Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Захисти себе від кору
AA

Захисти себе від кору

В Україні триває спалах кору, з початку якого захворіли майже 80 тис. людей. З 2017 року в наслідок кору померло 30 людей. Кір- дуже заразне захворювання, спричинене вірусом. Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом. На кір можуть хворіти всі:  діти і дорослі. Вірус може виживати( тобто здатним заражати інших)  в повітрі і на поверхнях до 2-ух годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Кір - смертельно небезпечна хвороба, яка може привести  до запалення легень, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Спалахи кору  мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожні 5-6 років. Головна причина –низьке охоплення щепленнями проти кору. До цього привело нестача вакцини у 2009-2015 роках, а також антинаукові міфи, які суперечать доказовій медицині. Зараз по Україні привиті трохи більше 50% населення. І цей спалах триватиме поки в країні не з’явиться колективний імунітет, що зупинить поширення   інфекції. Лише з рівнем вакцинації 95% можна запобігти госпіталізаціям та смертям внаслідок кору.

Кір- одна із головних причин  дитячої смертності У світі. В 2015 році в наслідок цього  захворювання померли понад 134 тис. людей у світі.

Єдиний надійний метод профілактики кору- вакцинація. Вона формує специфічний імунітет, внаслідок чого організм людини стає невразливим до захворювання. Дотримання здорового способу життя, так званий «загальний імунітет» не захищають від кору.

Згідно календаря щеплень щеплюють  2 рази- в 12 міс і в 6 років.

Наразі в Україну постачають  2 вакцини проти кору( кір, краснуха, паротит) –Пріорікс (Бельгія)  і    М-М-Р II/ М-М-R II ( США). Обидві безпечні, ефективні і гарантовані державою безоплатно. Ця вакцина використовується понад 50 років. Серйозні реакції на вакцину- вкрай рідкісні. У той же час саме кір може мати важкий перебіг і нести ризик госпіталізації і смерті.

Вірогідність зараження кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%. У понад 5 % людей, які перехворіли на кір, розвиваються порушення здоров’я на все життя.

Якщо у вашої дитини є 2 дози вакцини, вона захищена і додаткових щеплень від кору не потребує.

Якщо батьки вказують на те, що записи про щеплення їхньої дитини є неправдивими, то можна зробити додаткове щеплення, воно не шкодить дитині, а навпаки - посилює захист.

Усім дорослим, які не були щеплені від кору або не перехворіли на кір потрібно вакцинуватися.

Читайте також

Оголошення

НКП «Южноукраїський міський центр первинної медичної допомоги»

Некомерційне комунальне підприємство «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарно...

Оголошення

НКП «Южноукраїський міський центр первинної медичної допомоги»

Некомерційне комунальне підприємство «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарно...