Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Медична реформа в Миколаєві: відповіді на головні питання
AA

Медична реформа в Миколаєві: відповіді на головні питання

 Студію телеканалу «Миколаїв» відвідав Анатолій Бабін – провідний спеціаліст управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, міський фахівець із сімейної медицини. Головна мета реформування медичної галузі - поліпшення здоров’я населення, забезпечення рівного і справедливого доступу всіх членів суспільства до медичних послуг належної якості. Саме про це йшлося на телезустрічі.

Реформування передбачає введення інституту сімейного лікаря в лікувальних закладах. До 2020 року планується повне виконання цієї мети. Нерідко виникає питання з боку пацієнтів: з якого саме принципу працюють сімейні лікарі? Зі слів А. Бабіна, основне їх завдання – попередження та профілактика захворювань шляхом своєчасного обстеження хворих. Далі пацієнти направляються виключно до фахівців відповідного профілю.

А. Бабін зазначив, що міськими органами державної влади активно виконуються впровадження щодо наказів Президента України в рамках медичної реформи. За останній час кількість сімейних амбулаторій в області та місті зростає, адже здійснюється ряд заходів щодо створення зручного медичного обслуговування для населення. Мета цього заходу – створення максимально комфортних умов для прийому та лікування мешканців різних районів міста. На розвиток медицини та закупівлю необхідного високотехнічного обладнання державою виділена та реалізована субвенція у розмірі 80 млн. гривень. В області проведено роботу з оптимізації та розвитку первинної мережі. Протягом 2012 року виконано всі заплановані заходи з формування мережі закладів охорони здоров’я в області. Перепрофільовані 9 дільничних лікарень, 3 міські лікарні в сільській місцевості та 25 ФАПів, які обслуговували більше 1000 осіб населення. Наразі вони реорганізовані в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Перепрофілювання ФАПів дозволило покращити якість надання медичних послуг населенню за рахунок підвищення кваліфікації медичних працівників (у ФАПах медичну допомогу населенню надавав фельдшер, у амбулаторіях надає лікар).

Зазнала значного розвитку мережа сімейних амбулаторій, яка з 2011 до  2013 року збільшилася на 62% та на даний час налічує 211 амбулаторій загальної практики/сімейної медицини.

Створено 28 центрів ПМСД, у тому числі в м. Миколаєві 7 центрів ПМСД з 31 амбулаторією. Всі центри первинної медико-санітарної допомоги отримали статус юридичних осіб. Триває оснащення центрів. Придбано 10 автомобілів для мережі сімейної медицини міста Миколаєва, в стадії вирішення доплата сімейним лікарям  соціальних надбавок до 30%.

Читайте також

УВАГА! Внесено зміни і доповнення до Правил військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Постановою КМУ № 563 від 16.05.2024 внесено зміни та доповнення до постанови КМУ №1487 від 30.12.202...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 22.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 22 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

До уваги роботодавців! 

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Якщо до Вас звертаються за роботою неповнолітні працівники, варто врахувати важл...