Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Неефективне використання землі призвело до втрат доходів місцевих бюджетів на суму майже 2,5 млн грн
AA

Неефективне використання землі призвело до втрат доходів місцевих бюджетів на суму майже 2,5 млн грн

Державна фінансова інспекція в Миколаївській області дослідила використання органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами земельних ділянок сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення на території Миколаївської області, а також питання повноти надходжень до бюджету коштів від їх використання.

Внаслідок виявлених порушень, втрати та недоотримання коштів місцевих бюджетів, які мали бути спрямовані на вирішення соціально-економічних проблем на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, становлять 2 млн 484 тис грн, з яких відшкодовано – 120 тис  грн.

Ревізіями охоплено 32 сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Порушення законодавства з питань використання земельних ділянок сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення, які призвели до втрат та недоотримання доходів місцевими бюджетами, встановлено на 22 об’єктах контролю, що становить майже 70 відсотків від загальної кількості перевірених.

Ревізії виявили типові порушення чинного законодавства, серед яких - використання земельних ділянок без укладання договорів оренди та несплата орендної плати, внаслідок чого втрати бюджетів склали – 1100,7 тис. грн, невжиття заходів щодо забезпечення своєчасного надходження орендної плати, стягнення простроченої заборгованості – 1069,7 тис. грн, заниження розмірів орендної плати, передбачених законодавствами та відповідними розпорядчими документами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування – 314 тис. гривень.

Так, проведеною ревізією у виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради, яка здійснювалась в рамках ревізії міського бюджету м. Южноукраїнська встановлено, що в порушення вимог Земельного кодексу України та Закону України «Про плату за землю» 27 суб’єктами підприємницької діяльності використовуються земельні ділянки площею 34 тис 525,14 кв м без оформлення відповідних документів на право користування ними, внаслідок чого втрати місцевого бюджету склали 669 тис. гривень.

Крім того, ТОВ «Центральний міський ринок», протягом 2009-2011 років та І кварталу 2012 року не сплачувалась орендна плата за користування земельними ділянками, внаслідок чого місцевим бюджетом втрачено доходів на суму 579 тис. грн.

Типові порушення Закону України "Про плату за землю" та Податкового кодексу України з питань стану виконання договорів оренди земельних ділянок також виявлені ревізією в управлінні комунальної власності Вознесенської міської ради. Так, за договорами оренди земельних ділянок, укладеними з фізичними та юридичними особами, протягом 2009-2011 років та в даний час орендна плата не сплачувалась та відповідні заходи щодо стягнення орендної плати не здійснювались, внаслідок чого недоотримано (втрачено) місцевим бюджетом доходів на суму 333 тис.грн.

За результатами чотирьох контрольних заходів, проведених у Троїцько-Сафонівській сільській раді Казанківського району, Мазурівській, Ониськівській, Великомечетнянській сільських радах Кривоозерського району  встановлено незаконну передачу земельних ділянок у власність громадян на загальну суму 1 млн 214 тис. грн.

Приміром, за результатами ревізії Мазурівської сільської ради встановлено відчуження майна (землі) територіальної громади Мазурівської сільської ради в 1995-2001 роках, всупереч законодавству, на користь фізичних осіб на суму 542 тис. грн.

Ці та інші виявлені ревізіями факти вчинення земельних правопорушень свідчать про невиконання посадовими особами уповноважених органів, на які покладено функції щодо контролю за використанням земель та повнотою надходження до бюджетів плати за землю, своїх посадових обов’язків.

З приводу виявлених порушень поінформовано Миколаївську облдержадміністрацію, обласну раду, прокуратуру та Державну податкову службу в Миколаївській області.

 

Читайте також

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 29.07.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості надає перел...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 29.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 29 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До відома жителів громади

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

На офіційний сайт міста Южноукраїнська надійшла електронна петиція від громадянки Кирилової І.І...