Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація, щодо недопущення самовільної перебудови приміщень у житлових будинках (квартир).
AA

Інформація, щодо недопущення самовільної перебудови приміщень у житлових будинках (квартир).

Питання перепланування і переобладнання квартир, що знаходяться у власності громадян, на сьогодні набуло великої актуальності. Взагалі проводити перепланування не так просто, як здається. Перш ніж зробити у власній квартирі будь-які суттєві зміни, необхідно спочатку отримати консультацію спеціаліста про те, чи можливі такі зміни в принципі у вашому конкретному випадку. У разі, якщо перепланування в принципі можливе, то найбільш правильним способом буде підготовка необхідних документів для отримання дозволу на проведення цих робіт.

Відповідно до Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76 «Про затвердження правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій»:

1.4.1. Переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів відповідно до законодавства.

1.4.5. Для одержання дозволу на переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника подають до органу місцевого самоврядування заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування та, у разі необхідності, можуть подаватися перелік необхідних документів.

Відповідно до п.8.10 державних будівельних норм ДБН.В.3.2-2-2009 при проектуванні реконструкції і капітального ремонту житлових будинків і окремих квартир, якщо це дозволяють конструктивні та інженерні системи, допускається:

- збільшувати площі житлових кімнат, туалетів, ванних кімнат і суміщених санвузлів за рахунок передпокоїв, внутрішньо квартирних коридорів, вбудованих комор і шаф;

- улаштовувати суміщені санвузли в окремих квартирах незалежно від кількості житлових кімнат;

- об’єднувати приміщення електрифікованої кухні і житлової кімнати в єдину кухню-їдальню;

- улаштовувати вхід у суміщенні санітарні вузли, ванні кімнати вбиральні з будь-яких приміщень квартири, крім кухонь.

Крім цього, відповідно до п.8.11 ДВН.В.3.2-2-2009 забороняється:

- при реконструкції і капітальному ремонті розміщувати кухні і санвузли (ванні кімнати, туалети) над і під житловими кімнатами;

- при влаштуванні кухні - їдальні в окремій квартирі не допускається розташовувати розташовувати трубопроводи і кухонне інженерне обладнання (плити, водонагрівачі, вентилятори, умивальники тощо) над і під житловими кімнатами;

- не допускається розташовувати житлові кімнати, кухні, спальні безпосередньо над вбудованими приміщеннями сміттєзбиральних камер і суміжно з ними.

Перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, що погіршує умови експлуатації і проживання всіх або окремих громадян у будинку або квартирі, не допускається.

У разі, якщо самовільне перепланування або переобладнання приводить до погіршення технічного стану жилого будинку в цілому та порушуються права інших споживачів, зазначені роботи виконуються виконавцем послуг, питання відшкодування вартості цих робіт власником, наймачем (орендарем) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення вирішується у судовому порядку.

В українському законодавстві передбачено адміністративне та кримінальне покарання для власників квартир за самовільне проведення перепланувальних робіт. Штраф у розмірі від одного до десяти неоподаткованих мінімумів загрожує у разі, якщо в процесі проведення будівельних робіт власник квартири порушить держстандарти, норми та правила проведення таких робіт або якщо був змінений архітектурний вигляд споруди.

Якщо в результаті самовільно проведеного перепланування складається хоча б гіпотетична загроза для життя та здоров’я інших людей, це спричинить штраф в розмірі до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів, або виправні роботи чи позбавлення волі терміном до двох років. У разі ж якщо в результаті самовільного перепланування квартири станеться загибель людей, то це може обернутися для власника квартири позбавленням волі терміном від двох до п’яти років. Окрім того, в законодавстві передбачена відповідальність за проведення будівельних робіт без отримання відповідного дозволу або без проекту. У цьому випадку власник квартири може бути оштрафований на суму, еквівалентну половині вартості проведених робіт. ?

За додатковою інформацією звертайтеся до відділу архітектури та містобудування виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради за адресою: бульвар Цвіточний, 9 каб. № 2, тел. 5-51-63.

 

 

Читайте також

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...

Психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Знайомилися з поняттям вищих психічних функцій: пам'яті, уваги та мислення, які з віком слабшают...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 17.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 17 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної гро...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

КП «ТВКГ» повідомляє, що під час планових відключень електропостачання соll – цент...