Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Видача зброї цивільним особам
AA

Видача зброї цивільним особам

В Україні був прийнятий наказ Міністерства внутрішніх справ України щодо порядку видачі вогнепальної зброї і боєприпасів до неї цивільним особам, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії росії та/або інших держав.

Порядок затверджений наказом МВС № 175 від 07.03.2022, визначає механізм тимчасової видачі цивільним особам вогнепальної зброї та боєприпасів до неї на період запровадження воєнного стану, головними управліннями Національної поліції України.

  • Хто має право видавати зброю цивільним?

Рішення про видачу зброї і боєприпасів до неї приймаються керівниками уповноважених органів в адміністративно-територіальних одиницях територій, або особами, уповноваженими керівниками органів.

  • Хто може отримати зброю та боєприпаси до неї?

Повнолітні дієздатні цивільні громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які бажають брати участь у відсічі збройної агресії, відповідають вимогам законодавства щодо отримання зброї та за своїми діловими якостями і наявним досвідом можуть застосовувати вогнепальну зброю.

Видача зброї не здійснюється, якщо на дату видачі встановлені обставини, зазначені в абзацах 2-9 підпункту 2 пункту 1 наказу Міністерства внутрішніх справ України від 01.03.2022 № 170 «Про особливості видачі громадянам України дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї  під час дії воєнного стану».

Повторна видача зброї  за цим порядком можлива лише в разі втрати вогнепальної зброї під час відсічі збройної агресії та подання відповідної заяви до уповноваженого органу.

  • Які документи потрібно подати для отримання зброї?

Видача вогнепальної зброї і боєприпасів до неї здійснюється на підставі особисто поданої письмової заяви. У заяві особа зобов’язується використовувати зброю виключно під час виконання завдань щодо відсічі збройної агресії проти України; повернути вогнепальну зброю та невикористані боєприпаси до неї протягом 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану; ознайомлюється з інформацією про кримінальну відповідальність за порушення правил обігу (користування) вогнепальною зброєю за статтями 263 та 263-1 Кримінального кодексу України.

До заяви додаються:

  • копія документа, що посвідчує особу, засвідчена власноруч особою, яка її подає;

  • за наявності – копія військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу, копія посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України, Служби судової охорони, Державної пожежної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, служби цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України чи Державної кримінально-виконавчої служби України, посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку, дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, посвідчення про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя», посвідчення учасника війни, посвідчення учасника бойових дій. Першочергово розглядаються заяви осіб, які надали один з цих документів.

Розгляд заяви здійснюється впродовж однієї доби з моменту її подання.

  • Як здійснюється контроль?

Під час отримання зброї цивільній особі видається довідка, у якій зазначається дані про дату та місце видачі вогнепальної зброї, дані про особу, яка її отримала, вид (назва, модель) вогнепальної зброї, її ідентифікаційні номери, уповноважений орган, який видав вогнепальну зброю і боєприпаси до неї.

Уповноважений орган невідкладно вносить інформацію до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України».

Уповноважений орган, який видав цивільній особі зброю, має право перевіряти дотримання вимог законодавства.

  • Як відбуватиметься повернення зброї?

Національна поліція України приймає зброю та невикористані боєприпаси до неї протягом 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану.

Органи Національної поліції можуть також вилучати зброю у разі:

  • самоусунення від участі у відсічі збройної агресії;

  • зміни особою місця постійного проживання (перебування);

  • неспроможності брати участь у відсічі збройної агресії;

  • здійснення вчинку, що дискредитує особу, як таку, якій видано вогнепальну зброю для участі у відсічі збройної агресії;

  • вчинення кримінального правопорушення із застосуванням зброї або погрозою застосування;

  • порушення вимог законодавства під час отримання зброї;

  • в інших випадках, передбачених законодавством України.

Відомості про повернення вогнепальної зброї та/або невикористаних боєприпасів до неї підлягають внесенню Національною поліцією України до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України».

У разі втрати (крадіжки) вогнепальної зброї, невикористаних боєприпасів до неї, які підлягають поверненню, органи Національної поліції України приймають від цивільної особи відповідну інформацію щодо розшуку зброї до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України».

Читайте також

Звіт про роботу відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю в 2023 році

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю є структурним підрозділом комунального закл...