Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | З 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок призначення житлових субсидій
AA

З 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок призначення житлових субсидій

 

З 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок призначення житлових субсидій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329).

Найбільше запитань виникає, кого ж включати до складу сім’ї. Надаємо відповіді на найпоширеніші запитання.

 

Запитання щодо визначення членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства

Відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329), з 1 травня 2018 року при призначенні житлових субсидій враховуються майновий стан, зайнятість та доходи членів сімей осіб зі складу домогосподарства, які не зареєстровані у цьому домогосподарстві.

Відомості про таких членів сімей зазначаються в Декларації і можуть впливати на право домогосподарства на призначення субсидії, а доходи цих осіб враховуються при розрахунку розміру субсидії.

Якщо в Декларації зазначені члени сім’ї, які не зареєстровані за адресою цього домогосподарства, але відомості про них задекларовані не в повному обсязі, житлова субсидія не може бути призначена. Якщо відповідні відомості протягом 30 днів з дня подання заяви не додані громадянином, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення приймає рішення про відмову в призначенні житлової субсидії.

При визначенні осіб, які належать до членів сім’ї, слід керуватися нормою статті 3 Сімейного кодексу України:

Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Ураховуючи зазначену норму, до членів сім’ї, які можуть проживати окремо, належать: чоловік, дружина, їх неповнолітні діти.

Відповідно до роз’яснення, наданого листом Мінсоцполітики від 21.05.2018 № 9668/0/2-18/56, доходи того з батьків, який не зареєстрований та не проживає разом з дитиною, не включаються до сукупного доходу домогосподарства, в якому проживає дитина, за умови документального підтвердження проживання дитини з іншим з батьків. Такий же підхід застосовується у випадку, коли батьки дитини не зареєстрували шлюб.

Якщо будь-хто з батьків дитини позбавлений батьківських прав, така особа не може бути членом сім’ї дитини, оскільки згідно із законодавством втрачає права, засновані на спорідненості з дитиною (Стаття 166 Сімейного кодексу України).

 

1. В складі сім’ї неповнолітня дитина. З батьком дитини мати не проживає, шлюб розірвано та батько не зареєстрований в домогосподарстві. Чи вносити дані батька дитини в розділ ІІ декларації про доходи і витрати осіб які звернулися за призначенням житлової субсидії?

Чи враховуються при розрахунку житлової субсидії доходи колишнього чоловіка, у разі наявності спільної дитини?

Чи вважати членом сім’ї особу, яка записана батьком дитини але з сім’єю не проживає і не перебуває в шлюбі з матір’ю дитини?

У наведених випадках з метою призначення субсидії батько не вважається членом сім’ї.  Відомості про нього не вносяться до Декларації і не враховуються під час призначення субсидії.

 

2. За договором оренди у житловому приміщенні проживають жінка, яка перебуває у шлюбі, та її дитина. При призначенні субсидії чи необхідно враховувати доходи чоловіка, який за договором оренди з родиною не проживає, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов?

У наведеному прикладі чоловік є членом сім’ї. Відомості про нього мають бути внесені до Декларації і будуть враховані під час призначення субсидії.

 

3. За призначенням субсидії звернулась громадянка Д., яка зареєстрована одна, але перебуває в шлюбі  з чоловіком, який зареєстрований один окремо за іншою адресою,  і теж бажає отримати субсидію за своїм місцем реєстрації.

Чи при розрахунку субсидії  гр. Д.  враховуються доходи  її чоловіка,  а при розрахунку субсидії за адресою чоловіка  враховуються доходи гр. Д.  (як дружини) у разі одночасного призначення субсидії за двома адресами?

У разі призначення субсидії за обома адресами враховуються доходи і чоловіка, і дружини.

 

Запитання щодо призначення субсидій з урахуванням фактично проживаючих осіб

У разі коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), за рішенням комісії:

 соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за даною адресою членів домогосподарства;

доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за даною адресою не проживають, в сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

Таке рішення не застосовується щодо членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (абзац 7 пункту 9 з посиланням на абзац 3 пункту 9).

Таке рішення не може бути прийняте також щодо тих зареєстрованих членів домогосподарства, у яких (або у членів їх сімей) протягом періоду, за який враховуються доходи (за винятком деяких категорій громадян, визначених абзацами 5-7 підпункту 3 пункту 6 Положення):

були відсутні доходи,

або середньомісячний дохід був менший за розмір мінімальної заробітної плати,

та / або не був сплачений ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців,

і такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи (не включаються дні службового відрядження, лікування або навчання за кордоном, що підтверджується відповідними документами).

