Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Європейська інтеграція України - шлях до соціально орієнтованої ринкової економіки
AA

Європейська інтеграція України - шлях до соціально орієнтованої ринкової економіки

 Стратегічний розвиток України у європейському напрямку був обраний ще з моменту проголошення незалежності України. Європейський вибір України є природнім та цілком закономірним. Як невід'ємна частина Європи (в історичному, географічному та культурному аспектах) Україна орієнтується на діючу в провідних європейських країнах модель соціально-економічного розвитку. Саме у контексті реалізації такої моделі соціально-економічного розвитку в умовах України розглядається Євроінтеграційний курс.

Європейський вибір нашої держави відкриває нові перспективи співробітництва з розвиненими країнами континенту та сприятиме:

 

1) зростанню продуктивності економіки та темпів технологічної модернізації під впливом конкуренції на єдиному європейському ринку та забезпеченню вільного доступу до новітніх технологій, капіталу, інформації;

2) підвищенню кваліфікації робочої сили за умов її вільного руху в межах єдиного ринку;

3) створенню більш сприятливого інвестиційного середовища;

4) істотному зростанню обсягів торгівлі на ринку Європейського Союзу;

5) створенню передумов для прискореного зростання взаємообміну в галузях з підвищеним рівнем науко- і техноємності;

6) підвищенню якості регулятивних інститутів у бюджетній, банківській, фінансовій сферах та корпоративному управлінні.

Інтеграція також надасть можливість використовувати фонди регіонального розвитку Євросоюзу для прискорення виходу на рівень економічного розвитку, властивий більш розвиненим країнам Євросоюзу.

У 2013 році з метою забезпечення подальшого розвитку стратегічного партнерства України з Європейським Союзом на державному рівні прийнято ряд нормативно-правових актів, зокрема, Указом Президента України від 12.03.2013 № 127/2013 було введено у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12.03.2013 «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України», яким передбачено ряд заходів для   забезпечення подальшого розвитку стратегічного партнерства України з Європейським Союзом, його державами-членами на засадах політичної асоціації та економічної інтеграції, завершення у 2013 році процесу укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та її наступної імплементації, а також реалізації домовленостей, досягнутих у ході 16-го саміту «Україна - Європейський Союз».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 №73-р затверджено План першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2013 рік, яким передбачено підготовку  ряду законопроектів з питання  запобігання і протидії корупції, виготовлення та обігу вогнепальної зброї та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, запровадження заходів кримінально-правового характеру стосовно юридичних осіб, спрощення оформлення віз,  щодо удосконалення здійснення фінансового контролю та урегулювання конфлікту інтересів тощо.

Також, Планом передбачено низку заходів щодо зовнішньої політики та політики безпеки. Це стосується подальшої участі України в операціях та місіях ЄС з підтримання миру і безпеки, продовження співробітництва з європейськими оборонними інституціями, продовження політичного діалогу Україна — ЄС з питань нерозповсюдження засобів масового знищення, контролю над озброєннями та експортного контролю тощо.

Європейська інтеграція України відповідає життєвим інтересам українського народу, оскільки зміцнює безпеку держави та позитивно впливає на відносини України з іншими державами, підвищує рівень гарантій політичної незалежності України,  сприяє розвитку суспільства і демократії, побудові соціально орієнтованої ринкової економіки.

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 02.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 02 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...