Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Інформація, щодо недопущення самовільної перебудови приміщень у житлових будинках (квартир).

13.12.2011
Відділ архітектури та містобудування виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради

Питання перепланування і переобладнання квартир, що знаходяться у власності громадян, на сьогодні набуло великої актуальності. Взагалі проводити перепланування не так просто, як здається. Перш ніж зробити у власній квартирі будь-які суттєві зміни, необхідно спочатку отримати консультацію спеціаліста про те, чи можливі такі зміни в принципі у вашому конкретному випадку. У разі, якщо перепланування в принципі можливе, то найбільш правильним способом буде підготовка необхідних документів для отримання дозволу на проведення цих робіт.

Відповідно до Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76 «Про затвердження правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій»:

1.4.1. Переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів відповідно до законодавства.

1.4.5. Для одержання дозволу на переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника подають до органу місцевого самоврядування заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування та, у разі необхідності, можуть подаватися перелік необхідних документів.

Відповідно до п.8.10 державних будівельних норм ДБН.В.3.2-2-2009 при проектуванні реконструкції і капітального ремонту житлових будинків і окремих квартир, якщо це дозволяють конструктивні та інженерні системи, допускається:

- збільшувати площі житлових кімнат, туалетів, ванних кімнат і суміщених санвузлів за рахунок передпокоїв, внутрішньо квартирних коридорів, вбудованих комор і шаф;

- улаштовувати суміщені санвузли в окремих квартирах незалежно від кількості житлових кімнат;

- об’єднувати приміщення електрифікованої кухні і житлової кімнати в єдину кухню-їдальню;

- улаштовувати вхід у суміщенні санітарні вузли, ванні кімнати вбиральні з будь-яких приміщень квартири, крім кухонь.

Крім цього, відповідно до п.8.11 ДВН.В.3.2-2-2009 забороняється:

- при реконструкції і капітальному ремонті розміщувати кухні і санвузли (ванні кімнати, туалети) над і під житловими кімнатами;

- при влаштуванні кухні - їдальні в окремій квартирі не допускається розташовувати розташовувати трубопроводи і кухонне інженерне обладнання (плити, водонагрівачі, вентилятори, умивальники тощо) над і під житловими кімнатами;

- не допускається розташовувати житлові кімнати, кухні, спальні безпосередньо над вбудованими приміщеннями сміттєзбиральних камер і суміжно з ними.

Перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, що погіршує умови експлуатації і проживання всіх або окремих громадян у будинку або квартирі, не допускається.

У разі, якщо самовільне перепланування або переобладнання приводить до погіршення технічного стану жилого будинку в цілому та порушуються права інших споживачів, зазначені роботи виконуються виконавцем послуг, питання відшкодування вартості цих робіт власником, наймачем (орендарем) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення вирішується у судовому порядку.

В українському законодавстві передбачено адміністративне та кримінальне покарання для власників квартир за самовільне проведення перепланувальних робіт. Штраф у розмірі від одного до десяти неоподаткованих мінімумів загрожує у разі, якщо в процесі проведення будівельних робіт власник квартири порушить держстандарти, норми та правила проведення таких робіт або якщо був змінений архітектурний вигляд споруди.

Якщо в результаті самовільно проведеного перепланування складається хоча б гіпотетична загроза для життя та здоров’я інших людей, це спричинить штраф в розмірі до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів, або виправні роботи чи позбавлення волі терміном до двох років. У разі ж якщо в результаті самовільного перепланування квартири станеться загибель людей, то це може обернутися для власника квартири позбавленням волі терміном від двох до п’яти років. Окрім того, в законодавстві передбачена відповідальність за проведення будівельних робіт без отримання відповідного дозволу або без проекту. У цьому випадку власник квартири може бути оштрафований на суму, еквівалентну половині вартості проведених робіт. ?

За додатковою інформацією звертайтеся до відділу архітектури та містобудування виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради за адресою: бульвар Цвіточний, 9 каб. № 2, тел. 5-51-63.