Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

День енергетика

20.12.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 

22 грудня колектив Южно-Українського енергокомплексу разом з багатотисячною армією енергетиків відзначить своє професійне свято. Сьогодні він забезпечує 10% усього енерговиробітку в країні,  дає можливість державі  не просто економити щорічно мільйони тонн вугілля, а й запобігати спалюванню кисню та розвитку глобального потепління. Не  зайвим буде нагадати, що робота підприємства – це податки, тобто наповнення місцевого та державного бюджетів, робочі місця для більш як семи тисяч працівників, відрахування на соціально-екологічний розвиток регіону та ряд інших суттєвих переваг. 

 

В переддень свого головного свята працівники унікального енергетичного комплексу, де у тісній взаємодії працюють атомна, гідро- та гідроакумулююча електростанції, за традицією, підбивають підсумки року. 

 Однією з головних у переліку подій для енергетиків стала чергова партнерська перевірка Всесвітньої асоціації операторів АЕС, що відбулася в квітні 2010 року. Протягом двох тижнів 16 членів міжнародної команди вивчали роботу підприємства за вісьмома напрямками діяльності. Згідно з висновками експертів ВАО АЕС, енергоблоки Южно-Української станції визнано такими, що відповідають світовим стандартам безпеки.

 

Ще один важливий етап співпраці зі світовою спільнотою южно-українські атомники пройшли  у травні, коли на підприємстві працювала експертна місія МАГАТЕ з управління знаннями в атомній енергетиці. У рамках великого міжнародного проекту в Україні передбачається створення інформаційного порталу із загальною базою знань для навчання та підтримки кваліфікації персоналу АЕС. Для його успішного впровадження на южно-українському майданчику було організовано спеціальний навчальний семінар за участі експертів Міжнародного агентства з атомної енергії.

 До закінчення проектного терміну експлуатації першого южно-українського енергоблоку залишається 2 роки. Спираючись на світовий досвід, атомники готуються продовжити строк його роботи. Фахівці підсумовують: на кінець 2010 року виконано обстеження приблизно 80% основних елементів блоку: з 19 груп вже отримано дозвіл на надпроектну експлуатацію 14-ти, до завершення наближаються роботи ще з двох.

  У лютому 2010 року закінчилася дослідна експлуатація шести тепловиділяючих збірок американської компанії «Westinghousе», що чотири роки відпрацювали в реакторі третього южно-українського енергоблоку. За підсумками пройдених паливних кампаній ядерні касети «Westinghousе» виявили високі експлуатаційні якості, що стало підставою для старту другого етапу проекту. Черговий рубіж робіт з кваліфікації ядерного палива американського виробництва подолано у березні, коли в активну зону третього атомного «мільйонника» було встановлено повну перевантажувальну партію – 42 збірки «Westinghousе».

 На Южно-Українській станції добігає кінця реалізація ще одного великого міжнародного проекту, що передбачає повну реконструкцію системи підготовки води для власних потреб АЕС. У 2010 році практично повністю завершено монтаж нового сучасного устаткування хімводоочистки, яке не лише поліпшить якість води для власних потреб станції, а й дозволить суттєво підвищити рівень безпечної експлуатації енергоблоків  і зменшити вплив на навколишнє середовище. Ввести в дію нову систему передбачається у першому півріччі наступного року.

 Нижню водойму Ташлицької гідроакумулюючої станції вперше за період її існування було використано як водний акумулятор. Підняття в період весняного паводку 2010 р. рівня водосховища до відмітки 16 м дозволило затримати в ньому додаткові 10 млн. кубометрів води для потреб народного господарства Миколаївської області. З червня по вересень він використовувався для забезпечення необхідних санітарно-екологічних витрат у нижній течії Південного Бугу та недопущення загострення водогосподарської обстановки в прилеглих населених пунктах.

 Завдяки програмі добудови Ташлицької ГАЕС, у місті енергетиків здано в експлуатацію перепрофільований акушерський корпус. У ньому розмістилися санепідстанція, клініко-діагностична лабораторія, відділення швидкої допомоги, дитяча поліклініка та станція переливання крові. Всього протягом 2010 року на реалізацію заходів соціального та екологічного розвитку регіону, які виконуються у 6 районах та 4 містах Миколаївської області, направлено більше 9 млн. грн. 

У кращих традиціях южно-українських енергетиків зустрічати професійне свято виконанням річного виробничого завдання. План 2010 року ОП ЮУ АЕС виконано 16 грудня. Три енергоблоки Южно-Української АЕС, два гідроагрегати Олександрівської ГЭС і два агрегати Ташлицької ГАЕС у сумі виробили 17 млрд. 214,6 млн. кВт-год. електроенергії. За розрахунками виробничо-технічної служби підприємства, до кінця року АЕС, ГЕС і ГАЕС додатково вироблять близько мільярда кіловат-годин.