Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | День енергетика
AA

День енергетика

 

22 грудня колектив Южно-Українського енергокомплексу разом з багатотисячною армією енергетиків відзначить своє професійне свято. Сьогодні він забезпечує 10% усього енерговиробітку в країні,  дає можливість державі  не просто економити щорічно мільйони тонн вугілля, а й запобігати спалюванню кисню та розвитку глобального потепління. Не  зайвим буде нагадати, що робота підприємства – це податки, тобто наповнення місцевого та державного бюджетів, робочі місця для більш як семи тисяч працівників, відрахування на соціально-екологічний розвиток регіону та ряд інших суттєвих переваг. 

 

В переддень свого головного свята працівники унікального енергетичного комплексу, де у тісній взаємодії працюють атомна, гідро- та гідроакумулююча електростанції, за традицією, підбивають підсумки року. 

 Однією з головних у переліку подій для енергетиків стала чергова партнерська перевірка Всесвітньої асоціації операторів АЕС, що відбулася в квітні 2010 року. Протягом двох тижнів 16 членів міжнародної команди вивчали роботу підприємства за вісьмома напрямками діяльності. Згідно з висновками експертів ВАО АЕС, енергоблоки Южно-Української станції визнано такими, що відповідають світовим стандартам безпеки.

 

Ще один важливий етап співпраці зі світовою спільнотою южно-українські атомники пройшли  у травні, коли на підприємстві працювала експертна місія МАГАТЕ з управління знаннями в атомній енергетиці. У рамках великого міжнародного проекту в Україні передбачається створення інформаційного порталу із загальною базою знань для навчання та підтримки кваліфікації персоналу АЕС. Для його успішного впровадження на южно-українському майданчику було організовано спеціальний навчальний семінар за участі експертів Міжнародного агентства з атомної енергії.

 До закінчення проектного терміну експлуатації першого южно-українського енергоблоку залишається 2 роки. Спираючись на світовий досвід, атомники готуються продовжити строк його роботи. Фахівці підсумовують: на кінець 2010 року виконано обстеження приблизно 80% основних елементів блоку: з 19 груп вже отримано дозвіл на надпроектну експлуатацію 14-ти, до завершення наближаються роботи ще з двох.

  У лютому 2010 року закінчилася дослідна експлуатація шести тепловиділяючих збірок американської компанії «Westinghousе», що чотири роки відпрацювали в реакторі третього южно-українського енергоблоку. За підсумками пройдених паливних кампаній ядерні касети «Westinghousе» виявили високі експлуатаційні якості, що стало підставою для старту другого етапу проекту. Черговий рубіж робіт з кваліфікації ядерного палива американського виробництва подолано у березні, коли в активну зону третього атомного «мільйонника» було встановлено повну перевантажувальну партію – 42 збірки «Westinghousе».

 На Южно-Українській станції добігає кінця реалізація ще одного великого міжнародного проекту, що передбачає повну реконструкцію системи підготовки води для власних потреб АЕС. У 2010 році практично повністю завершено монтаж нового сучасного устаткування хімводоочистки, яке не лише поліпшить якість води для власних потреб станції, а й дозволить суттєво підвищити рівень безпечної експлуатації енергоблоків  і зменшити вплив на навколишнє середовище. Ввести в дію нову систему передбачається у першому півріччі наступного року.

 Нижню водойму Ташлицької гідроакумулюючої станції вперше за період її існування було використано як водний акумулятор. Підняття в період весняного паводку 2010 р. рівня водосховища до відмітки 16 м дозволило затримати в ньому додаткові 10 млн. кубометрів води для потреб народного господарства Миколаївської області. З червня по вересень він використовувався для забезпечення необхідних санітарно-екологічних витрат у нижній течії Південного Бугу та недопущення загострення водогосподарської обстановки в прилеглих населених пунктах.

 Завдяки програмі добудови Ташлицької ГАЕС, у місті енергетиків здано в експлуатацію перепрофільований акушерський корпус. У ньому розмістилися санепідстанція, клініко-діагностична лабораторія, відділення швидкої допомоги, дитяча поліклініка та станція переливання крові. Всього протягом 2010 року на реалізацію заходів соціального та екологічного розвитку регіону, які виконуються у 6 районах та 4 містах Миколаївської області, направлено більше 9 млн. грн. 

У кращих традиціях южно-українських енергетиків зустрічати професійне свято виконанням річного виробничого завдання. План 2010 року ОП ЮУ АЕС виконано 16 грудня. Три енергоблоки Южно-Української АЕС, два гідроагрегати Олександрівської ГЭС і два агрегати Ташлицької ГАЕС у сумі виробили 17 млрд. 214,6 млн. кВт-год. електроенергії. За розрахунками виробничо-технічної служби підприємства, до кінця року АЕС, ГЕС і ГАЕС додатково вироблять близько мільярда кіловат-годин.

 

 

Читайте також

Відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

18 липня відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законно...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 18.07.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 18 липня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської терит...

Пам’ятаємо!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні минають роковини загибелі Захисника України, воїна нашої громади, старшого солдата, навідни...

Заняття в літньому таборі "Лісова мавка"

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні заняття було присвячено цікавій темі тотемів"Природні тотемі - особливо тварини - є си...

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу «Державність, виборена поколіннями» до Дня Української Державності

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському історичному музеї відбулося відкриття виставки науково-допоміжного матеріалу &laq...

До уваги внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в Южноукраїнській міській територіальній громади!

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Благодійний фонд «Берегиня Південь» на наступному тижні, а саме: 24.07. та 26.07.2024 з...