Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Власникам землі та землекористувачам
AA

Власникам землі та землекористувачам

Верховна Рада планує змінити процедуру оформлення оренди земельних ділянок та повернути безоплатну приватизацію землі для громадян.

Парламент прийняв у першому читанні за основу законопроєкт № 7636. Він передбачає відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок с/г призначення та вдосконалення законодавства щодо охорони земель.

Фактично законопроєкт передбачає повернення до системи оформлення прав оренди земельних ділянок с/г призначення, яка існувала до запровадження воєнного стану, оскільки система оформлення права на земельні ділянки с/г призначення має застосовуватися в період дії воєнного стану лише тоді, коли Державний земельний кадастр не функціонує протягом 30 робочих днів. Він зобов’яже землекористувачів, чиї права користування земельними ділянками с/г призначення зареєстровані районними військовими адміністраціями у відповідних Книгах реєстрації, внести відомості про такі права до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Окрім того, законопроєкт відновлює проведення земельних торгів з передачі в користування земельних ділянок с/г призначення державної і комунальної власності та врегульовує питання внесення до Держземкадастру відомостей про якісні характеристики угідь, заходи щодо охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель на підставі документації із землеустрою в галузі охорони земель.

Проєкт закону також встановлює, що громадяни та юридичні особи, які одержали право постійного користування земельними ділянками державної та комунальної власності, але відповідно до Земельного кодексу не можуть бути суб’єктами такого права, можуть викупити такі земельні ділянки з розстроченням платежу.

Планується в умовах воєнного стану повернути дозвіл на безоплатну приватизацію земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності, і земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом України.

 

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...