Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відбулось засідання лікарської конференції
AA

Відбулось засідання лікарської конференції

02.04.2013  згідно плану роботи СМСЧ № 2 відбулось засідання лікарської конференції.

На конференції були проаналізовані актуальні питання: реалізація Постанови кабінету міністрів України від 25.04.2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту державного регулювання цін на лікарські препарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», «Холера. Проблеми, особливості лікування»; «Лапароскопічні методи діагностики і лікування ЛОР-патології»; «Сучасні лапароскопічні методи в травматології».

Всі представлені презентації визвали живу цікавість у лікарів медсанчастини. Особливо сподобались презентації Кондратюка В.М. – лікаря-отоларинголога СМСЧ № 2 «Ендоскопічні методи в отоларингології», Савранського О.М. – лікаря-травматолога СМСЧ № 2 «Лапароскопічні методи в травматології».

Отоларингологія, як і медицина в цілому за останні десятиріччя досягла значного прогресу, це стосується як методів діагностики, так і способів лікування. Розвиток техніки дав багато додаткових інструментів, в тому числі і ендоскопічних.

В ЛОР-практиці досвід використання ендоскопічних методів в сучасному виконанні – біля 25 років. В нашій лікарні для лікування отоларингологічних пацієнтів – 3 роки.

Досить стрімко ендоскопічні технології розвиваються і в нашому лікувальному закладі.

Можливості ендоскопії в отоларингології: діагностика захворювань носа і носоглотки, огляд глотки, гортані (70° ендоскоп); огляд вуха; оперативні втручання в порожнині носу (поліпотомія, операції на перегородці носу, носових раковинах); операції на придаткових пазухах носа (етмоідектомія, сфенотомія, антростомія, мікрогайморотомія, фронтотомія).

 

                          Мал. 1 Діагностика захворювань  носоглотки   

                                  Мал. 2 Огляд порожнини вуха 

 В даний час в СМСЧ № 2 м. Южноукраїнська з'явилися нові сучасні можливості діагностики та лікування захворювань і ушкоджень колінного суглоба, у тому числі з використанням ендоскопічної техніки.

Артроскопія («артро» - суглоб, «скопія» - дивлюся) в даний час в світі є обов'язковою процедурою, яку використовують у всіх провідних клініках. Її використання дозволяє досягати найбільшої якості лікування захворювань колінного суглоба. Метод дозволяє майже безкровно, просто через прокол «товстою голкою», ввести оптичну відеосистему всередину суглоба і повністю його оглянути.

При цьому можна поставити точний діагноз, побачити пошкодження менісків і зв'язок колінного суглоба, знайти причину болю, що часто важко встановити при звичайних дослідженнях. Які лікувальні можливості артроскопії? На сьогоднішній день це найбільша малотравматична операція в травматології та ортопедії, яка не поступається за своїми лікувальними можливостями відкритим оперативним втручанням, а в багатьох випадках значно їх перевершує. Крім цього важливим фактом є відсутність звичайних післяопераційних рубців, які часто сильно кидаються в очі. Особливо приємно те, що артроскопія дає можливість при більшості операцій в максимально короткі терміни 3-5 днів повністю реабілітувати пацієнта.

Показання до артроскопії колінного суглоба: пошкодження меніска; шов меніска; пошкодження зв'язок колінного суглоба; запальні захворювання синовіальної оболонки; звичний вивих і дисплазія наколінника; ревматоїдний артрит; пошкодження і захворювання суглобового хряща; асептичний некроз виростків стегнової кістки; пошкодження та захворювання жирового тіла - хронічна гіперплазія жирового тіла (хвороба Нойа); деформуючий артроз колінного суглоба; неясна клініка при пошкодженні або захворюванні суглоба, яка не може в достатній мірі бути уточнена за допомогою клінічних та рентгенологічних методів дослідження; неясні скарги після раніше виконаних оперативних втручань.

За допомогою артроскопічної техніки виконують біопсію, видалення менісків, шов менісків, видалення хондроматозних і кістковохрящових тіл, рефіксацію великих фрагментів хряща, артропластику і артроліз, міофасціотеноліз, сіновектомію, стабілізацію надколінника, а також відновлення пошкоджених зв'язок колінного суглоба.

Звичайно після проведення артроскопії значно зменшується або зникає біль, набряки, зникає рідина в суглобі, збільшується амплітуда рухів, відновлюється функціональна активність м'язів і опірність кінцівки. Позитивні зрушення відзначені у пацієнтів із застарілими і хронічними пошкодженнями суглобового хряща, хронічним посттравматичним сіновііта, деформуючим артрозом, ревматоїдному артриту. Поліпшення загального стану хворих і функції суглоба після артроскопії служить початком ремісії захворювання на багато місяців.

Дані операції дозволяють допомогти хворим з артрозами колінних суглобів (у народі це називають відкладенням солей), на ранніх стадіях малотравматична операція дає можливість зупинити процес, а при яскраво вираженій клінічній картині захворювання (біль, деформація суглобів та інше) у багатьох випадках є можливість досягти лікувального ефекту на тривалий період. Тобто ліквідувати біль на один-півтора року.

Нові інструменти в даний час дозволяють нам виконувати пластику хрестоподібних зв'язок колінного суглоба з використанням артроскопа.

Артроскопічне лікування дає можливість пацієнту швидко відновити працездатність за рахунок скорочення терміну лікування, крім того ці операції вимагають мінімальних витрат на лікарські препарати. Так після артроскопічного видалення меніска пацієнт ходить без милиць до кінця першої доби після операції. Тоді, як після звичайного, відкритого видалення меніска пацієнт ходить на милицях 3-4 тижні. Загальні терміни реабілітації після артроскопічних операцій в 2-3 рази коротші, ніж при відкритих операціях, що особливо наочно видно на прикладі спортсменів, у яких термін відновного періоду скорочується на 1,5-2 місяці.

У хірургічному відділенні СМСЧ № 2 м. Южноукраїнська шляхом придбання відповідного інструментарію та перепрофілювання наявного з'явилася можливість проведення артроскопічних операцій на сучасному рівні. Лікар-травматолог пройшов курси підготовки по проведенню артроскопічних операцій в профільних клініках міста Харкова, Херсона, Києва. Вже проведені операції показали безсумнівну перевагу артроскопії, як малоінвазивної операції, над традиційною артротомією з її великими розрізами. Того ж або наступного дня після операції пацієнт може навантажувати прооперовану ногу, а терміни відновлення значно коротші.

Звертаючись до поліклініки до травматолога, кожен пацієнт із проблемами суглобів, має можливість обстежуватися, а при необхідності пройти артроскопічну діагностику та лікування в умовах стаціонару.

Спеціалісти СМСЧ № 2 щиро подякували виступаючим за надану практичну допомогу, на всі свої запитання отримали вичерпні відповіді.

За консультаціями можна звертатись за телефонами:

  Кондратюк Володимир Миколайович,
лікар-отоларинголог СМСЧ № 2 4-62-63;

  Савранський Олександр Михайлович,
лікар-травматолог СМСЧ № 2 - 066-302-97-70, 4-62-46

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 06.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 06травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...