Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Досягнення в соціально-економічному розвитку міста завдяки реалізації в місті завдань Президента України
AA

Досягнення в соціально-економічному розвитку міста завдяки реалізації в місті завдань Президента України

 З урахуванням завдань, визначених Указом Президента України від 17.03.2010 №355 "Питання комітету з економічних реформ", з метою поліпшення якості життя населення за рахунок стабільного економічного зростання, підвищення інвестиційної привабливості міста, рішенням Южноукраїнської міської ради від 25.12.2012 № 778 затверджено Програму соціально-економічного розвитку міста Южноукраїнська на 2013-2015 роки, якою визначено цілі та пріоритети  економічного та соціального розвитку міста Южноукраїнська, які планується досягти у 2013 - 2015 роках, основні  завдання та заходи, які необхідно здійснити у 2013 - 2015 роках для досягнення стратегічних цілей розвитку економіки, соціальної і культурної сфери міста, з метою забезпечення вирішення найбільш гострих проблем міста Южноукраїнська та досягнення головної мети – подальша підтримка економічного зростання із закладанням інвестиційного фундаменту подальшого стійкого розвитку, що стане базовою передумовою для розв’язання існуючих соціальних проблем і поліпшення якості життя населення.

Основними цілями  та пріоритетами соціально-економічного розвитку міста на найближчі 3 роки є:

-       досягнення економічної стабільності та поступове відновлення економічного зростання;

-       ефективне використання виробничого потенціалу міста, забезпечення конкурентоспроможності господарського комплексу через інноваційний розвиток, освоєння нових видів продукції та послуг;

-       підвищення інвестиційної привабливості міста шляхом реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на підвищення його конкурентоспроможності та через презентації його можливостей на міжнародних форумах, виставково-ярмаркових заходах, як в Україні так і за кордоном;

-       створення умов для розвитку підприємницької діяльності та поліпшення бізнес-клімату міста та зростання економічної активності суб’єктів господарювання;

-       забезпечення ефективного використання міських ресурсів, здійснення ефективного управління комунальним майном та земельними ресурсами;

-       реформування житлово-комунального господарства міста та забезпечення його стабільної роботи;

-       реалізація комплексу заходів з енергозбереження та підвищення ефективності використання енергоресурсів у всіх сферах господарювання;

-       стабільне функціонування транспортної інфраструктури;

-       удосконалення системи соціального захисту;

-       забезпечення функціонування соціальної та гуманітарної сфери, створення умов для стабільного функціонування установ охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та інших установ соціально-культурної сфери;

-       розвиток і модернізація міської інфраструктури (спортивної, туристичної, транспортної, соціальної, комунальної);

-       покращення іміджу та промоція м. Южноукраїнськ в Україні й за кордоном;

-       розширення та поглиблення зовнішніх зв’язків, реалізація програм співпраці з іноземними партнерами;

-       здійснення заходів щодо поліпшення стану навколишнього природного середовища;

-       надання якісних адміністративних послуг з метою підвищення задоволеності замовників;

-       забезпечення правопорядку та безпеки громадян.

При виконанні заходів Програми соціально-економічного розвитку міста Южноукраїнська на 2013-2015 роки досягнуто наступне.

Промисловість

В місті діють 4 промислових підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво та перерозподіл електроенергії, виконання робіт промислового характеру. Основним промисловим підприємством є відокремлений підрозділ «Южно-Українська АЕС» державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», яке займається виробництвом електроенергії, річний обсяг її виробництва складає 17,0-20,0 млрд. Квт/год.    Южно-Українська АЕС – це сучасне енергетичне підприємство, яке є містоутворюючим та бюджетоутворюючим підприємством, відіграє важливу роль у соціально – економічному розвитку міста, питома вага  ВП ЮУ АЕС в загальному обсязі промисловості по місту складає близько 98 %.

За січень – травень 2013 року реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на 1626,9 млн. грн. У порівнянні з січнем – травнем 2012 року обсяг реалізованої промислової продукції зменшився на 7,6 %. Питома вага продукції міста у загальному обсязі реалізації становить 18,2 %.

