Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація для підприємців та юридичних осіб, які реалізують алкогольні вироби
AA

Інформація для підприємців та юридичних осіб, які реалізують алкогольні вироби

21.05.2013 в  приміщенні ЮУ ОДПІ відбулась зустріч керівника інспекції Барановської Валентини Григорівни та представників Южноукраїнської ОДПІ з платниками податків юридичними особами та фізичними особами підприємцями з приводу  нових змін в оподаткуванні акцизним податком та збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

На зустрічі нагадали, що згідно п.16 розділу XX Податкового Кодексу України тимчасово до 1 січня 2018 року встановлюється  збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства суб’єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпороядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. У разі реалізації алкогольних напоїв та пива за договорами комісії (консигнації) платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності (крім виробників-комітентів у разі здійснення ними оптової торгівлі алкогольних напоїв та пива), які отримують на свій рахунок кошти або інші види компенсації за продаж цієї продукції.

Об’єктом оподаткування збором є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі ат мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Збір сплачується на спеціальний рахунок центрального органу виконавчої влади, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. Головним розпорядником цих коштів є центральний орган виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері виноградарства, садівництва і хмелярства. Суми збору розподіляються та використовується таким чином: вісімдесят п’ять відсотків – на розвиток хмелярства.

Наступне питанняе зустрічі було обговоренняо ситуації на ринку алкоголю. За словами фахівців інспекції, на державному рівні вживаються заходи щодо удосконалення механізмів контролю, які б запобігали виробництву та реалізації нелегальної продукції. Один з них – встановлення мінімальних цін.

Ще 30.10.2008 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову №957, якою встановлено розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Згодом, 07.11.2012 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №1017, якою внесено зміни до розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Вона набрала чинності з 25.11.2012 року.

Постановою встановлений розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва, що застосовувалися по 28.02.2013 року та  з 01 березня 2013 року. Так, з 1 березня цього року застосовуються наступні  оптово-відпускні і роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби: 

 

Опис товару 

Мінімальна ціна за 1пляшку місткістю 0,5 літра, міцністю 40%, гривень 

оптово-відпускна 

роздрібна

Горілка та лікеро-горілчані вироби

20,32

30,10

Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями

22,12

32,76

  Запровадження мінімальних цін на деякі види алкогольних напоїв - це дієвий інструмент легалізації ринку. Даний механізм ускладнює збут нелегальної продукції, за яку не сплачено податків. Тобто, запровадження мінімальних цін має на меті витіснити з ринку алкоголю горілчану продукцію, яка реалізовується за економічно-необгрунтованими цінами. Це дає змогу створити принципово інший правовий простір для легальної діяльності суб’єктів господарювання у сфері виробництва та обігу алкоголю, забезпечити захист сумлінних платників податків, а також попередити виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв.

Враховуючи те, що нові мінімальні ціни поширюються на весь асортимент міцних напоїв (також і тих, які були закуплені до  її збільшення), розрахунки повинні бути проведені  для кожного виду алкоголю відповідно до встановлених кодів УКТЗЕД.

Відповідно до  ч.2 ст. 17 Закону України  «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів», за торгівлю алкоголем, за цінами, нижчими за мінімальні суб’єкту господарювання  буде нараховано  штраф у розмірі 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних цін, але не менше 5 тис. грн. На посадову  особу за статтею 1652 Кодексу України  про адміністративні правопорушення  буде накладено  штраф у розмірі  від 85 до 170 грн. (5-10 НМДГ).

 

Читайте також

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ!

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

На теперішній час наша громада знаходиться в межах встановлених граничних лімітів споживання електро...

Шановні голови ОСББ та управителі!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Шановні голови ОСББ та управителі! Якщо є нагальна потреба у завезенні піску в пісочниці на дитяч...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 16.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 16 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...