Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Лісовим пожежам – НІ!

27.04.2012
Управління з питань надзвичайних ситуацій

За повідомленням Миколаївського обласного центру з гідрометеорології в найближчий час на території області встановиться суха, спекотна погода. Пожежна небезпека становитиме 2-й, місцями 3-й клас.

Напередодні першотравневих свят і з настанням сонячної, теплої погоди одним із болючих питань є нехтування правил пожежної безпеки в лісах. Внаслідок необережного поводження з вогнем у лісах виникає значна кількість пожеж. Такі пожежі – це найбільша біда, яка може бути. Охоплюючи лісові масиви, сільгоспугіддя, вогонь знищує все, що зустрічається на його шляху. Збитки від таких пожеж, завдані природі, відшкодовуються десятиріччями.

За даними Держагенства лісових ресурсів, з початку року в лісових масивах держави вже виникло 126 пожеж, загальною площею 77 га. Основними причинами цих випадків стала необережність громадян при поводженні з вогнем, а саме: незагашене багаття, недбало кинутий недопалок та спалювання сухої рослинності. Ці причини складають 98 % виникнення усіх пожеж.

Незважаючи на спеціально обладнані місця для відпочинку, громадяни будуть обирати й інші для своїх пікніків. Тож необхідно дотримуватися елементарних вимог безпеки для недопущення пожеж. У першу чергу, не варто розводити вогнище, якщо в цьому немає гострої потреби! Не можна робити цього на торф’яних ґрунтах і у хвойному молодняку, біля сільгоспугідь. Якщо все-таки є необхідність розведення вогнища, слід суворо дотримуватись вимог правил пожежної безпеки, а саме: навколо вогнища повинна бути мінералізована обкопана ділянка діаметром не менше одного метра, а саме вогнище повинно знаходитися на відстані не менше 10-ти метрів від найближчих дерев і кущів; ні в якому разі не можна залишати вогнище без нагляду і після його використання обов’язково залити водою або присипати землею».

Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення  «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Для інформації: наступна стаття - 77-1 передбачає відповідальність за випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу - тягне за собою адміністративну відповідальність. Спалювання сміття тягне за собою накладення штрафу на винних громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

Отже, шановні громадяни, дотримуйтесь правил безпеки під час перебування в екосистемах. Пам’ятайте, що з одного дерева можна зробити мільйон сірників, а один сірник – може знищити мільйон дерев! 

ЯКЩО ВАС ЗАСТАЛА ПОЖЕЖА В ЛІСІ

Масові пожежі можуть виникати в спеку та при посухах від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюванням сухої трави та з інших причин. Вони можуть викликати загорання будівель у населених пунктах, дерев'яних мостів, дерев'яних стовпів ліній електромереж і зв'язку, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, а також ураження людей і тварин.

Ви опинилися в осередку пожежі:

- не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень;

- не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендику- лярно напрямку поширенню вогню;

- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість чи галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

 - гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

- під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не упускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися й травмувати вас;

- особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

- після виходу з епіцентру пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри й характер пожежі.

Якщо людина знає правила поводження під час пожежі, вона спроможна не лише вистояти за будь-яких обставин і врятувати своє життя, але й надати допомогу в рятуванні людей та врятувати матеріальні цінності від вогню.

Управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради