враховуючи також п.5 частини першої ст.4 Закону України про ЄСВ, особа, яка є найманим працівником і одночасно займається адвокатською діяльністю (само зайнята особа), є платником єдиного внеску як найманий працівник. Така особа не має обов’язку щодо сплати єдиного внеску із сум доходу (прибутку), отриманого від її незалежної професійної діяльності.

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...