Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Лісовим пожежам – НІ!
AA

Лісовим пожежам – НІ!

За повідомленням Миколаївського обласного центру з гідрометеорології в найближчий час на території області встановиться суха, спекотна погода. Пожежна небезпека становитиме 2-й, місцями 3-й клас.

Напередодні першотравневих свят і з настанням сонячної, теплої погоди одним із болючих питань є нехтування правил пожежної безпеки в лісах. Внаслідок необережного поводження з вогнем у лісах виникає значна кількість пожеж. Такі пожежі – це найбільша біда, яка може бути. Охоплюючи лісові масиви, сільгоспугіддя, вогонь знищує все, що зустрічається на його шляху. Збитки від таких пожеж, завдані природі, відшкодовуються десятиріччями.

За даними Держагенства лісових ресурсів, з початку року в лісових масивах держави вже виникло 126 пожеж, загальною площею 77 га. Основними причинами цих випадків стала необережність громадян при поводженні з вогнем, а саме: незагашене багаття, недбало кинутий недопалок та спалювання сухої рослинності. Ці причини складають 98 % виникнення усіх пожеж.

Незважаючи на спеціально обладнані місця для відпочинку, громадяни будуть обирати й інші для своїх пікніків. Тож необхідно дотримуватися елементарних вимог безпеки для недопущення пожеж. У першу чергу, не варто розводити вогнище, якщо в цьому немає гострої потреби! Не можна робити цього на торф’яних ґрунтах і у хвойному молодняку, біля сільгоспугідь. Якщо все-таки є необхідність розведення вогнища, слід суворо дотримуватись вимог правил пожежної безпеки, а саме: навколо вогнища повинна бути мінералізована обкопана ділянка діаметром не менше одного метра, а саме вогнище повинно знаходитися на відстані не менше 10-ти метрів від найближчих дерев і кущів; ні в якому разі не можна залишати вогнище без нагляду і після його використання обов’язково залити водою або присипати землею».

Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення  «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Для інформації: наступна стаття - 77-1 передбачає відповідальність за випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу - тягне за собою адміністративну відповідальність. Спалювання сміття тягне за собою накладення штрафу на винних громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

Отже, шановні громадяни, дотримуйтесь правил безпеки під час перебування в екосистемах. Пам’ятайте, що з одного дерева можна зробити мільйон сірників, а один сірник – може знищити мільйон дерев! 

ЯКЩО ВАС ЗАСТАЛА ПОЖЕЖА В ЛІСІ

Масові пожежі можуть виникати в спеку та при посухах від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюванням сухої трави та з інших причин. Вони можуть викликати загорання будівель у населених пунктах, дерев'яних мостів, дерев'яних стовпів ліній електромереж і зв'язку, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, а також ураження людей і тварин.

Ви опинилися в осередку пожежі:

- не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень;

- не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендику- лярно напрямку поширенню вогню;

- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість чи галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

 - гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

- під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не упускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися й травмувати вас;

- особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

- після виходу з епіцентру пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри й характер пожежі.

Якщо людина знає правила поводження під час пожежі, вона спроможна не лише вистояти за будь-яких обставин і врятувати своє життя, але й надати допомогу в рятуванні людей та врятувати матеріальні цінності від вогню.

Управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...