Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Єдиний нотаріат
AA

Єдиний нотаріат

У населення виникають питання, до кого краще звернутися за вчиненням тієї чи іншої нотаріальної дії, до державного нотаріуса, чи до приватного? А чи має право приватний нотаріус на оформлення нерухомості? А чи будуть дійсними ті документи, що оформлює приватний нотаріус? В зв’язку з цим, Головне управління юстиції в Миколаївській області роз’яснює наступне:

Відповідно до статті 1 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 року (зі змінами та доповненнями станом на 20.11.2012 року) вчинення нотаріальних дій  в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах (державні нотаріуси) державних нотаріальних архівах або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси ). 

Стаття 1 Закону України «Про нотаріат» говорить, що «Документи оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу».

В чому ж різниця між державним нотаріусом та приватним нотаріусом у вчиненні нотаріальних дій? На сьогоднішній день – ніякої. На сьогоднішній день в Україні відбулася реформа українського нотаріату, відповідно до якої Україна прийшла до єдиного нотаріату де приватні і державні нотаріуси наділені однаковими повноваженнями. Приватні нотаріуси вчиняють всі ті ж нотаріальні дії, що і державний нотаріус, в тому числі і оформленням спадщини, коли б вона не відкрилася.

На державних та приватних нотаріусів, також покладені повноваження по здійсненні функцій державного реєстратора речових прав на нерухоме майно (прав власності, користування, сервітутів) та обтяжень (заборон, застав, іпотек тощо), які виникають при вчиненні нотаріальних дій.

Таким чином, ті документи, які будуть оформлені Вами у приватного нотаріуса є так само дійсні, як і ті, що оформлені у державній нотаріальній конторі.

 

Читайте також

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Видача благодійної допомоги сім'ям з дітками до трьох років, які зареєстровані в Южноукраїнсь...

Адміністративні та кримінальні правопорушення, вчинені на території Южноукраїнської МТГ з 06 по 12 травня 2024 року

Відділення поліції № 3 Вознесенського районного управління поліції

6 травня о 12:38 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що у будинку № 54 по вул. Європейській...

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 10.05.2024 по 16.05.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади надійшло доходів в сумі19 364,8 тис. грн., із них:...

До уваги військовозобов’язаних осіб – мешканців Южноукраїнської міської територіальної громади та внутрішньо-переміщених осіб!

Центр надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська

У зв’язку із набранням чинності з 18.05.2024 Закону України «Про внесення змін до деяких...

Оздоровлення дітей з інвалідністю в ОРК «Іскра»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

10 вихованців відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Т...