Зниження обсягів реалізації промислової продукції у звітному періоді 2013 рік  у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року викликано зниженням обсягів реалізації продукції головного-містоутворюючого підприємства  ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом», з причини зменшення  відпуску електроенергії ДП «Енергоринок» в зв’язку із проведенням планово-попереджувальних ремонтів (ППР) енергоблоків Южно-Української АЕС, зокрема, ППР енергоблоку №1 на 2013 рік складає 240 діб та диспетчерськими обмеженнями виробництва електроенергії, доведеними ДП НАЕК «Енергоатом». При цьому, планові показники виробництва промислової продукції за звітний період, які доведені ДП НАЕК «Енергоатом» Южно-Українською АЕС виконуються.

У розрахунку на одну особу населення міста, обсяг реалізованої промислової продукції склав 40,1 тис. грн. У порівнянні з січнем – травнем 2012 року обсяг реалізованої промислової продукції зменшився на 8,0 %.

 Будівельна діяльність

За січень-травень 2013 року підприємствами та відокремленими підрозділами міста виконано будівельних робіт на суму  66,3 млн. грн., що на  13,9 % більше ніж за аналогічний період 2012 року. Частка міста у загальному обсязі виконаних будівельних робіт по області складала 24,8 %.

За обсягами будівельних робіт, виконаних у січні-травні 2013 року м. Южноукраїнськ займає друге місце по Миколаївській області.

За характером будівництва 55,5 % загального обсягу будівельних робіт по місту припадало на нове будівництво, реконструкцію та технічне переозброєння об’єктів, решта – на капітальний та поточний ремонти (13 % та 31,5 % відповідно).  

 Транспорт. Нефінансові послуги.

У січні-травні 2013 року автомобільним транспортом з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами – підприємцями перевезено 34,3 тис. тонн вантажів, що на 29,9 % менше ніж за відповідний період 2012 року. Вантажооборот скоротився у порівнянні з січнем-травнем 2012 року на 2 % і склав 13855,7 тис.ткм.

У січні-травні 2013 року пасажирські перевезення здійснювались лише за рахунок діяльності фізичних осіб-підприємців. Ними перевезено 167,4 тис. пасажирів, що на 17,5 % менше ніж за відповідний період 2012 року. Пасажирооборот збільшився на 31,5 % і становив 2487,8 тис.пас.км.

Обсяг реалізованих послуг у січні – травні 2013 року склав 30,4 млн. грн. (включаючи ПДВ), з нього реалізація послуг підприємствам та організаціям міста становила 15,9 млн. грн. (52,3 %). 

За даними відділу статистики у місті Южноукраїнську, станом на 1 травня 2013 року діяльність на ринку послуг здійснювали 25 підприємств та 1 відокремлений підрозділ міста, на яких працювало штатних працівників – 737 штатних та 27 позаштатних працівників.

Значне місце в структурі обсягу реалізованих послуг за видами економічної діяльності займали операції з комплексним обслуговуванням об’єктів – 38,2 %, та послуги вантажного автомобільного транспорту, надання послуг перевезення речей – 23 %, достатньо помітна питома вага послуг з прибирання – 10 %, надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна – 9,6 %, діяльність послуг телекомунікацій (електрозв’язку) – 8,2 %, надання в оренду автотранспортних засобів – 7,2 %.

У січні – травні 2013 року на замовлення населення реалізовано послуг на 14,5 млн. грн., що склало 47,7 % загального обсягу послуг, реалізованих всім споживачам. У розрахунку на одного мешканця міста обсяг реалізованих послуг складав 748 грн. За основним видом діяльності для різних споживачів виконано 153 тис. замовлень. Середня вартість одного замовлення у січні-травні 2013 року складала 176 грн.

Ринок праці. Доходи населення.

Одним з основних стратегічних напрямків соціальних реформ є комплексне перетворення підходів до оплати праці, в рамках яких передбачається поступове збільшення заробітної плати, легалізація трудових відносин та зниження суми заборгованості із заробітної плати.

У січні – березні 2013 року середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника складала 6674,96 грн., збільшення складає 13,6 % у порівнянні з січнем – березнем 2012 року (по області збільшення на 11,3 %), у січні-березні 2012 року приріст становив 32,1 %   (по області збільшення на 17,3 %).

Рівень заробітної плати по місту перевищував у 3,8 рази законодавчо встановлені державні соціальні гарантії та в 2,3 рази середній показник по Миколаївській області (2944,25 грн.).