В інших випадках (коли право на призначення субсидії не розглядається в залежності від перебування осіб за кордоном) рішення щодо призначення субсидії на фактично проживаючих осіб приймає комісія виходячи з конкретних обставин, що склалися в домогосподарстві, з урахуванням наявності документів, що підтверджують непроживання особи зі складу зареєстрованих у домогосподарстві, а також акту обстеження матеріально - побутових умов.

 

1. Як виявити реальний склад домогосподарства, якщо законодавчо не визначено порядок отримання інформації про членів сім’ї? Наприклад, якщо за адресою зареєстрована одна особа похилого віку, а фактично ще проживає онук із сім’єю, то яким чином повинні соціальні інспектори при складанні акту обстеження матеріально-побутових умов виявити кількісний склад домогосподарства?

Пунктом 9 Положення визначено, що для призначення субсидії до складу домогосподарства включаються особи, що зареєстровані і фактично проживають в житловому приміщенні (будинку).

Факт проживання у житловому приміщенні родичів, не зареєстрованих за даною адресою, зафіксований в акті обстеження, може бути врахований комісією при визначенні права домогосподарства на призначення субсидії (якщо це комісійна справа, наприклад, при розгляді питання призначення субсидії на понаднормову площу).

 

2. В квартирі зареєстровані бабуся-пенсіонерка та її повнолітня онука, що не проживає від 2015 року, оскільки навчається у вищому навчальному закладі за кордоном на стаціонарі. В минулому субсидія надавалася лише на  бабусю-пенсіонерку, тому що фактично проживає лише вона. Чи достатньо буде для отримання субсидії з травня 2018 року на одну фактично проживаючу особу (бабусю-пенсіонерку) довідки з університету про навчання внучки?

Оскільки перебування онуки за кордоном пов’язане з навчанням, і це підтверджено документально, комісія може розглянути можливість призначення субсидії з урахуванням осіб, які фактично проживають. 

 

3. У складі домогосподарства зареєстровано особу працездатного віку, яка тривалий час перебуває за кордоном на постійному місці проживання. Чи можна за рішенням комісії по призначенню субсидії виключити таку особу зі складу домогосподарства як таку, що фактично не проживає?

Якщо перебування за кордоном такої особи (яка не є членом сім’ї – чоловіком або дружиною) пов’язане із службовим відрядженням, лікуванням або навчанням, що підтверджується відповідними документами, комісія може розглянути можливість призначення субсидії з урахуванням осіб, які фактично проживають. 

Якщо ж зазначена особа, перебуваючи за кордоном протягом періоду, за який враховуються доходи, не мала доходів, або мала дохід менший за мінімальну заробітну плату, та/або не сплатила ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців, комісія не може розглядати рішення про призначення субсидії на фактично проживаючих осіб.

 

4. В житловому приміщенні зареєстровані: подружжя - 2 непрацюючих пенсіонера та повнолітня донька, яка працює, отримує заробітну плату більше мінімальної, ЄСВ сплачує, дітей немає (фактично проживає окремо від батьків). Чоловік доньки не працює, за кордоном перебував більше 60 днів, за даною адресою не зареєстрований. За яких обставин може бути вилучена донька з складу зареєстрованих за рішенням комісії?

Оскільки член сім’ї особи зі складу зареєстрованих протягом періоду, за який враховуються доходи, більше 60 днів перебував за кордоном за відсутності доходів, комісія не може розглядати можливість призначення субсидії на фактично проживаючих осіб. (абзац 7 пункту 9 Положення).

 

5. Якими документами може бути підтверджений факт непроживання за місцем реєстрації?

Чи достатньо акту обстеження матеріально - побутових умов домогосподарства, складеного соціальним інспектором зі свідченнями сусідів, для підтвердження непроживання осіб з числа зареєстрованих, коли відсутні інші підтверджуючі документи?

Положення не містить конкретного переліку документів, які можуть бути документальним підтвердженням факту непроживання особи за місцем реєстрації.

Повноту та достатність підтверджуючих документів визначає комісія під час розгляду питання про призначення субсидії.

Обов’язковим документом при розгляді питання комісією є акт обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства, складений соціальним інспектором.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...