Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українську АЕС надійшла перевантажувальна партія паливних касет "Westinghouse"
AA

На Южно-Українську АЕС надійшла перевантажувальна партія паливних касет "Westinghouse"

Южно-українські фахівці разом з представниками фірми-постачальника - компанії "Westinghouse" - виконали розвантаження та вхідний контроль тепловиділяючих збірок, що надійшли на майданчик ЮУ АЕС. Нова перевантажувальна партія - 42 тепловиділяючі збірки (ТВЗ), виготовлені на заводі в м. Вастерас (Швеція) компанією "Westinghouse", - призначена для завантаження в активну зону третього енергоблоку ЮУ АЕС у ході планово-попереджувального ремонту, що стартує 17 лютого.
Поставлені паливні касети - перше поставка у рамках комерційного українсько-американського контракту №1 між ДП НАЕК "Енергоатом" і компанією "Westinghouse" та друга за рахунком перевантажувальна партія для енергоблоку №3, виготовлена для АЕС України цією компанією. У южно-українських атомників вже є позитивний досвід експлуатації згаданого палива разом з касетами російського концерну "ТВЕЛ". В період 2005-2010 рр. (протягом 4-х кампаній) в активній зоні реактора третього енергоблоку ЮУ АЕС отримано успішний досвід експлуатації 6 дослідних тепловиділяючих збірок "Westinghouse".
У 2010-му в активну зону блоку №3 було встановлено повну перевантажувальну партію - 42 касети - виробництва вказаної фірми. Таким чином, починаючи з поточного року загальна кількість палива "Westinghouse" складе 84 ТВЗ, тобто більше половини від усієї кількості паливних збірок у активній зоні реактора (всього в активній зоні реактора знаходиться 163 ТВЗ).
Планується, що в першому півріччі 2011 року на ЮУ АЕС буде поставлено ще одну перевантажувальну партію "Westinghouse" - для завантаження в активну зону другого енергоблоку. Відповідні технічні рішення та програми стосовно розширення впровадження ТВЗ виробництва "Westinghouse" на АЕС України і енергоблок №2 ЮУ АЕС, зокрема, нині знаходяться на розгляді та узгодженні в Державній інспекції ядерного регулювання України. Крім того, запланована та виконується серйозна робота з адаптації системи внутрішньореакторного контролю виробництва СНВО "Імпульс" (г.Сєвєродонецьк, Україна) з метою забезпечення можливості використання її для контролю активних зон реакторів, що містять паливо різних виробників.


Додатково:
Українсько-американський договір про впровадження проекту кваліфікації ядерного палива для вітчизняних АЕС підписано в 2000 році. Його реалізація здійснюється відповідно до діючої "Енергетичної стратегії України до 2030 року" з метою диверсифікації джерел постачання палива шляхом налагодження співпраці з транснаціональною компанією "Westinghousе". Фінансування проекту здійснюється у рамках Міжнародної програми з ядерної безпеки, головним донором якої є уряд США.
ЮУ АЕС - поки єдина в Україні атомна станція, де разом з російським, використовується ядерне паливо "Westinghousе". Відповідно до програми його дослідно-промислової експлуатації, вивчення стану дослідного ядерного палива виконується щорічно - після закінчення кожної річної паливної кампанії. При цьому враховуються як дані візуального контролю, так і експлуатаційні показники, зареєстровані протягом річної паливної кампанії.
Перші шість дослідних касет було надано американською стороною безкоштовно у рамках міжнародної допомоги. Друга партія - 42 паливні збірки - поставлено на умовах безкоштовної фабрикації : українська сторона надала для їх виготовлення збагачений уран, а інші процедури - виготовлення паливних збірок на заводах "Westinghouse" і його доставка в Україну - було профінансовано урядом США.
У 2011 році на ЮУ АЕС надійшла перша комерційна партія ядерного палива "Westinghouse".

 

Читайте також

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...