Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС завершилася реконструкція повномасштабного тренажера
AA

На Южно-Українській АЕС завершилася реконструкція повномасштабного тренажера

На ЮУАЕС реалізовано проект модернізації повномасштабного тренажера (ПМТ) енергоблоку №3 із заміною головного моделюючого комп'ютера. Це результат командної роботи американської компанії-переможця тендеру на виконання робітGSE Power Systems Ins, субпідрядних організацій з Росії і України та южно-українських атомників. 

10 вересня символічну червону стрічку перерізали виконуючий обов'язки головного інженера ВП ЮУАЕС Володимир Бандурко та керівник проекту Анозі Оніємачі. «Сьогодні велика подія для Южно-Української АЕС. Ми маємо прекрасний результат командної роботи. 
І я хочу 
подякувати всім, хто брав участь у реалізації цього проекту», - сказав Володимир Бандурко.

Стартував проект по створенню тренажера нового покоління, на якому атомники зможуть задавати необхідні режими і вчитися долати складні ситуації в реальному часі, зокрема запроектні, у березні 2012 року. Модернізація тренажерів виконана на основі сучасних розрахункових кодів, які використовуються у всьому світі для обгрунтування безпеки. Вперше в Україні до складу ПМТ включений модуль важких аварій, що дозволяє моделювати процеси, які відбуваються при важкому пошкодженні активної зони реактора.

Крім того, в завдання даного проекту входила розробка інженерного аналізатора процесів енергоблоку №3. Це перший проект такого роду, коли ПМТ супроводжується інженерним аналізатором. Він ідентичний повномасштабному тренажеру, але без панелей управління устаткуванням і системами реакторної установки. Перевагою такого рішення є те, що інженерний аналізатор можна, не відволікаючи учбовий центр від планових занять, використовувати для розрахункових обгрунтувань модифікацій технологічних систем, алгоритмів управління, експлуатаційних процедур та опрацьовування інженерних рішень.  Інженерний аналізатор буде використовуватися службою аналізу безпеки, відділом ядерної безпеки та службою головного технолога.

Володимир Бандурко та Анозі Оніємачі виразили надію, що багаторічна плідна співпраця Южно-Української АЕС і GSE Power Systems Ins, продовжиться. Зокрема, при реалізації проекту модернізації ПМТ 1-ої черги.

Після закінчення офіційної частини були продемонстровані можливості модернізованого полномаштабного тренажера. Для першого тренування був змодельований режим – запроектний землетрус, при якому реактор не зупинився. У завдання операторів входило перевести реактор в безпечний стан.

 

Оперативну інформацію про роботу Южно-Української АЕС цілодобово можна одержати за телефоном-автовідповідачем №(05136) 2-29-93 або на веб-сайті ВП ЮУАЕСwww.sunpp.mk.ua (WAP версія wap.sunpp.mk.ua) 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 02.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 02 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...