Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Продаж рухомого майна: особливості оподаткування
AA

Продаж рухомого майна: особливості оподаткування

Відповідно до пп. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу платником податку є, зокрема, фізична особа резидент, яка отримує доходи з джерелом їх походження в Україні.

Відповідно до положень ст. 173 зазначеного Кодексу, регламентується оподаткування доходів від продажу рухомого майна, також передбачено, що дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу.

Законом № 5413 до ст. 173 Податкового кодексу внесено суттєві зміни.

Зокрема з 1 січня 2013 р. дохід від продажу(обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу(міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно з постановою № 403 (за вибором платника податку).

Крім того, як виняток із положень п.173.1 ст. 173 Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та /або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

При продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів відповідні договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі – продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів.

Якщо при продажу(обміні) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеду проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку.

Відповідно до п. 173.3 ст. 173 Податкового кодексу у разі якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа – підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та забовязана виконати всі визначені розділом IV цього Кодексу функції податкового агента. При цьому податковий агент утримує податок за ставками, визначеними згідно з п. 173.1 або п. 173.2 ст. 173 зазначеного Кодексу, з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі – продажу чи в окремій заяві.

Отже якщо фізична особа здійснює продаж рухомого майна юридичній особі або фізичній особі – підприємцю, то функцію податкового агента виконуватиме юридична особа або фізична особа – підприємець.

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 02.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 02 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...