Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Звіт про роботу відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю в 2023 році
AA

Звіт про роботу відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю в 2023 році

Відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю є структурним підрозділом комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади». Відділення створено для реабілітації дітей з інвалідністю та на попередження інвалідності дітей. Згідно  Постанови Кабінету Міністрів України від 19 січня 2022 року № 31 «Про затвердження Порядку здійснення реабілітаційних заходів» надаються реабілітаційні послуги дітям, яким встановлено інвалідність, а також дітям віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 18.08.2021 № 274 затверджено Порядок надання реабілітаційних послуг дітям віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для реабілітації (абілітації). 

З початку 2023 року реабілітаційні послуги у відділенні комплексної реабілітації отримало 58 дітей віком від 1 до 16 років, відповідно до індивідуальних програм реабілітації (для дітей з інвалідністю) та рекомендацій лікарсько – консультативних комісій (для дітей групи ризику). В 2023 році, крім мешканців міста Южноукраїнськ реабілітацію пройшли 3 дітей смт. Костянтинівка, а також 6 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. З дітьми проведено психолого-педагогічну діагностику, проводяться групові та  індивідуальні педагогічні корекційно-розвиваючі заняття,  заняття з лікувальної фізкультури, сенсорної інтеграції, логопедії, соціально-побутової орієнтації, розвитку комунікативної діяльності, розширення досвіду соціально-психологічної адаптації та інтеграції, заходи із соціально – культурної реабілітації. 

З 16 січня по 30 червня 2023 року в установі працювала група короткотривалого перебування дітей.

З 1 вересня 2023 року для 8 дітей з інвалідністю з розумовими та психічними вадами розвитку поновлено роботу групи денного догляду. Тут  діти з вихователем відпрацьовують основні соціальні навички, отримують триразове харчування, денний відпочинок, організоване дозвілля. За індивідуальним графіком з дітьми групи денного догляду також працюють вчитель – логопед, практичний психолог та фахівець із фізичної реабілітації.

Інші діти, яким інвалідність встановлено, а також діти групи ризику отримують реабілітаційні послуги поза групою за індивідуальним графіком. З цими дітьми працюють вчитель – реабілітолог, практичний психолог, вчитель – логопед, фахівець із фізичної реабілітації.

З 02.03.2023 започатковано роботу гуртка рукоділля для молодих осіб з інвалідністю. В гуртку займаються 4 дівчат віком від 18 до 24 років та 1 шістнадцятирічний хлопець. Це молоді люди з порушеннями когнітивного та психічного розвитку. Керівником гуртка стала  майстриня та рукодільниця Новікова Альона Станіславівна. 

В 2023 році між територіальним центром соціального обслуговування та ВП «Південноукраїнська атомна електростанція» НАЕК «Енергоатом»  укладено договір про надання дітям медичних послуг в оздоровчо – реабілітаційному комплексі «Іскра». Курс медичного супроводу розпочався з 8 вересня  2023 року.

Наприкінці вересня 2023 року планується нова послуга – оздоровчий масаж вдома. Дана послуга буде надаватися дітям раннього віку (від народження до трьох років), які мають затримки стато -  моторного розвитку з метою попередження інвалідності; дітям з інвалідністю та дітям групи ризику щодо отримання інвалідності, які потребують даної послуги тимчасово через складні життєві обставини у родині; молодим особам з інвалідністю (віком від 18 до 35 років), які мають значні ураження опорно – рухового апарату та самостійно не пересуваються. Для здійснення даної послуги закуплено 3 переносні масажні кушетки.

Медичні послуги та харчування дітей групи денного догляду здійснюються за рахунок коштів бюджету громади в рамках виконання Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота». 

Проведено заходи музично – естетичного циклів: новорічні та різдвяні дійства, ранки, присвячені жіночому дню,  дню захисту дітей, початку нового навчального року, розваги, прогулянки. Допомогу у здійсненні соціокультурних заходів надають фахівці Центру дитячої та юнацької творчості.

Психологом комунального закладу Ольгою Курзель проведено курс стабілізаційних практичних занять для профілактики емоційного виснаження батьків, які виховують дітей з інвалідністю та дітей групи ризику щодо отримання інвалідності.

Сім’ям вихованців реабілітаційної установи надано гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів.

Широко висвітлюється діяльність реабілітаційної установи на офіційному сайті міста, в соціальних мережах.

Проблемним  на сьогоднішній день залишається питання облаштування ігрового майданчика на території відділення та ремонту приміщення і придбання обладнання для надання послуг молоді з інвалідністю (18+).

 

 

Читайте також