Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Контрабанда та боротьба з нею
AA

Контрабанда та боротьба з нею

Контрабанда — це незаконне переміщення через митний кордон України, поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю валютних цінностей у великих розмірах, історичних та культурних цінностей, наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, отруйних, сильнодіючих, радіоактивних або вибухових речовин, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), вибухових пристроїв, військового озброєння та майна, матеріалів та обладнання до зброї масового знищення (ураження), а також контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів (матеріалів), щодо яких встановлено відповідні правила вивезення за межі України, та ті самі дії, вчинені організованою групою.  Злочином є незакінчена контрабанда, тобто дії особи, пов'язані з підготовкою до контрабанди.   Великим розміром контрабанди валютних цінностей вважається розмір їх вартості, який удвічі перевищує граничну суму, що дозволена законодавством для ввезення в Україну або вивезення за її кордон валютних цінностей.

Відповідальність за вчинення контрабанди як за скоєний злочин визначається теж Кримінальним кодексом України. При встановленні факту контрабанди регіональні митниці, митниці Державної митної служби України як органи, на які покладено функції дізнання у справах про контрабанду, проводять його відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України.

Більшість громадян – порушників митного законодавства при наданні письмових пояснень зазначають, що медичні препарати вони придбали для власних потреб в аптеці та, зазвичай, не знають про те, що при собі необхідно мати відповідні дозволи на право ввезення, вивезення чи транзиту через митну територію України ліків з вмістом підконтрольних речовин.

Відповідальність для порушників, що переміщують через кордон наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, передбачена Митним та Кримінальним кодексами.

Так, згідно до статті 458 Митного кодексу України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням. На порушників митного законодавства можуть бути накладені попередження, штраф, конфіскація. Суб’єктами відповідальності є, зокрема, громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку.

Що стосується кримінальної відповідальності, то її регулює стаття 305 Кримінального кодексу України, тобто переміщення наркотичних засобів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів карається позбавленням волі з конфіскацією предметів контрабанди.

Тож для того, аби не виникло непорозумінь під час в’їзду до України громадянам інших держав та українцям, котрі повертаються з-за кордону, варто знати, які правила передбачені українським законодавством для переміщення лікарських засобів через кордон.

При переміщенні через митний кордон України вищевказаної категорії речовин та лікарських засобів, законодавством встановлені певні обмеження, визначені постановами Кабінету Міністрів від 21 травня 2012 року №436 та від 23 травня 2012 року №458. Лікарські засоби (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини) можна ввозити з собою у ручній поклажі або в супроводжуваному чи несупроводжуваному багажі. Це стосується ліків, які продаються без рецепта лікаря та перевозяться у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу, при наявності рецепта лікаря кількість може відповідати тій, яка зазначена в цьому ж рецепті, виданому на ім'я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря або закладу охорони здоров'я.

Для ліків, що містять наркотичні або психотропні речовини функціонує спеціальний порядок переміщення через митний кордон. Наркотичні або психотропні засоби можуть перевозитися за умови надання дозволу на право ввезення (вивезення) чи на право транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин або, якщо вони придбані особою за призначенням лікаря і особа, яка їх перевозить, має рецепт, виданий закладом охорони здоров'я відповідно до вимог статей 27 і 28 Закону України від 15 лютого 1995 року № 60/95-ВР "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори". 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...