З початку 2013 року фахівцями управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради з метою поглиблення аналізу причин, що впливають на рівень середньої заробітної плати працівників на підприємствах, установах і організаціях міста здійснюється моніторинг стану оплати та нормування праці за видами економічної діяльності; дотримання підприємствами мінімальних державних гарантій в оплаті; моніторинг стану своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

В межах своїх повноважень, постійно проводяться перевірки підприємств з питань дотримання законодавства про оплату праці. У січні – червні 2013 року здійснено 16 перевірок з питань оплати праці, з них 1 перевірка - підприємства, яке мало заборгованість із виплати заробітної плати (товариство з обмеженою відповідальністю «Южноукраїнська атомна енергетична компанія»), 8 перевірок підприємств, на яких існувала загроза її виникнення.

Щодо дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці здійснено 43 перевірки підприємств, установ та організацій міста. На одному підприємстві Южноукраїнський філії товариства з обмеженою відповідальністю «Термоелектро-Україна» виявлено порушення щодо нарахування мінімальної заробітної плати, довідку перевірки направлено до прокуратури міста Южноукраїнськ. Підприємством надана відповідь про усунення порушення, у травні 2013 року проведено донарахування 6 працівникам заробітної плати до рівня мінімальної заробітної плати.

            У разі виявлення порушень законодавства з оплати праці, матеріали перевірок направляються до прокуратури міста. З початку 2013 року довідки перевірок 3-х підприємств з виявленими порушеннями в частині першочерговості виплати заробітної плати направлені  до прокуратури міста, розповсюджено 54 буклети на тему оплата праці та додержання законодавства про нарахування  мінімальної заробітної плати.

За інформацією управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради станом на 01.07.2013 заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах міста Южноукраїнська становить 312,4 тис. грн., в тому числі:

- на підприємствах – банкрутах - ПП «Інтеграл Агро» (ліквідатор Пейчев В.С.) – 47,2 тис. грн.,

- на економічно активному підприємстві  «Тепличний комбінат» - 265,2 тис. грн.

З початку  2013 року головним спеціалістом відділу праці з метою надання роз’яснень населенню щодо відповідальності керівників підприємств за порушення термінів виплати заробітної плати, а також щодо примусового стягнення боргу через судові органи, проведено дві зустрічі в трудових колективах товариства з обмеженою відповідальністю «Управління механізованих робіт, дочірнього підприємства «Костянтинівське монтажне управління» відкритого акціонерного товариства «Теплоенергомонтаж».

            В газеті «Контакт» від 23.01.2013 № 7 опубліковано статтю «Мінімальна заробітна плата у 2013 році».

Інформація про стан виплати заробітної плати та ліквідації заборгованості з неї щомісяця розміщується на офіційному веб-сайті міста Южноукраїнська.

 Органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, роботодавцями та профспілками, міським центром зайнятості вживаються заходи спрямовані на регулювання ринку праці, забезпечення зайнятості населення та соціального захисту безробітних громадян.

В рамках реалізації міської програми зайнятості станом на 01.07.2013 за рахунок різних джерел фінансування у всіх сферах економічної діяльності створено 389 робочих місць, що складає 117,9 % від передбачених програмою зайнятості показників. В галузях економіки на підприємствах, установах, організаціях, включаючи малі підприємства, створено 108 робочих місць, приватними підприємцями-фізичними особами – 281 робоче місце.

            Особлива увага приділяється працевлаштуванню найбільш вразливих верств населення: молоді, інвалідів, особам перед пенсійного віку.

Заборгованість населення за житлово – комунальні послуги

За даними відділу статистики у місті Южноукраїнську, у січні-травні 2013 року населенню міста нараховано до сплати, без урахування електроенергії, за житлово –комунальні послуги 19727,6 тис. грн., що на 7,8 % менше ніж за відповідний період 2012 року.

Сплачено, включаючи погашення боргів попередніх періодів 19653,4 тис. грн. Рівень сплати склав 99,6 % за рахунок погашення боргів попередніх періодів, (по Миколаївській області –      104,6 %).

Заборгованість населення з оплати житлово – комунальних послуг на кінець травня 2013 року становила 3943,0 тис. грн.

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...