Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У бездоглядності та безпритульності тільки негативні наслідки
AA

У бездоглядності та безпритульності тільки негативні наслідки

     Підлітковий період − один із найважчих періодів розвитку особистості, який характеризується потребою у звільненні з-під контролю і опіки дорослих, протестом проти встановлених правил і порядків, спрямованістю до незалежності, самостійності і утвердженні себе як особистості. В цьому віці у 7 разів збільшується кількість негативних вчинків, і у 40 разів зростає кількість невмотивованих вчинків.
     Повсякчас неповнолітні слабо усвідомлюють, що їх повсякденні вчинки мають правову оцінку, що право, закони супроводжують людину все її життя.
Найкриміногеннішим віковим періодом є 16-17 років − у цьому віці підлітками вчиняється до 62 % злочинів від загальної кількості. Разом з цим, немає певних обмежень чи виключень в залежності від соціального статусу неповнолітніх злочинців − ними стають як безпритульні (без батьківської опіки та постійного місця проживання), вихідці із неблагополучних сімей, так і вихідці із цілком педагогічне та матеріально благополучних сімей.
     Негативним аспектом зростання дитячої бездоглядності та безпритульності є погіршення матеріального благополуччя дорослої частини населення; збільшення кількості безробітних; зневажливе ставлення батьків до виховання дітей; загострення соціальних суперечок між дітьми та батьками тощо. У зв'язку з цим проблема здобування грошей для дітей вулиці є найголовнішою. За статистикою: кожна п'ята дитина заради отримання грошей вчиняє крадіжку та реалізовує крадене.
     Однією з основних форм профілактики правопорушень, боротьби з дитячою безпритульністю є проведення профілактичних рейдів.
     Під час рейдів відвідуються місця дитячого дозвілля, виявляються та повертаються до навчального закладу діти, які під час занять у школі перебувають у цих місцях, проводяться профілактичні бесіди з підлітками, які поводять себе занадто вільно. На ринках та інших місцях міста проводиться робота щодо виявлення безпритульних дітей та жебраків.
     Нерідко виявляються діти, які не є безпритульними, але не мають належного догляду з боку батьків, проводять вільний час у сумнівних і небезпечних місцях, вживають алкоголь і наркотики, бешкетують. З даними дітьми проводиться виховна робота, а їх батьки притягуються до відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».
Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей — тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
     Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
16 травня 2013 Верховна рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час», яким передбачається, що діти віком до 16 років з двадцять другої до шостої години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.
     Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження вищевказаних осіб, мають право в даний період вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.
     З метою запобігання бездоглядності та правопорушень серед дітей та підлітків, попередження вчинення злочинів проти них, з метою захисту від шкідливого впливу, збереження їх життя та здоров’я, виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради було прийнято рішення «Про запобігання дитячій бездоглядності та захист життя і здоров’я дітей» . Даним рішенням обмежено перебування дітей віком до 16 років, без супроводу дорослих, на вулицях та в розважальних закладах міста після 21 години взимку та 22 години влітку.
     На виконання цього рішення службою у справах дітей міської ради спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей ЮУ МВ УМВС розроблений графік проведення спільних рейдів, під час яких контролюється перебування дітей на вулицях та в розважальних закладах міста в нічний час, продаж їм спиртних напоїв, тютюнових виробів.
     З метою профілактики правопорушень, бездоглядності, бродяжництва та жебракування серед дітей спеціалістами служби у справах дітей спільно з працівниками міліції проводяться рейди «Діти вулиці». Рейдовими перевірками охоплені ринки міста, вокзал, підвали, горища, звалища, міський пляж, паркова зона, розважальні заклади, дискотеки та інші місця збору дітей. За І півріччя 2013 року проведено 17 рейдів, виявлено 20 дітей , які перебували на вулицях, у розважальних закладах міста, вживали спиртні напої, тощо. Вилучено та повернуто в сім´ї 7 дітей з розважальних закладів міста ( розпивання спиртних напоїв ). В ході проведення рейдів виявлено 5 порушень правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, складено 7 протоколів за вживання неповнолітніми спиртних напоїв, 2 протоколи на дорослих осіб, які втягували неповнолітніх до протиправних дій.
     Слід пам’ятати і батькам, і дітям, що у безпритульності та бездоглядності є тільки негативні наслідки : зростання дитячої злочинності та бандитизму, зростання алкоголізму та наркоманії, проституції, занепаду моралі, зростання інфекційної захворюваності та напруженості і негараздів в суспільстві.

Шановні батьки!
Знайдіть, будь ласка, час для виховання своїх дітей, постійного спілкування з ними, своєчасного вирішення проблем, які виникають.
Діти не просились на цей світ. Це було Ваше рішення. Тож будьте відповідальні за все, що з Вашими дітьми коїться! 

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...