Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини. Роз′яснення законодавства
AA

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини. Роз′яснення законодавства

 1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленою статтею  1270  цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Спадкоємцем, який не прийняв спадщину, вважається той, що не подав до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця, тобто за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини в строк, встановлений статтею 1270 ЦК (6 місяців) або фактично не прийняв спадщину (див. коментар до ст. 1268 ЦК).

У випадку, коли спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини та бажає її отримати, він може звернутися до спадкоємців, які отримали спадщину, тобто вже подали заяву про прийняття спадщини, або фактично її прийняли, з проханням надати йому письмову згоду на включення його до кола спадкоємців, що отримують спадщину. Якщо спадкоємці. Які прийняли спадщину, дають на це згоду (вона повинна бути оформлена у виді письмової заяви та направлена до нотаріуса за місцем відкриття спадщини), то спадкоємець, який не отримав спадщину, може звернутися в нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини з заявою про прийняття спадщини.

Якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, він має право звернутися до суду з позовом про додатковий строк для прийняття спадщини.  Якщо суд знайде причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними, то суд виносить рішення про надання додаткового строку достатнього для прийняття спадщини тому спадкоємцю, який звернувся до суду. Строк, який визначає суд, не може бути більше шести місяців і його перебіг починається з моменту вступу рішення чи ухвали суду в законну силу вже після шестимісячного строку. 

 

Головне управління юстиції у Миколаївській області

 

 

 

Читайте також

УВАГА! Внесено зміни і доповнення до Правил військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Постановою КМУ № 563 від 16.05.2024 внесено зміни та доповнення до постанови КМУ №1487 від 30.12.202...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 22.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 22 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

До уваги роботодавців! 

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Якщо до Вас звертаються за роботою неповнолітні працівники, варто врахувати важл...